Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη: Ανησυχητικές οι ενδείξεις δυνατότητας επαναμόλυνσης

Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη: Ανησυχητικές οι ενδείξεις δυνατότητας επαναμόλυνσης
Στιγμιότυπο από κλινική στη Νότια Αφρική Jerome Delay / ASSOCIATED PRESS

Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι οι άνθρωποι μπορεί να επαναμολυνθούν από τη νοτιοαφρικανική παραλλαγή του νέου κορονοϊού, τονίζει ο ΠΟΥ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε την Παρασκευή 12/2 ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι οι άνθρωποι που έχουν νοσήσει από την Covid-19 μπορεί να επαναμολυνθούν με ένα παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, η Δρ. Σούμια Σουαμινάθαν, η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, είπε: «Λαμβάνουμε τώρα αναφορές για ανθρώπους που επαναμολύνονται από μια νέα παραλλαγή του ιού. Υπήρξαν κάποιες πρώτες αναφορές από τη Νότια Αφρική που αφήνουν να εννοηθεί ότι άνθρωποι οι οποίοι είχαν μολυνθεί προηγουμένως, μπορεί να προσβληθούν και πάλι».

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, μια μικρή μελέτη που έγινε στη Νότια Αφρική έδειξε ότι το εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης μπορεί να μην προστατεύει επαρκώς από την Νοτιοαφρικανική παραλλαγή του νέου κορονοϊού, την αποκαλούμενη B1351 ή 501YV2. Η Σουαμινάθαν τόνισε ωστόσο ότι «παρέχεται σαφώς προστασία έναντι της σοβαρής νόσησης που οδηγεί στη νοσηλεία και τον θάνατο», προσθέτοντας ότι «υπάρχουν τώρα αναφορές ότι αν έχετε κάνει ένα εμβόλιο και προσβληθείτε, το ιικό φορτίο είναι πολύ μικρότερο».

Σε κρίσιμη κατάσταση ένας ασθενής στη Γαλλία

Στη Γαλλία, οι γιατροί προσπαθούν να κρατήσουν στη ζωή έναν ασθενή, ο οποίος μολύνθηκε από τη νοτιοαφρικανική παραλλαγή του νέου κορονοϊού, τέσσερις μήνες αφότου ανάρρωσε από την Covid-19. «Η περίπτωση αυτή υπογραμμίζει το γεγονός ότι η παραλλαγή (σ.σ. της Νότιας Αφρικής) μπορεί να ευθύνεται για σοβαρή επαναμόλυνση μετά από μια πρώτη, ελαφρά μόλυνση» με το «κλασικό» στέλεχος του SARS-CoV-2, ανέφεραν οι Γάλλοι ερευνητές που μελέτησαν την περίπτωση και την περιέγραψαν σε άρθρο τους στην επιστημονική επιθεώρηση Clinical Infectious Diseases.

«Εξ όσων γνωρίζουμε, είναι η πρώτη περιγραφή μιας επαναμόλυνσης με τη νοτιοαφρικανική παραλλαγή που προκαλεί σοβαρή Covid-19, τέσσερις μήνες μετά από μια πρώτη, ελαφριά μόλυνση», πρόσθεσαν.

Ο ασθενής είναι ένας 58χρονος που πάσχει από άσθμα και αρχικά είχε βρεθεί θετικός στην Covid-19 τον Σεπτέμβριο, όταν πήγε στον γιατρό του επειδή είχε πυρετό και δύσπνοια. Τα συμπτώματα επέμειναν μόνο για λίγες ημέρες και τον Δεκέμβριο ο άνδρας αυτός υποβλήθηκε δύο φορές σε τεστ, που βγήκαν αρνητικά.

Ωστόσο, τον Ιανουάριο εισήχθη σε νοσοκομείο και διαγνώστηκε ξανά με Covid-19, αυτή τη φορά με τη νοτιοαφρικανική παραλλαγή. Η κατάστασή του επιδεινώθηκε και χρειάστηκε να διασωληνωθεί. Όταν οι συντάκτες του άρθρου το έδωσαν προς δημοσίευση, νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση.

Περιπτώσεις επαναμόλυνσης με τις παραλλαγές του SARS-CoV-2 από τη Βρετανία, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική έχουν αναφερθεί και άλλες φορές, όμως συνήθως τη δεύτερη φορά τα συμπτώματα είναι πιο ήπια.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα