Λαβρόφ σε Πούτιν: “Υπάρχει ακόμη χώρος για διπλωματία, αλλά δεν θα διαπραγματευόμαστε για πάντα”

Λαβρόφ σε Πούτιν: “Υπάρχει ακόμη χώρος για διπλωματία, αλλά δεν θα διαπραγματευόμαστε για πάντα”
Δορυφορικές εικόνες δείχνουν τη συνεχιζόμενη ρωσική στρατιωτική ανάπτυξη στις τρεις πλευρές της Ουκρανίας. AP

Για πρόθεση διαλόγου και διαπραγματεύσεων έκανε λόγο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, προκειμένου να εξασφαλιστεί συμφωνία που θα κατοχυρώνει την ασφάλεια της χώρας.

‘Ετοιμη να συνεχίσει τη συζήτηση με τη Δύση δήλωσε η Ρωσία τη Δευτέρα, προκειμένου να αποτρέψει μια ενδεχόμενη κρίση τη στιγμή που πληθώρα στρατευμάτων βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τα ουκρανικά σύνορα. Την ίδια στιγμή Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε πως η χώρα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε παραχωρήσεις.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν φαίνεται να ρωτά τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κατά πόσο υφίσταται πιθανότητα οι δύο χώρες να καταλήξουν σε συμφωνία, που θα επιλύει τις ανησυχίες για την ασφάλεια της Ρωσίας ή εάν απλά θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις.

Από τη μεριά του ο Λαβάροφ σύμφωνα με το Reuters διευκρίνησε πως “Έχουμε ήδη προειδοποιήσει περισσότερες από μια φορές πως δεν θα επιτρέψουμε τις ατέρμονες διαπραγματεύσεις σε ζητήματα που απαιτούν άμεση επίλυση”.

Όμως πρόσθεσε πως “Προσωπικά θεωρώ ότι οι πιθανότητες έχουν από καιρό εξαντληθεί… Σε αυτό το στάδιο θα πρότεινα να συνεχίσουμε και να τις δημιουργήσουμε”.

Ουκρανία – Λευκορωσία: Τηλεφωνική επικοινωνία των δύο Υπουργών Άμυνας για αποκλιμάκωση

Οι υπουργοί Άμυνας της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν σήμερα συζήτησαν ζητήματα που σχετίζονται με την αποτροπή της κλιμάκωσης στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, την αποκατάσταση της ατμόσφαιρας διαλόγου μεταξύ τους και τη διασφάλιση της ασφάλειας στην περιοχή, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας.

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Αλεξέι Ρέζνικοφ, χαρακτήρισε την συζήτηση με τον Λευκορώσο ομόλογό του, Βίκτορ Χρένιν, θετική ένδειξη και ένα πρώτο βήμα προς την συνεργασία, τονίζοντας ότι αποκλείονται οι οποιεσδήποτε απειλές ή προκλήσεις εκ μέρους της Ουκρανίας σε σχέση με την Λευκορωσία.

Η Λευκορωσία πραγματοποιεί κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Ρωσία, η οποία έχει απορρίψει ως «υστερία» τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ ότι μπορεί να είναι έτοιμη να εισβάλει στην Ουκρανία, ενώ και η Ουκρανία πραγματοποιεί τις δικές της στρατιωτικές ασκήσεις.

Η Λευκορωσία ανακοίνωσε ότι οι δύο υπουργοί συζήτησαν τις εν εξελίξει ασκήσεις, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι δραστηριότητες της κάθε πλευράς δεν συνιστούν απειλή για την ασφάλεια της άλλης.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, «με στόχο την ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, συμφωνήθηκε να επισκεφθεί ο στρατιωτικός ακόλουθος για ζητήματα άμυνας της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας την Ουκρανία για τις ασκήσεις ‘Μετέλ-2022’ και ο στρατιωτικός ακόλουθος για ζητήματα άμυνας της Ουκρανίας τη Λευκορωσία για να παρακολουθήσει τις ασκήσεις Λευκορωσίας-Ρωσίας ‘Ενωσιακή αποφασιστικότητα-2022’.

Επίσης σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές με σκοπό την ανάπτυξη των σχέσεων στον αμυντικό τομέα και στο πνεύμα καλής γειτονίας».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα