ΝΑΤΟ: Φινλανδία και Σουηδία θα ανακοινώσουν μαζί το αίτημα ένταξης

ΝΑΤΟ: Φινλανδία και Σουηδία θα ανακοινώσουν μαζί το αίτημα ένταξης
Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν μαζί με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς John Macdougall/Pool Photo via AP

Μέσα στον Μάιο αναμένεται να επισημοποιήσουν από κοινού την πρόθεσή τους για ένταξη στη Συμμαχία. Πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ έφτασαν στην Φινλανδία.

Η Φινλανδία και η Σουηδία θα ανακοινώσουν μαζί τον Μάιο την πρόθεσή τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, γράφουν σήμερα η φινλανδική εφημερίδα Iltalehti και η σουηδική Expressen, επικαλούμενες καλά πληροφορημένες πηγές.

Μολονότι έχουν εντείνει τη συνεργασία τους με το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο αφότου η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας, οι δύο σκανδιναβικές χώρες επέλεξαν να μην ενταχθούν σε αυτό. Ωστόσο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έκαναν και οι δύο στροφή 180 μοιρών.

Σύμφωνα με την Iltalehti, οι ηγέτες των δύο χωρών σχεδιάζουν να συναντηθούν την εβδομάδα που ξεκινά στις 16 Μαΐου και αμέσως μετά θα ανακοινώσουν δημοσίως ότι σχεδιάζουν να υποβάλουν αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Την ίδια ώρα, σήμερα, Δευτέρα του Πάσχου, έφτασαν στο λιμάνι της φινλανδικής πόλης Τούρκου τρία πολεμικά πλοία της Συμμαχίας για συνεκπαίδευση με το ναυτικό της χώρας.

Πρόκειται για πλοία από Λετονία, Εσθονία και Ολλανδία τα οποία θα πραγματοποιήσουν συνεκπαίδευση με δύο πλοία του φινλανδικού στόλου.

Η άσκηση θα ξεκινήσει στις 28 Απριλίου, θα είναι διάρκειας δύο ημερών θα έχει στόχο να προετοιμάσει τα φινλανδικά πλοία ώστε να συμμετέχεις στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ το 2022.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα