Ο κορονοϊός σαρώνει ξανά την Ευρώπη – Ανησυχητικές προβλέψεις

Ο κορονοϊός σαρώνει ξανά την Ευρώπη – Ανησυχητικές προβλέψεις
Στιγμιότυπο από θάλαμο νοσοκομείου shutterstock

Ο κορονοϊός εξαπλώνεται στη Γηραιά ήπειρο, με τις κυβερνήσεις αρκετών χωρών να ετοιμάζονται για λήψη περαιτέρω περιοριστικών μέτρων.

Η πανδημία εξαπλώνεται ραγδαία στην Ευρώπη, θέτοντας σε δοκιμασία τις αντοχές εθνικών συστημάτων υγείας, τα οποία αντιμετωπίζουν τεράστια πίεση.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έκρουσε σήμερα τον κώδωνα του κινδύνου για τον «πολύ ανησυχητικό» ρυθμό μετάδοσης της Covid-19 στην Ευρώπη, ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει σε μισό εκατομμύριο επιπλέον θανάτους στην ήπειρο από τώρα μέχρι το Φεβρουάριο.

«Βρισκόμαστε ξανά στο επίκεντρο», τόνισε ο αρμόδιος για την Ευρώπη διευθυντής του ΠΟΥ Χανς Κλούγκε στη διάρκεια ονλάιν συνέντευξης Τύπου. «Πρέπει να αλλάξουμε τις τακτικές μας, από το να αντιδρούμε στις εξάρσεις της Covid-19, να τις προλαμβάνουμε από πριν».

Να χρησιμοποιούμε μαζικά τις μάσκες

Το όριο των πέντε εκατομμυρίων νεκρών από την πανδημία της Covid-19 ξεπεράσθηκε το βράδυ της Δευτέρας. Μόνο η Ευρώπη έχει καταγράψει περισσότερους από 1,4 εκατομμύριο θανάτους.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μέσα σ’ ένα 24ωρο βρίσκεται σε άνοδο εδώ και σχεδόν έξι διαδοχικές εβδομάδες στην Ευρώπη και ο αριθμός των θανάτων μέσα σε 24 ώρες βρίσκεται σε άνοδο εδώ και λίγο περισσότερο από επτά διαδοχικές εβδομάδες, με περίπου 250.000 κρούσματα και 3.600 θανάτους την ημέρα, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα ανά χώρα που συγκεντρώθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η αύξηση που παρατηρείται οφείλεται κυρίως στη Ρωσία (8.162 θάνατοι τις επτά τελευταίες ημέρες, +8% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα), την Ουκρανία (3.819 θάνατοι, +1%) και τη Ρουμανία (3.100 θάνατοι, +4%).

«Οι περισσότεροι απ’ αυτούς που νοσηλεύονται σήμερα και πεθαίνουν από την Covid-19 δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι», υπογράμμισε ο Κλούγκε.

Κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μόνο 47% των ανθρώπων σ’ αυτή την περιφέρεια, που περιλαμβάνει τις ευρωπαϊκές χώρες και χώρες της κεντρικής Ασίας, έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίων.

Για να αντιμετωπισθεί η πανδημία, ο παγκόσμιος οργανισμός καλεί να συνεχισθεί ο εμβολιασμός, να χρησιμοποιούνται μαζικά οι μάσκες και να εφαρμόζονται τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Γαλλία: Πάνω από 10.000 ημερήσια κρούσματα, για πρώτη φορά μετά από 2 μήνες

Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανέφεραν το βράδυ της Τετάρτης ότι κατέγραψαν τις τελευταίες 24 ώρες 10.050 νέα κρούσματα της Covid-19, πρώτη φορά μετά τις 14 Σεπτεμβρίου που ο ημερήσιος απολογισμός ξεπερνά τις 10.000.

Σε μια άλλη ένδειξη της νέας επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης, οι νοσηλείες ανθρώπων που έχουν διαγνωσθεί με Covid-19 έχουν αυξηθεί κατά 84, φτάνοντας τις 6.764, μια αύξηση που δεν έχει καταγραφεί από τις 6 Σεπτεμβρίου.

Το σωρευτικό σύνολο κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 7,18 εκατομμύρια.

Γιατρός στο Παρίσι, Γαλλία AP

Ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 σε ΜΕΘ αυξήθηκε κατά 5 σε 24 ώρες φτάνοντας τους 1.096 και κατά 58 σε μια εβδομάδα. Τις τελευταίες 24 ώρες επίσης 35 άνθρωποι υπέκυψαν από επιπλοκές της νόσου, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων που συνδέονται με την Covid-19 σε 117.783.

Βρετανία: Πάνω από 41.000 κρούσματα του σε 24 ώρες

Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 41.299 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 217 ασθενείς με την COVID-19.

