Μακρόν: Η Ευρώπη κινδυνεύει με διάλυση από την εθνικιστική λέπρα

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν AP

"Εθνικισμός και εξωτερικές πιέσεις απειλούν την Ευρώπη με διάλυση" προειδοποιεί ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

«Η Ευρώπη αντιμετωπίζει έναν κίνδυνο: τη διάλυσή της μέσω της εθνικιστικής λέπρας και των ισχυρών πιέσεων από εξωτερικές δυνάμεις, προκειμένου να απολέσει την κυριαρχία της» προειδοποίησε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ouest France ενόψει της 11ης Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία συμπληρώνεται ένας αιώνας από την κατάπαυση του πυρός μεταξύ Γερμανίας και συμμαχικών δυνάμεων το 1918.

Ο Μακρόν προειδοποίησε για τον κίνδυνο ανόδου του λαϊκισμού και προέτρεψε την Ευρώπη να «αντισταθεί» στις τάσεις που συγκρίνονται με εκείνες που επικράτησαν την περίοδο του μεσοπολέμου, τη δεκαετία του '20. «Σε μια διχασμένη από το φόβο Ευρώπη, υπό την άνοδο του εθνικισμού και τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, βλέπουμε να παρουσιάζονται ξανά, σχεδόν μεθοδικά, όλα εκείνα που κυριάρχησαν στην ευρωπαϊκή ζωή μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και ως την κρίση του 1929», είπε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Ο Μακρόν αναμένεται να διοργανώσει στο Παρίσι ειδική εκδήλωση στις 11 Νοεμβρίου, με διεθνείς προσκεκλημένους, συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως είπε ο Γάλλος πρόεδρος, «η Ευρώπη θα μπορούσε να χάσει την κυριαρχία της αν η ασφάλειά της εξαρτάται από τις αμερικανικές επιλογές και αλλαγές, από την αυξανόμενη παρουσία σημαντικών υποδομών στην Κίνα, από μια Ρωσία που συχνά μπαίνει στον πειρασμό της χειραγώγησης καθώς και των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και από τις αγορές, οι οποίες μερικές φορές υπερβαίνουν τον έλεγχο των κρατών».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γαλλία, Εμανούελ Μακρόν
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ακροδεξιά στην Ευρώπη: Η γηραιά ήπειρος δεν μαθαίνει από τα λάθη της

SHARE:

24Media Network