Ο Μασκ παραβίασε ήδη δυο κανόνες της συμφωνίας του με το Twitter

Ο Μασκ παραβίασε ήδη δυο κανόνες της συμφωνίας του με το Twitter
Σε ένα από τα τελευταία tweet, ο Έλον Μασκ έγραψε πως θέλει να πάρει την Coca Cola για να ξαναβάλει μέσα κοκαΐνη. AP Photo/Eric Risberg

Το deal του Έλον Μασκ με το Twitter υπεγράφη στις 25/4 και είχε σειρά κανόνων συμπεριφοράς που πρέπει να τιμήσει, έως ότου ολοκληρωθεί η εξαγορά. Στις 26/4 'έσπασε' δύο.

Aπό την ώρα που ανακοινώθηκε το deal του Έλον Μασκ με το Twitter, για 44 δισεκατομμύρια δολάρια cash (το 1/5 της συνολικής του περιουσίας), ο πλουσιότερος πολίτης της Γης απασχολεί κάθε δευτερόλεπτο τα media. Όταν δεν το κάνει με tweets του, το κάνει με ειδήσεις που προκύπτουν και τον αφορούν. Όπως;

Η συμφωνία εξαγοράς έγινε στις 25/4. Παρεμπιπτόντως, αυτό δεν σημαίνει πως η πλατφόρμα ανήκει ήδη στον Μασκ. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να εγκρίνει τα συμφωνηθέντα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Κάτι που δεν θα γίνει σήμερα, αύριο, αλλά θα πάρει μήνες.

Επίσης, ο νέος ιδιοκτήτης θα χρειαστεί να βρει τα 21 δισεκατομμύρια που απομένουν (μετά τα δυο δάνεια που πήρε), για να καλύψει το ποσό.

Ο Μασκ μπορεί να μετανιώσει ό,τι ώρα θέλει

Ένα ακόμα must για να τελεσφορήσει η ιστορία είναι ότι δεν πρέπει να παραβιάσει τους κανόνες συμπεριφοράς που αναφέρονται στα έγγραφα με τις υπογραφές. Σημειωτέον, μπορεί όποια στιγμή θέλει να κάνει ‘πίσω’. Θα πρέπει όμως, να έχει έτοιμο προς παράδοση 1.000.000.000 δολάρια -ποσό του πέναλτι.

Πάμε τώρα, στους κανόνες που καλείται να τιμήσει: ένας αναφέρει ότι έχει το δικαίωμα να ‘τιτιβίσει’ ό,τι θέλει για την εξαγορά “αρκεί να μην υποτιμά το Twitter ή κάποιον από τους εργαζομένους του”. Αυτόν τον κανόνα τον έκανε ‘σκόνη’ ο 50χρονος στις 26/4. Ναι, την επομένη της συμφωνίας.

Η Vijaya Gadde είναι η επικεφαλής δικηγόρος του Twitter και επικεφαλής του τμήματος εμπιστοσύνης και ασφαλείας του μέσου. Σε δημοσίευμα του Politico, για τα μαντάτα, αναφέρθηκε ότι η Gadde ξέσπασε σε κλάματα, σε εσωτερική συνάντηση μετά την εξαγορά. Ο δημοσιογράφος Saagar Enjeti πόσταρε screenshot του δημοσιεύματος, γράφοντας “η Vijaya Gadde, κορυφαία συνήγορος της λογοκρισίας στο Twitter, γνωστή για το χάος που προκάλεσε στο podcast του Joe Rogan και τη λογοκρισία της στην ιστορία με το λάπτοπ του Hunter Biden είναι αναστατωμένη για την εξαγορά του Twitter από τον Μασκ”.