Επισήμως, η πανδημία του νέου κορονοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει στοιχίσει τη ζωή σε 141.181 ανθρώπους επί συνόλου 9.171.660 καταγεγραμμένων μολύνσεων. Ο απολογισμός των θυμάτων περιλαμβάνει μόνο ασθενείς που απεβίωσαν σε χρονικό διάστημα 28 ημερών αφότου διαγνώστηκε πως είχαν μολυνθεί από τον ιό.

Άνδρας με μάσκα κατά του κορονοϊού στη Βρετανία shutterstock

Στα νοσοκομεία της Βρετανίας νοσηλεύονταν χθες 9.517 ασθενείς με την COVID-19.

Γερμανία: Νέο ρεκόρ κρουσμάτων

Σε ύψος – ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας έφθασαν τα κρούσματα κορονοϊού που διαπιστώθηκαν κατά το τελευταίο 24ωρο στη Γερμανία, με το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» να ανακοινώνει 33.949 νέα περιστατικά. Πριν από μία εβδομάδα τα κρούσματα ήταν 28.037, ενώ το προηγούμενο ρεκόρ καταγράφηκε στις 18 Δεκεμβρίου του 2020, με 33.777 κρούσματα. Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η δημόσια αντιπαράθεση σχετικά με τον ενισχυτικό εμβολιασμό του πληθυσμού.

Στιγμιότυπο από εμβολιασμό στη Γερμανία shutterstock

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησε σήμερα το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ», ο δείκτης των εισαγωγών σε νοσοκομεία ανά 100.000 κατοίκους βρίσκεται στο 3,62, ενώ πριν από δύο ημέρες ήταν στο 3,29. Η παράμετρος αυτή έχει προστεθεί τους τελευταίους μήνες ως ενδεικτική – μαζί με τον αριθμό των κρουσμάτων – της πορείας της πανδημίας. Τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών έχουν φθάσει τα 154,5, από 146,6 το προηγούμενο 24ωρο και 165 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της νόσου.

Βέλγιο: Ξεπερνά τις 7.000 ο ημερήσιος μέσος όρος των κρουσμάτων

Τις 7.000 ξεπέρασε ο ημερήσιος μέσος όρος των κρουσμάτων κορονοϊού στο Βέλγιο, όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας Sciensano, οι θετικές περιπτώσεις που καταγράφηκαν από τις 25/10 μέχρι τις 31/10 ανέρχονται σε 7.758 κατά μέσο όρο την ημέρα.

ΜΕΘ για ασθενείς με κορονοϊό σε νοσοκομείο της Λιέγης στο Βέλγιο Associated Press

Τα τεστ που διενεργήθηκαν το ίδιο διάστημα είναι 84.158, αυξημένα κατά 25% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. ‘Ανοδος 31% σημειώνεται στις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Συνολικά νοσηλεύονται 1.858 άνθρωποι εκ των οποίων 343 στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Όσον αφορά στους θανάτους, από τις 25/10 μέχρι τις 31/10 κατά μέσο όρο 20,4 άνθρωποι έχαναν κάθε ημέρα τη ζωή τους.

Για πιθανή εφαρμογή νέων περιοριστικών μέτρων κάνουν λόγο τα ΜΜΕ της χώρας.

Ρωσία: Ρεκόρ 1.195 θανάτων σε 24 ώρες

Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν την Πέμπτη ημερήσιο αριθμό ρεκόρ 1.195 θανάτων λόγω της COVID-19 εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων που έχει οδηγήσει τους αξιωματούχους να επιβάλουν ημέρες αργιών σε όλη τη χώρα.

Στιγμιότυπο από νοσοκομείο της Αγίας Πετρούπολης, εν μέσω πανδημίας shutterstock

Η κυβερνητική ομάδα δράσης για τον κορονοϊό κατέγραψε επίσης 40.217 νέες μολύνσεις τις τελευταίες 24 ώρες, συμπεριλαμβανομένων 6.305 στη Μόσχα.

Ουκρανία: Νέο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων της Covid-19 στην Ουκρανία ξεπέρασε τα 3 εκατομμύρια με περισσότερους από 70.000 θανάτους, ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Υγείας.

Το υπουργείο ανακοίνωσε πως κατέγραψε αριθμό ρεκόρ 27.377 νέων κρουσμάτων του κορονοϊου μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, ο οποίος υπερβαίνει το προηγούμενο ρεκόρ των 26.870 κρουσμάτων που είχε καταγραφεί στις 29 Οκτωβρίου.

Απολύμανση σε λεωφορείο στην Ουκρανία Ουκρανία

Σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου, σημειώθηκαν επίσης 699 θάνατοι που σχετίζονται με το νέο κορονοϊό.

Η Ουκρανία έχει καταγράψει τις τελευταίες εβδομάδες αριθμούς ρεκόρ νέων κρουσμάτων και θανάτων από τον κορονοϊό και η κυβέρνηση επέβαλε αυστηρό λοκντάουν σε μια προσπάθεια να μειώσει τις νέες μολύνσεις.

