Νέα επίθεση Ερντογάν: “Η Ελλάδα να λογοδοτήσει για τις παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου”

Νέα επίθεση Ερντογάν: “Η Ελλάδα να λογοδοτήσει για τις παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου”
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη AP / @Manu Fernandez

Μία ακόμα επίθεση κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος, αυτή τη φορά στην ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Η αναφορά σε 147 παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου και η απαίτηση αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Νέα επίθεση κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε την Πέμπτη (30/06), από το βήμα της συνέντευξης Τύπου στη Μαδρίτη για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η Ελλάδα παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο 147 φορές, και πρέπει να λογοδοτήσει γι αυτό. Δεν ανέφερε, ωστόσο, σε ποια χρονική περίοδο σημειώθηκαν οι εικαζόμενες παραβιάσεις.

Επανέλαβε, επίσης, και την κατηγορία ότι η Ελλάδα “στρατιωτικοποιεί νησιά κατά παραβίαση των Συνθηκών”. Κατηγόρησε μάλιστα τη χώρα μας πως “δημιουργεί εντάσεις”, ενώ διαμαρτυρήθηκε και για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα που, κατά την άποψή του, δεν βρίσκονται εκεί λόγω Ρωσίας αλλά για άλλους λόγους.

Ο Ερντογάν επιτέθηκε προσωπικά και στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τον οποίο κατηγόρησε ότι εμπλέκει τρίτα μέρη στα ελληνοτουρκικά.

Όπως γνωρίζετε, η στάση της Ελλάδας πρόσφατα δεν ταιριάζει με τη δική μας αντίληψη άσκησης πολιτικής. Μετά το δείπνο στην Κωνσταντινούπολη, του έκανα μια πρόταση. Του είπα να μην εμπλέκονται τρίτα πρόσωπα στη μεταξύ μας σχέση. Όμως, έπειτα από 2-3 εβδομάδες τα χάλασε όλα με την ομιλία του στις ΗΠΑ. Το ίδιο έκανε και στο Νταβός. Όχι μόνο αυτό, αλλά επιχειρεί να εξοπλίσει τα νησιά. Δεν μπορείτε να εξοπλίσετε τα νησιά. Λένε επίσης ότι οι βάσεις που ίδρυσαν οι ΗΠΑ είναι για τη Ρωσία. Ο τουρκικός λαός δεν πιστεύει ότι οι βάσεις είναι κατά της Ρωσίας. Εάν θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν ειρηνικό κόσμο, γιατί γίνονται αυτά;» δήλωσε ο Ερντογάν.

“Διαβεβαιώσεις Μπάιντεν ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να περάσει η συμφωνία για τα F-16 από το Κογκρέσο”

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος είχε παρουσιαστεί αισιόδοξος για το θέμα της πώλησης F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, ενώ είχε παράλληλα προειδοποιήσει και τη Φινλανδία και τη Σουηδία πως εάν δεν ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις που ανέλαβαν έναντι της Άγκυρας, τότε η Τουρκία θα μπλοκάρει εκ νέου την επικύρωση του πρωτοκόλλου της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ.  

Αναφερόμενος στο ζήτημα της πώλησης F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, ο Ερντογάν δήλωσε πως Τούρκοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένεται να έχουν συνομιλίες για το συγκεκριμένο ζήτημα στις ΗΠΑ το προσεχές διάστημα.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως ο Αμερικανός ομόλογός του, Τζο Μπάιντεν, τον διαβεβαίωσε κατά τη διμερή συνάντηση που είχαν πως θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου αυτή η συμφωνία για την πώληση των F-16 στην Τουρκία να περάσει από το Κογκρέσο.

Αναφερόμενος στο τριμερές μνημόνιο που υπέγραψε η Τουρκία με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, προκειμένου να ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη αυτών των δύο ευρωπαϊκών χωρών στο ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν παρουσιάστηκε ικανοποιημένος. Ο ίδιος δήλωσε πως οι ανησυχίες και οι ευαισθησίες της Τουρκίας ελήφθησαν τελικώς υπόψη από τις άλλες χώρες, που θα πρέπει το επόμενο διάστημα να αποδείξουν ότι προτίθενται να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version