Μετάλλαξη της Μποτσουάνα – ΕΕ: Εάν χρειαστεί τα εμβόλια θα τροποποιηθούν

Μετάλλαξη της Μποτσουάνα – ΕΕ: Εάν χρειαστεί τα εμβόλια θα τροποποιηθούν
Εμβόλιο κατά της γρίπης ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME

Το εμβόλιο πρέπει να προσαρμοστεί άμεσα στα δεδομένα των νέων μεταλλάξεων επιβεβαιώνουν επιστήμονες και φαρμακοβιομηχανίες σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν.

“Τα συμβόλαια που έχει συνάψει η ΕΕ με τις φαρμακοβιομηχανίες προβλέπουν άμεση τροποποίηση των εμβολίων Covid-19 σε περίπτωση εμφάνισης επικίνδυνων παραλλαγών” διευκρίνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου για το στέλεχος της Μπουτσουάνα.

Η πρόεδρος της Κομισιόν ενθάρρυνε επιπλέον τους πολίτες να εμβολιαστούν καθώς και να ακολουθούν τους ήδη υπάρχοντες κανόνες πρόληψης όπως είναι η χρήση μάσκας και οι κοινωνικές αποστάσεις.

“Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη τις εξελίξεις σχετικά με τη νέα εξαιρετικά μεταλλαγμένη παραλλαγή της Covid-19. Γνωρίζουμε ότι οι μεταλλάξεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εμφάνιση ακόμη περισσότερων ανησυχητικών παραλλαγών του ιού που θα μπορούσαν να εξαπλωθούν παγκοσμίως μέσα σε λίγους μήνες. Είναι πλέον σημαντικό όλοι εμείς στην Ευρώπη να δράσουμε πολύ γρήγορα αποφασιστικά και ενωμένοι”, δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.

Τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα στα κράτη-μέλη να ενεργοποιήσουν το φρένο έκτακτης ανάγκης ώστε να σταματήσουν τα ταξίδια από χώρες της νότιας Αφρικής και από άλλες χώρες που επηρεάζονται, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της νέας παραλλαγής.

“Όλα τα αεροπορικά ταξίδια προς αυτές τις χώρες θα πρέπει να ανασταλούν έως ότου κατανοήσουμε ξεκάθαρα την επικινδυνότητα αυτής της νέας παραλλαγής. Οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από αυτές τις περιοχές θα πρέπει να τηρούν αυστηρούς κανόνες καραντίνας”, ανέφερε.

Η φον ντερ Λάιεν κάλεσε επίσης όλους τους πολίτες να συμβάλουν στον καλύτερο έλεγχο της πανδημίας. “Σας παρακαλούμε να εμβολιαστείτε το συντομότερο δυνατό εάν δεν το έχετε κάνει ακόμα και να ακολουθήσετε τους κανόνες για να προστατευθείτε. Οι ενισχυτικές δόσεις παρέχουν ακόμη καλύτερη προστασία, γι’ αυτό οι Ευρωπαίοι πρέπει να εκμεταλλευτούν κάθε ευκαιρία για να προστατευτούν μέσω του εμβολιασμού”, τόνισε.

Αυξημένη είναι η ανησυχία μετά την εμφάνιση του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος της μετάλλαξης “Μποτσουάνα” στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα καταγράφηκε στο Βέλγιο και πρόκειται για γυναίκα, νεαρής ηλικίας, η οποία εμφάνισε συμπτώματα 11 ημέρες αφότου είχε ταξιδέψει στην Αίγυπτο μέσω της Τουρκίας. Ήταν ανεμβολίαστη και δεν είχε διαγνωστεί στο παρελθόν με κορονοϊό.

Μετάλλαξη “Μποτσουάνα”: Το προφίλ του ιού

Η παραλλαγή B.1.1.529 βρέθηκε σε δείγματα που συλλέχθηκαν από τις 12-20 Νοεμβρίου στην Μποτσουάνα (4), το Χονγκ Κονγκ (1 ταξιδιώτης από τη Ν. Αφρική) και στην Γκαουτένγκ (77). Η τελευταία είναι μία από τις εννέα επαρχίες της Νότιας Αφρικής.

Η παραλλαγή μπορεί να εντοπιστεί από ένα συγκεκριμένο PCR τεστ (πριν γίνει γονιδιωματική ανάλυση) κάτι που θα διευκολύνει τον εντοπισμό της και την κατανόηση της βαθμού μεταδοτικότητάς της.

Η παραλλαγή διαθέτει μία σειρά ασυνήθιστων μεταλλάξεων με πάνω από 30 στις ακίδα πρωτεΐνη, την οποία χρησιμοποιεί ο ιός για να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα. Το προφίλ των μεταλλάξεων είναι σαφώς πολύ διαφορετικό από τα άλλα στελέχη ενδιαφέροντος ή ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.

Προς το παρόν, πάντως, μπορούμε μόνο να κάνουμε ορισμένες προβλέψεις για τον αντίκτυπο των μεταλλάξεων στην προστασία που επιφέρει το εμβόλιο. Σε κάθε περίπτωση, τα εμβόλια παραμένουν το κύριο εργαλείο για την προστασία μας κατά της σοβαρής νόσου.

Τα πρώτα σημάδια από τα διαγνωστικά εργαστήρια δείχνουν ότι η παραλλαγή έχει αυξηθεί σημαντικά στην Gauteng και ίσως είναι παρούσα σε πολλές επαρχίες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version