Τουρκία: Σχεδόν 29.800 κρούσματα σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 29.764 κρούσματα του SARS-CoV-2, με τις μολύνσεις να φθάνουν τις 8.121.226.

Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι θάνατοι 246 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων στους 71.298 νεκρούς μέχρι χθες από την 11η Μαρτίου 2020, όταν εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού στην τουρκική επικράτεια.

Στιγμιότυπο από νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης shutterstock

Αφότου άρχισε στην Τουρκία εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού τη 14η Ιανουαρίου, έχουν λάβει πρώτη δόση εμβολίου 55,51 εκατομμύρια πολίτες – επί συνόλου 84 εκατ. κατοίκων –, δεύτερη πάνω από 48,92 εκατ. (το 59%), ενώ συνολικά έχουν χορηγηθεί 116,83 εκατ. δόσεις, συμπεριλαμβανομένων τρίτων, ενισχυτικών, κατά τα νεότερα δεδομένα του υπουργείου Υγείας.

Λετονία: Κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης για 3 μήνες λόγω της εκρηκτικής εξάπλωσης κρουσμάτων

Οι αρχές της Λετονίας κήρυξαν κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες εξαιτίας της αναζωπύρωσης των μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό, που βρίσκονται σε επίπεδο ρεκόρ, την ώρα που το επίπεδο του εμβολιασμού του πληθυσμού κατά της COVID-19 παραμένει ανάμεσα στα χαμηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο αριθμός των κρουσμάτων που επιβεβαιώνονται σε ημερήσια βάση είναι πλέον πολύ πάνω από τα χίλια στη βαλτική χώρα των 1,9 εκατ. κατοίκων· ο ρυθμός της εξάπλωσης του ιού είναι υψηλότερος από οποιαδήποτε άλλη στιγμή φέτος.

Η επέλαση του κορονοϊού στην Ευρώπη shutterstock

Οι νέοι κανόνες ορίζουν πως η μάσκα θα γίνει υποχρεωτική σε όλους τους χώρους που υποδέχονται κοινό. Όλοι οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα υποχρεούνται να έχουν εμβολιαστεί μέχρι τη 15η Νοεμβρίου.

Οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να αγοράζουν τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης παρά μόνο από καταστήματα που θα τους υποδεικνύονται, ενώ μόνο εμπορικές επιχειρήσεις που κρίνεται απόλυτα απαραίτητο να λειτουργούν θα επιτρέπεται να ανοίγουν τα Σαββατοκύριακα.

Οι αρχές κάλεσαν τους πολίτες να τηλεργάζονται, αν είναι εφικτό.

Πολωνία: Ο μεγαλύτερος αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων από τον Απρίλιο

Η Πολωνία ανέφερε σήμερα 15.515 νέα κρούσματα κορονοϊού, όπως προκύπτει από στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων από τον Απρίλιο. Παράλληλα σημειώθηκαν 250 θάνατοι από επιπλοκές της COVID.

Η Πολωνία, μια χώρα με πληθυσμό περίπου 38 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει αναφέρει 3.060.613 κρούσματα κορονοϊού και 77.395 θανάτους από την αρχή της πανδημίας

Η επέλαση του κορονοϊού στην Ευρώπη shutterstock

Ουγγαρία: Αύξηση του ημερήσιου αριθμού κρουσμάτων στα 6.268

Η Ουγγαρία κατέγραψε σήμερα αύξηση στα ημερήσια κρούσματα του κορονοϊού, τα οποία έφτασαν τα 6.268, ενώ ο ημερήσιος αριθμός θανάτων από επιπλοκές της COVID-19 υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, η οποία εξετάζει την εφαρμογή νέων μέτρων.

Η Ουγγαρία, μια χώρα με πληθυσμό 10 εκατομμύρια πολίτες, έχει καταγράψει 31.101 θανάτους από την αρχή της πανδημίας.

Μόλις 5,74 εκατομμύρια πολίτες της είναι πλήρως εμβολιασμένοι κατά της νόσου, ποσοστό κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Περισσότεροι από 1,27 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί με τρίτη δόση.

Ο κορονοϊός στην Ευρώπη AP

Σλοβακία: Οι νέες μολύνσεις έφθασαν σε ημερήσιο αριθμό-ρεκόρ

Η Σλοβακία κατέγραψε το προηγούμενο 24ωρο 6.713 νέες μολύνσεις COVID-19, τον μεγαλύτερο ημερήσιο αριθμό μολύνσεων αφότου ξεκίνησε η πανδημία πέρυσι, όπως δείχνουν τα σημερινά στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Η χώρα των 5,5 εκατ. κατοίκων έχει 1.890 ασθενείς στα νοσοκομεία, εκ των οποίων 327 είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Το υπουργείο ανέφερε πως το 79% των νοσηλευομένων είναι άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα