Ο Μακρόν, η Μπριζίτ και το σερβίτσιο Λιμόζ του μισού εκατομμυρίου

Ο Μακρόν, η Μπριζίτ και το σερβίτσιο Λιμόζ του μισού εκατομμυρίου
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με τη σύζυγό του Μπριζίτ κατά την άφιξή τους στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας AP

Σούσουρο στα γαλλικά ΜΜΕ με αποκάλυψη πως η Πρώτη Κυρία της Γαλλίας αποφάσισε να αντικαταστήσει το σερβίτσιο στο προεδρικό μέγαρο με ολοκαίνουριο Λιμόζ που η αξία του φτάνει τις 500.000€.

Όταν ο Εμανουέλ Μακρόν περνούσε την πόρτα του Ελιζέ, κερδίζοντας τον προεδρικό θώκο της γαλλικής δημοκρατίας υποσχόταν στον γαλλικό λαό αυτοσυγκράτηση και έλεγχο στα δημοσιονομικά, κανείς δεν υπέθετε πως το “μάρμαρο” θα το πλήρωνε σε γαστρονομικές λιχουδιές στο προεδρικό μέγαρο του Παρισιού. Ο Γάλλος πρόεδρος ανέθεσε στην Πρώτη Κυρία να επιλέξει τους καλλιτέχνες που θα φιλοτεχνήσουν το ολοκαίνουριο σερβίτσιο, 1200 κομματιών, που θα αντικαταστήσει τα κουζινικά του μεγάρου. Και μπορεί από την προεδρία να ανακοίνωσαν πως η αντικατάσταση αυτή θα στοιχίσει στο Ελιζέ 50.000€, ωστόσο όμως η σατιρική εφημερίδα Canard Enchaine, ανεβάζει το ποσό αυτό στο μισό εκατομμύριο. 

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα που κάνει το γύρο των γαλλικών ΜΜΕ από το απόγευμα της Τετάρτης, οι 50.000€ αφορούν απλά και μόνο την αμοιβή των καλλιτεχνών που θα φιλοτεχνήσουν τα σερβίτσια. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκ των 1200 κομματιών, 900 θα είναι πιάτα κυρίως και 300 πιάτα για ψωμί, κατασκευασμένα από την κεραμοποιία Sevres, στην πόλη Λιμόζ (ξακουστή στα πέρατα του κόσμου για τα πορσελάνινα προϊόντα της), κάθε ένα από τα οποία μπορεί να στοιχίσει από 500€ ως και 15.000€ το κομμάτι. 

Αν όχι μισό εκατ. σίγουρα 240.000€

Σύμφωνα μάλιστα με το δημοσίευμα, το Ελιζέ φαίνεται πως έχει βρει το “τέχνασμα” να μην χρεώσει το λογαριασμό στο προεδρικό μέγαρο. Πώς; Η κεραμοποιία Sevres συνεργάζεται και επιδοτείται από το κράτος σε ποσοστό 60% του συνόλου της παραγωγής του, προκειμένου να διασωθεί αυτή η ξακουστή σε όλο τον κόσμο τέχνη. “Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τις τιμές της εταιρίας, με τις παραγγελίες του Κράτους” σχολιάζει στην γαλλική Le Point η γενική διευθύντρια της κεραμοποιίας Ρομάν Σαρφάτι. Η ίδια προσθέτει πως και οι καλλιτέχνες του οίκου είναι “δημόσιοι υπάλληλοι που πληρώνονται από το κράτος”. 

Από την εταιρία εξηγούν πως σε ετήσια βάση παράγουν κομμάτια, σερβίτσια, αγάλματα και άλλες δημιουργίες για το προεδρικό μέγαρο και το υπουργείο πολιτισμού. Ορισμένα από αυτά πωλούνται, ενώ άλλα βρίσκονται στα κτίρια των δημόσιων αυτών οργανισμών. 

Με αυτή τη διευκρίνιση, που σημαίνει πολύ απλά πως το προεδρικό μέγαρο δεν είναι υποχρεωμένο να “κόψει παραστατικά” για το σύνολο της παραγγελίας, αφού η παράδοσή τους χρεώνεται έτσι κι αλλιώς στο γαλλικό δημόσιο μέσω των συμβάσεων και της χρηματοδότησης της οποίας χαίρει έτσι κι αλλιώς η εταιρία. Επιπλέον, σύμφωνα με τη Le Point, το κόστος τελικά του σερβίτσιου θα ανέλθει στα 200€ το κομμάτι περίπου, ήτοι κοντά στις 240.000€. 

 Κολοσσιαίο έργο, διάρκειας 2 ετών

Το σύνολο του σερβίτσιου δεν αναμένεται να παραδοθεί συντομότερα από δύο χρόνια από σήμερα, αν και 300 κομμάτια φαίνεται πως θα κοσμούν το προεδρικό μέγαρο ως τα τέλη του έτους. Ο καλλιτέχνης Εβαρίστ Ρισέ, που επέλεξε προσωπικά η Μπριζίτ Μακρόν, εμπνεύστηκε από το παλάτι της Γ’ γαλλικής Δημοκρατίας για τον διάκοσμο των πιάτων, τα οποία και βάπτισε “Μπλε Ελιζέ” για να ταιριάζει με το φημισμένο μπλε χρώμα των πορσελάνων της Λιμόζ. 

Τότε, επί βασιλείας του Λουδοβίκου του ΙΔ’ και υπό την επιρροή της Μαντάμ Ντε Πομπαντούρ, καθιερώθηκε το μπλε χρώμα ώστε να ξεχωρίζει από τις προσελάνες άλλων βασιλείων και να αποτελεί απόδειξη αριστοκρατίας στα βασιλικά γεύματα. Η κεραμοποιία στη Λιμόζ υπηρέτησε κάθε πολίτευμα της Γαλλίας, τόσο τους βασιλείς, τους αυτοκράτορες και φυσικά την γαλλική δημοκρατία. 

Το τελευταίο ζευγάρι που παρήγγειλε σερβίτσιο για το προεδρικό μέγαρο ήταν εκείνο του Νικολά και της Κάρλα Σαρκοζί. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα