Μπόρις Τζόνσον: Αρχαία ελληνικά, Σοφοκλής και... Muppet Show στην ομιλία του για την Κλιματική Αλλαγή

Ο Μπόρις Τζόνσον κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
Ο Μπόρις Τζόνσον κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ 2021 EDUARDO MUNOZ / ASSOCIATED PRESS

Αίσθηση προκάλεσαν τα αρχαία ελληνικά και η επίκληση στον Σοφοκλή από τον Βρετανό πρωθυπουργό κατά την ομιλία του στη Συνέλευση του ΟΗΕ. Αναφέρθηκε και στον Κέρμιτ, τον βάτραχο του Muppet Show.

Αρχαία ελληνικά, Σοφοκλής και "Αντιγόνη", αλλά και ολίγον από Muppet Show είχε η ομιλία του Μπόρις Τζόνσον για την Κλιματική Αλλαγή από το βήμα της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έκανε επίκληση στον Σοφοκλή χρησιμοποιώντας και μία φράση από την "Αντιγόνη" για να αποδώσει τις επιπτώσεις που έχουν οι ανθρώπινες ενέργειες και τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον.

"Ο Σοφοκλής αναφέρεται συχνά, τουλάχιστον από μένα, και έλεγε ότι υπάρχουν πολλά τρομακτικά πράγματα στον κόσμο, αλλά κανένα δεν είναι πιο τρομακτικό από το ανθρώπινο είδος. Και είναι σίγουρα αλήθεια ότι ο Σοφοκλής είχε δίκιο με αυτήν την έννοια, ότι το είδος μας είναι μοναδικά ικανό για τη δική μας καταστροφή και την καταστροφή των πάντων γύρω μας. Αλλά αν κοιτάξετε τα λόγια αυτά στα αρχαία ελληνικά, αυτό που πραγματικά είπε ο Σοφοκλής ήταν ότι «πολλὰ τὰ δεινὰ κοὐδὲν ἀνθρώπου δεινότερον πέλει». Αυτό που πραγματικά είπε ο Σοφοκλής είναι ότι οι άνθρωποι είναι αξιοθαύμαστοι. Είμαστε και τα δύο: τρομακτικοί αλλά και αξιοθαύμαστοι", τόνισε ο Τζόνσον καλώντας τον κόσμο να κινητοποιηθεί.

ADVERTISING

Στη συνέχεια, όμως, σε νέα έκκληση προς την ανθρωπότητα να ωριμάσει σε ό,τι αφορά το περιβάλλον, έκανε νέα επίκληση, αλλά αυτή τη φορά στον Κέρμιτ τον βάτραχο του Muppet Show, θέλοντας να παραφράσει το "δεν είναι εύκολο να είσαι πράσινος", αφαιρώντας το "δεν" για να τονίσει τη σημασία και τον εφικτό στόχο της πράσινης μετάβασης. Αυτή του η επιλογή βέβαια έτυχε αρνητικών σχολίων στα social media, καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι που υποστήριξαν ότι χρησιμοποίησε αυτόν τον τρόπο για να σχολιάσει ένα τόσο σοβαρό και επίκαιρο ζήτημα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μπόρις Τζόνσον, Κλιματική Αλλαγή, ΟΗΕ
SHARE:

24Media Network