Μετάλλαξη Όμικρον: Τα πρώτα συμπεράσματα για τα συμπτώματα

Μετάλλαξη Όμικρον: Τα πρώτα συμπεράσματα για τα συμπτώματα
Επιστήμονες shutterstock

Οι 16 από τους 19 ανθρώπους που βρέθηκαν θετικοί στην παραλλαγή Όμικρον στη Μποτσουάνα ήταν ασυμπτωματικοί. Ο ΠΟΥ θα εξετάσει τα δεδομένα για τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης την επόμενη εβδομάδα.

Υψηλόβαθμη υγειονομική αξιωματούχος της Μποτσουάνας δήλωσε την Τετάρτη (01/12) πως 16 από τους 19 συνολικά ανθρώπους που βρέθηκαν θετικοί στην παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού στη χώρα ήταν ασυμπτωματικοί και είπε πως είναι “άδικο” η χώρα να τυγχάνει μεταχείρισης σαν να ήταν το επίκεντρο της έξαρσης της νέας παραλλαγής.

Η Πάμελα Σμιθ-Λόρενς, ασκούσα χρέη διευθύντριας υγείας στο υπουργείο Υγείας και Ευεξίας, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters πως η πλειονότητα των 19 ανθρώπων που βρέθηκαν να έχουν μολυνθεί από τη νέα παραλλαγή Όμικρον είναι ήδη αρνητικοί.

Ενώ 16 άνθρωποι ήταν ασυμπτωματικοί, οι υπόλοιποι τρεις είχαν “πολύ, πολύ ήπια” συμπτώματα, είπε.

Η Μποτσουάνα δήλωσε την Παρασκευή ότι ερευνά μεταλλάξεις του κορονοϊού που βρέθηκαν σε τέσσερις ξένους υπηκόους που βρίσκονταν στη χώρα σε διπλωματική αποστολή. Από τότε η χώρα ανέφερε άλλα 15 περιστατικά μόλυνσης με τη νέα παραλλαγή, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός να ανέλθει στα 19.

Αν και δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη πού εμφανίστηκε για πρώτη φορά η Όμικρον, στις 25 Νοεμβρίου η Νότια Αφρική, και μία ημέρα αργότερα η Μποτσούνα, ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν μια νέα παραλλαγή οι μεταλλάξεις της οποίας ήταν διαφορετικές από την κυρίαρχη παραλλαγή Δέλτα.

Η ανακοίνωση προκάλεσε περιορισμούς στα ταξίδια στην περιοχή του νότιου τμήματος της Αφρικής από πολλές ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες, μια απόφαση την οποία επέκριναν τόσο η Νότια Αφρική όσο και η Μποτσουάνα.

Οι τέσσερις ξένοι υπήκοοι, ηλικίας από 30 έως 65 ετών, που είχαν φθάσει στην Μποτσουάνα στις 7 Νοεμβρίου, βρέθηκαν θετικοί στις 11 Νοεμβρίου και μια περαιτέρω έρευνα των δειγμάτων τους έδειξε νέες μεταλλάξεις στις 22 Νοεμβρίου, δήλωσε η Σμιθ-Λόρενς, η οποία πρόσθεσε πως η κυβέρνηση ανέβασε τα δεδομένα στη διεθνή βάση δεδομένων την ίδια ημέρα.

“Δυστυχώς… το δάχτυλο δείχνει τώρα την Μποτσουάνα, για να πουν ότι [η παραλλαγή] προήλθε από την Μποτσουάνα, ή ότι είναι μια παραλλαγή της Μποτσουάνας, το οποίο νομίζω πως είναι πολύ άδικο και αχρείαστο αυτή την ώρα”, είπε και πρόσθεσε πως 14 από τους 19 ανθρώπους που εντοπίστηκαν μέχρι τώρα με την παραλλαγή ήταν ξένοι υπήκοοι.

Αρνήθηκε να πει ποιες είναι οι εθνικότητες των ανθρώπων αυτών ή από πού είχαν έρθει. Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΟΕ, η αξιωματούχος είπε πως μέσα στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να πει πιο ξεκάθαρα αν η Όμικρον είναι πιο μολυσματική από τις προκατόχους της ή όχι.

ΠΟΥ: Την επόμενη εβδομάδα εξετάζονται τα δεδομένα για χορήγηση αναμνηστικής δόσης

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ για τα εμβόλια θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα για να εξετάσει τα δεδομένα σε ό,τι αφορά την αναμνηστική δόση του εμβολίου για την Covid-19, ανέφερε ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του Οργανισμού σήμερα, καθώς οι πλούσιες χώρες εντείνουν τα εμβολιαστικά προγράμματά τους για να καλύψουν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ Σούμια Σουαμινάθαν δεν διευκρίνισε την ακριβή ημερομηνία της συνεδρίασης. Είπε όμως, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ότι ο ΠΟΥ θα κάνει συστάσεις για τη χρήση αυτών των «αναμνηστικών» εμβολίων μετά την εξέταση του θέματος από τους ειδικούς.

Ο Μάικ Ράιαν, ο διευθυντής αντιμετώπισης επειγόντων καταστάσεων του ΠΟΥ, είπε ότι δεν υπάρχουν ακόμη αποδείξεις ότι η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων σε όλον τον πληθυσμό, περιλαμβανομένων και των υγιών ατόμων, θα παράσχει μεγαλύτερη προστασία έναντι της ασθένειας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα