Μέρκελ προς Άγκυρα: Εμείς δεν συλλαμβάνουμε δημοσιογράφους

Στιγμιότυπο από την δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016.
(EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ)
Στιγμιότυπο από την δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016. (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ) EUROKINISSI

Αντιδράσεις για την τουρκική ταξιδιωτική σύσταση που προειδοποιεί για ταξίδια στη Γερμανία. Παρέμβαση της καγκελαρίου Μέρκελ. «Εμείς δεν συλλαμβάνουμε δημοσιογράφους, σε εμάς υπάρχει ελευθερία λόγου»

Τον περασμένο Ιούλιο, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, είχε εκδώσει αυστηρή ταξιδιωτική σύσταση για ταξίδια στην Τουρκία. Αφορμή έγιναν συλλήψεις γερμανών πολιτών. Χθες, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε και από την πλευρά του σε μια προειδοποιητική σύσταση για ταξίδια στη Γερμανία, στην οποία καλεί τους τούρκους πολίτες, αλλά και τους διαμένοντες στη Γερμανία τουρκικής καταγωγής πολίτες, να προσέχουν διότι η πολιτική ατμόσφαιρα στη χώρα χαρακτηρίζεται όλο και περισσότερο από «ακροδεξιό και ρατσιστικό πνεύμα» αλλά και «αντιτουρκισμό».

«Η Άγκυρα χάνει το μέτρο»

Με έντονο τρόπο καταδικάζει η γερμανική πολιτική τη δημοσιοποίηση της ταξιδιωτικής σύστασης του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Παρέμβαση έγινε και από την ίδια την καγκελάριο. Μιλώντας το βράδυ σε προεκλογική συγκέντρωση είπε: «Σε εμάς μπορεί να έρθει κάθε Τούρκος πολίτης. Εμείς δεν συλλαμβάνουμε κανένα δημοσιογράφο, κανένας δημοσιογράφος δεν έχει προφυλακιστεί, σε εμάς υπάρχει ελευθερία γνώμης και κράτος δικαίου. Και γι αυτό είμαστε υπερήφανοι». «Η κυβέρνηση στην Άγκυρα χάνει το μέτρο», δήλωσε από την πλευρά του ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών, Μάρτιν Σούλτς, χθες, στο περιθώριο προεκλογικής εκδήλωσης. Όπως τόνισε ακόμη, η Τουρκία απομακρύνεται απ΄ όλες τις αρχές που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις και τις αρχές της ΕΕ, με έναν τρόπο, που όχι μόνο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός αλλά που είναι και επικίνδυνος. Και ενώ καταλόγισε στην Άγκυρα ότι «προφανώς συστηματικά» ωθεί τις γερμανοτουρκικές σχέσεις προς το χειρότερο, την προειδοποίησε πως «η Γερμανία δεν είναι μια χώρα που είναι διατιθειμένη να ανεχθεί κάθε ταπείνωση από την Τουρκία.»

Αντίστοιχη με αυτή του κ. Σούλτς είναι και η αντίδραση του υπουργού Καγκελαρίας και στενού συνεργάτη της Άγκελα Μέρκελ, Πέτερ Άλτμαϊερ. Σε μήνυμά του στο Twitter χαρακτηρίζει την τουρκική ταξιδιωτική προειδοποίηση ως «κακόγουστο αστείο» και υπενθυμίζει πως η κράτηση Γερμανών σε τουρκικές φυλακές συνιστά «αδικία». Αξίζει να αναφέρουμε και την ειρωνική αντίδραση του Γεν. Γραμματέα του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Πέτερ  Τάουμπερ.. «Προειδοποιεί ο Ερντογάν για ταξίδια στη Γερμανία για να μην βλέπουν οι πολίτες του πόσο ισχυρή κάνουν μια χώρα, η ελευθερία, το δίκαιο και η εξωστρέφεια;» αναρωτήθηκε μέσω του Twitter. Από το κόμμα των Πρασίνων ο επικεφαλής υποψήφιός του, τουρκικής καταγωγής Τζεμ 'Εζντεμιρ, χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του τούρκου προέδρου «αναξιοπρεπή» και τον κατηγόρησε για προπαγάνδα. «Θέλει να μεταφέρει τη διχόνοια στη Γερμανία, δεν θα τον αφήσουμε».   

Μέρκελ για διαφορές στην ΕΕ

Σε συνέντευξη της στο κυριακάτικο φύλο της Frankfurter Allgemeine Zeitung η γερμανίδα καγκελάριος αναφέρεται στους Γερμανούς προφυλακισμένους στην Τουρκία. Η προφυλάκιση Γερμανών υπηκόων «είναι μια σοβαρή υπόθεση και σε καμία περίπτωση αποδεκτή», τονίζει. Όπως εκτιμά, «η Τουρκία απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την Ευρώπη και τις αξίες της.» Για αυτό το λόγο θα πρέπει η Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Οκτώβριο να «αναλύσει» τη πολιτική της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία. Η Γερμανία πάντως προτείνει να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις για την επέκταση της Τελωνειακής Ένωση και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αποφασίσει, είτε τη διακοπή, είτε ακόμη τον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άκυρα.

Βέβαια, προς το παρόν οι γερμανικές προτάσεις δεν βρίσκουν ανταπόκριση από την πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ. Για αυτό το λόγο η καγκελάριος επιδιώκει στη συνέντευξή της να διευρύνει το περιθώριο των γερμανικών ελιγμών με «ευέλικτες» διατυπώσεις. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, γνώμονας της δικής της απόφασης θα είναι «αυτό που είναι χρήσιμο για τους ανθρώπους – πέραν των άλλων για τους φυλακισμένους Γερμανούς.» «Θα πρέπει να εξετάσουμε τα βήματα μας έξυπνα. Στο τραπέζι βρίσκονται πολλές επιλογές.» Τέλος, η Ά. Μέρκελ τονίζει, πως δεν το θεωρεί σκόπιμο,  τα κράτη μέλη της ΕΕ να αρχίσουν να «φιλονικούν δημόσια» μεταξύ τους.

Πηγή: Deutsche Welle

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Άνγκελα Μέρκελ
SHARE:

24Media Network