Ο Καναδάς φέρνει νόμο για τιμωρία εγκλημάτων στη... Σελήνη

To Lunar Gateway όπου θέλει να... φτάσει ο Καναδάς ο νόμος που ετοιμάζει για εγκλήματα εκτός της γης.
To Lunar Gateway όπου θέλει να... φτάσει ο Καναδάς ο νόμος που ετοιμάζει για εγκλήματα εκτός της γης. NASA

Ο Καναδάς επιχειρεί να γίνει η πρώτη χώρα που επεκτείνει τη νομική δικαιοδοσία του διαπλανητικώς. Τι αναφέρει το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί.

Ο Καναδάς είναι μια χώρα με απίστευτα μέρη για να επισκεφτείτε, αν τυχόν κάνετε το ταξίδι. Είναι και μια χώρα που έχει πολλούς ενδιαφέροντες -θα λέγαμε- νόμους, που υπάρχουν από όταν υπάρχει Καναδάς. Οι νομοθέτες έχουν αποφασίσει να τους ανανεώσουν -να τους εκσυγχρονίσουν. Διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει, με μια εκ των πρώτων προτάσεων να αφορά τη Σελήνη.

Ας δούμε τι άντεξε μέχρι τώρα και αυτό που ξεχώρισε από τις σύγχρονες προτάσεις.

ADVERTISING

Είναι παράνομο να τρομάξεις τη Βασίλισσα

Αυτό υπάρχει στον Ποινικό Κώδικα όλου του Καναδά, στην ενότητα με τις απαγορευμένες πράξεις. Εκεί αναφέρεται πως είναι παράνομο “να κάνει κάποιος πράξη με σκοπό να ανησυχήσει την Αυτού Μεγαλειότητα ή να διαταράξει τη δημόσια ειρήνη”. Ο παραβάτης αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης, έως 14 χρόνια. Ο νόμος είχε προκύψει το 1842, ως αντίδραση σε Βρετανό που είχε στρέψει τότε το όπλο στη Βασίλισσα Βικτόρια -χωρίς να πυροβολήσει.

Είναι παράνομο να δημιουργήσεις, τυπώσεις, δημοσιεύσεις, διανέμεις, πουλήσεις κόμικ εγκλήματος

Ο νόμος αυτός ψηφίστηκε στα τέλη του '40, όταν δεν υπήρχαν πολλοί υπερήρωες εκεί έξω να τα βάζουν με το έγκλημα. Τότε είχε δημοσιευτεί ένα με βία που όπως ανέφεραν τα media 'υποκίνησε δυο αγόρια να 'παίξουν' τους ληστές. Πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν άνδρα στη Βρετανική Κολούμπια”. Έκτοτε ό,τι κυκλοφορεί (Batman, Spiderman κλπ) είναι παράνομο.

Απαγορεύεται η πρόκληση σε μονομαχία ή/και αποδοχή πρόσκλησης σε μονομαχία

Ο νόμος που προέκυψε το 1833 (τότε έχασε τη ζωή του άνθρωπος σε μονομαχία -προκλήθηκε από τον ανταγωνιστή του αντικειμένου του πόθου του) και έχει μέγιστη ποινή τη φυλάκιση δυο ετών, αναφέρει “όποιος προκαλεί ή επιχειρεί με οποιοδήποτε μέσο να προκαλέσει ένα άλλο άτομο σε μονομαχία, επιχειρεί να προκαλέσει ένα άτομο να προκαλέσει ένα άλλο άτομο σε μονομαχία ή αποδέχεται μια πρόκληση για μονομαχία, είναι ένοχος κατηγορούμενου αδίκημα και τιμωρείται με φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τα δύο έτη”.

Απαγορεύεται η χρήση έλκηθρου σκύλου σε πεζοδρόμιο

“Εκτός και αν υπάρχει διαφορετική επισήμανση, ο όταν ένα μονοπάτι ή πεζοδρόμιο διέρχεται περιοχής που απαγορεύεται για σκύλους, επιτρέπονται μόνο οι σκύλοι με λουρί υπό τον όρο ότι θα παραμένουν στο καθορισμένο μονοπάτι, χωρίς να τρέχουν ελεύθεροι” αναφέρει ο νόμος που προέκυψε στις Northwest Territories που φημίζονται για τις χιονοπτώσεις τους. Είχε ως στόχο να περιοριστούν τα ατυχήματα.

Απαγορεύεται να βρίζεις σε δημόσια πάρκα του Τορόντο

“Όταν βρίσκεστε σε πάρκο, δεν πρέπει να επιδίδεστε σε άτακτη, φασαριόζικη, βίαιη, απειλητική ή παράνομη συμπεριφορά ή να χρησιμοποιεί βλασφημία ή υβριστική γλώσσα” λέει ο νόμος. Το πρόστιμο για τους παραβάτες μπορεί να υπερβεί τα 200 δολάρια.

Επίσης, απαγορεύεται να ασκείς μαγεία, να κουβαλάς δημοσίως φίδι, να σέρνεις άλογο στο δρόμο, να βγάλεις επίδεσμο δημοσίως, να κάνεις πολλές εκπτώσεις, να πηγαίνεις λάμα σε δημόσιο πάρκο, να έχεις για κατοικίδιο ποντίκι και να βάφεις την πόρτα του γκαράζ μοβ (αυτό ισχύει για τη γειτονιά Kanata της Οτάβα).

Πάμε στον εκσυγχρονισμό

Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε προτείνεται να ενημερωθεί ο Ποινικός Κώδικας με τρόπο που να πιάνει και τη Σελήνη. Η τροπολογία αναφέρει “ένα μέλος πληρώματος του Καναδά που, κατά τη διάρκεια μιας διαστημικής πτήσης, διαπράττει μια πράξη ή παράλειψη που εάν διαπραχθεί στον Καναδά συνιστά αδίκημα, μπορεί να κατηγορηθεί, θεωρείται ότι διέπραξε αυτήν την πράξη ή παράλειψη στον Καναδά”. Αυτό περιλαμβάνει οποιαδήποτε πράξη ή παράλειψη που διαπράττεται στην διαστημική πλατφόρμα που 'στηρίζεται' από τη NASA και λέγεται Lunar Gateway -όπως μεταφέρεται προς ή από τη Σεληνιακή Πύλη ή στην επιφάνεια της Σελήνης.

Το καναδικό διαστημικό πρόγραμμα βρίσκεται στη διαδικασία ανάπτυξης ενός βραχίονα ρομπότ για το Lunar Gateway, το οποίο πρόκειται να εκτοξευτεί τον Μάιο του 2024.

Στην παρούσα φάση, η χώρα έχει 14 αστροναύτες και αν περάσει ο νόμος θα αφορά αυτούς, συν όποιους άλλους κάνουν τυχόν εγκλήματα στη Σελήνη εναντίον Καναδών. “Ξένοι αστροναύτες που απειλούν τη ζωή ή την ασφάλεια ενός καναδικού μέλους πληρώματος σε μια διαστημική αποστολή που υποστηρίζεται από τον Καναδά” μπορούν επίσης να διωχθούν “σύμφωνα με τους τρόπους και τα μέσα που θα τεθούν σε ισχύ”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Διάστημα, Καναδάς, Παράξενες Ειδήσεις
SHARE:

24Media Network