ΝΑΤΟ: Έως και 40.000 οι νεκροί, τραυματίες, αιχμάλωτοι και αγνοούμενοι Ρώσοι στρατιώτες

Ρωσικά στρατεύματα
Ρωσικά στρατεύματα AP

Σε δεκάδες χιλιάδες ανέρχονται οι απώλειες στρατιωτών της Ρωσίας, από το ξεκίνημα της εισβολής στην Ουκρανία, σύμφωνα με υπολογιστικό μοντέλο που επικαλείται το ΝΑΤΟ.

Έως και 40.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί, τραυματιστεί, αιχμαλωτιστεί ή αγνοούνται στην Ουκρανία δήλωσε ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος του ΝΑΤΟ σύμφωνα με δημοσίευμα της THE WALL STREET JOURNAL.

Ο Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου προχώρησε στους παραπάνω υπολογισμούς βάσει στοιχειών που παρέχουν τόσο οι ουκρανικές αρχές όσο και πληροφορίες που έχει διαθέσει η Ρωσία τόσο σε επίσημο όσο και σε ανεπίσημο επίπεδο, υπογράμμισε ο αξιωματούχος.

ADVERTISING

Το ΝΑΤΟ υπολόγισε πως περίπου 7.000 με 15.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή της εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Χρησιμοποιώντας στατιστικά δεδομένα από προηγούμενους πολέμους και συγκεκριμένα το στοιχείο πως για κάθε νεκρό στρατιώτη αναλογούν κατά μέσο όρο τρεις που έχουν τραυματιστεί, το ΝΑΤΟ κατέληξε στο παραπάνω συμπέρασμα.

Η Ρωσία ξεκίνησε την επίθεση με περίπου 190.000 στρατιώτες. Έκτοτε επιπλέον στρατεύματα έχουν φτάσει στην Ουκρανία από την Τσετσενία, τη Συρία και άλλες τοποθεσίες.

Πλήγμα για τον ρωσικό στρατό οι απώλειες

Στην προσαρτημένη από τη Ρωσία χερσόνησο της Κριμαίας τελέστηκε σήμερα η κηδεία του αναπληρωτή διοικητή του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Πρόκειται, σύμφωνα με την Ουκρανία, για το τελευταίο θύμα μιας σειράς απωλειών μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματικών του ρωσικού στρατού από την έναρξη της επίθεσης που εξαπέλυσε η Μόσχα στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του ουκρανού προέδρου, κατονόμασε την Κυριακή έξι ρώσους στρατηγούς που -- σύμφωνα με τον ίδιο -- σκοτώθηκαν στην Ουκρανία μαζί με δεκάδες συνταγματάρχες κι άλλους αξιωματικούς.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δεν έχει επιβεβαιώσει αυτές τις απώλειες. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι δεν έχει αναθεωρήσει τον αριθμό των απωλειών από τις 2 Μαρτίου, μία εβδομάδα μετά την έναρξη του πολέμου, όταν είχε ανακοινώσει πως 498 ρώσοι στρατιώτες είχαν βρει τον θάνατο. Η Ουκρανία ανεβάζει τον απολογισμό αυτόν σε 15.600.

Το πρακτορείο Reuters υπογραμμίζει πως δεν μπορεί να διασταυρώσει τους ισχυρισμούς της Ουκρανίας, ωστόσο έχει επιβεβαιώσει ορισμένες από αυτές τις απώλειες από ρωσικές πηγές.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ρωσικές αρχές στο λιμάνι του Νοβοροσίσκ επιβεβαίωσαν τον θάνατο, στις 28 Φεβρουαρίου, του υποστράτηγου Αντρέι Σουχοβέτσκι μέσω διαδικτυακής ανακοίνωσης. Σε αυτήν αναφέρεται ότι είχε υπηρετήσει στη Συρία, στον Βόρειο Καύκασο και στην Αμπχαζία.

Σήμερα εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας για να παραστούν στην κηδεία με στρατιωτικές τιμές του Αντρέι Παλίι, αναπληρωτή διοικητή του ρωσικού Στόλου τη Μαύρης Θάλασσας.

Ο Κόνραντ Μουζίκα, διευθυντής της εταιρείας συμβούλων Rochan με έδρα την Πολωνία, δήλωσε ότι οι ουκρανικοί ισχυρισμοί για τις απώλειες υψηλόβαθμων ρώσων αξιωματικών είναι εύλογοι, αλλά είναι δύσκολο να επαληθευτούν και ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανώς μικρότερος.

“Ακόμη κι αν μιλάμε για δύο στρατηγούς, είναι μεγάλο ζήτημα”, υπογράμμισε και συμπλήρωσε “Δεν μιλάμε μόνο για στρατηγούς, μιλάμε και για συνταγματάρχες που είναι επίσης ψηλά στην ιεραρχία του στρατεύματος”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τέτοιες απώλειες υποδηλώνουν ότι η Ρωσία δεν είχε επαρκή κατανόηση των θέσεων του ουκρανικού πυροβολικού και ότι η Ουκρανία κατάφερε να εντοπίσει τις θέσεις ανώτερων ρώσων αξιωματικών, ενδεχομένως μέσω των στιγμάτων από τα κινητά τους τηλέφωνα.

“Πολλοί συνταγματάρχες, λίγοι δεκανείς”

Ένας κορυφαίος ξένος διπλωμάτης στη Μόσχα δήλωσε στο Reuters: “Κατά την προσωπική μου άποψη, αυτό που είναι σημαντικό είναι οι αναφερόμενες πολυάριθμες απώλειες συνταγματαρχών και ανωτέρων τους. Πρόκειται για τη ραχοκοκαλιά του ρωσικού στρατού. Δεν είναι μόνον οι στρατηγοί.”

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ρωσικός στρατός δεν έχει υπαξιωματικούς με εξουσίες, όπως συμβαίνει σε χώρες της Δύσης. “Υπάρχουν πάρα πολλοί συνταγματάρχες, αλλά πολύ λίγοι δεκανείς. Επομένως, αυτό που συμβαίνει είναι ότι ζητήματα που απαιτούν άμεσες αποφάσεις, τα οποία στη Δύση μπορούν να επιλυθούν από χαμηλόβαθμα στελέχη, μεταφέρονται ψηλά στην αλυσίδα της ιεραρχίας για τη λήψη αποφάσεων”, εξηγεί.

Ο διπλωμάτης ανέφερε ότι η δομή της ιεραρχίας προσέλκυσε ανώτερους αξιωματικούς στην πρώτη γραμμή του μετώπου προκειμένου να επιλύσουν προβλήματα και να αναζωογονήσουν την εκστρατεία, αφήνοντάς τους ευάλωτους σε επιθέσεις.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και τον εκτοπισμό περίπου 10 εκατομμυρίων, ενώ έχει εγείρει φόβους για μια γενικευμένη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι η “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” που εξαπέλυσε ήταν αναγκαία επειδή οι ΗΠΑ εκμεταλλεύονταν την Ουκρανία για να την απειλήσουν και η Μόσχα ήταν υποχρεωμένη να αντιδράσει απέναντι στη “γενοκτονία” του ρωσόφωνου πληθυσμού στην Ουκρανία. Το Κίεβο έχει απορρίψει τους ισχυρισμούς της Μόσχας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πόλεμος στην Ουκρανία, Ρωσία, Ουκρανία, ΝΑΤΟ
SHARE:

24Media Network