Τι είχε κάνει η νομικός: όταν τον Οκτώβριο του 2020 η New York Post είχε γράψει για φορητό υπολογιστή που ανήκε στον γιο του -μετέπειτα- Πλανητάρχη, εκείνη έδωσε εντολή για ‘μπλοκάρισμα’ της αναδημοσίευσης και για λίγες ώρες ‘κλείδωσε’ το λογαριασμό της Post. Όταν επιβεβαιώθηκε πως το λάπτοπ όντως ήταν του Hunter Biden, ο τότε CEO της πλατφόρμας και συνιδρυτής της, Jack Dorsey απολογήθηκε για το λάθος.

Την περασμένη Τρίτη 26/4 τοποθετήθηκε επί του θέματος και ο Μασκ, γράφοντας “το ‘κλείδωμα’ του λογαριασμού που έχει στο Twitter ένας μεγάλος δημοσιογραφικός οργανισμός, για τη δημοσίευση μιας αληθινής ιστορίας είναι προφανώς απίστευτα ακατάλληλο”.

Μετά την τοποθέτηση του δισεκατομμυριούχου, έγινε ‘πάρτι’ κακόβουλων σχολίων στην πλατφόρμα, με στόχο την Gadde, με τον πρώην CEO να κατηγορεί τον νέο ιδιοκτήτη για bullying.

Λίγες ώρες μετά το συγκεκριμένο ‘χτύπημα’, ο Μασκ απάντησε σε tweet θεωρητικού ακροδεξιάς συνωμοσίας, Mike Cernovich, ο οποίος υποστήριξε πως ο δικηγόρος του Twitter, Jim Baker -πρώην γενικός σύμβουλος του FBI- είχε διευκολύνει απάτη. Το αφεντικό σχολίασε “αυτό ακούγεται πολύ καλό”.

Ο πρότερος ανέντιμος βίος

Ως CEO της Tesla, ο Μασκ είχε προκαλέσει διάφορα θέματα με tweets του. Ένα είχε ως συνέπεια να του καταθέσει μήνυση η ρυθμιστική αρχή, καθώς έκρινε πως ήταν παραπλανητικό -ως προς την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την ιδιωτικοποίηση της Tesla. Με συναινετική απόφαση, ο Μασκ συμφώνησε να μην τιτιβίζει το παραμικρό για την Tesla, χωρίς να έχει εγκρίνει ο δικηγόρος του (η ρύθμιση αυτή έγινε γνωστή ως Twitter Sitter). Και τι έκανε; Ό,τι ήθελε: ακόμα γράφει χωρίς να στέλνει πρώτα στο δικηγόρο το περιεχόμενο.

Η εντός νόμου ελευθερία του λόγου

Μεταξύ των θαυμαστών που συνέβησαν τις τελευταίες ώρες στο συγκεκριμένο social media ήταν και η αναφορά κάποιων εκ των φορών που ο Μασκ δεν τίμησε τη λατρεία που λέει πως έχει για την αλήθεια, από τον δημοσιογράφο Joshua Potash.

Ο πρωταγωνιστής δεν του έχει απαντήσει -ακόμα. Αυτό που έκανε ήταν να κάνει σειρά ‘τιτιβισμάτων’. Κάποια ήταν σοβαρά (“με το ελευθερία του λόγου” απλά εννοώ όσα είναι σύμφωνα με το νόμο. Είμαι εναντίον της λογοκρισίας και ξεπερνά το νόμο. Αν οι άνθρωποι ήθελαν μικρότερη ελευθερία λόγου, θα ζητούσαν από την κυβέρνηση να περάσει σχετικούς νόμους. Ως εκ τούτου, το να πηγαίνεις πάνω από τον νόμο είναι αντίθετο της θέλησης των ανθρώπων”).

Έγραψε και ότι τα DΜs θα έπρεπε να προστατεύονται από πρόγραμμα, ώστε να μην μπορεί κανείς να τα κατασκοπεύσει ή να τα χακάρει, αλλά και πως “για να κερδίσει το Twitter την εμπιστοσύνη του κόσμου, θα πρέπει να είναι πολιτικά ουδέτερο. Αυτό σημαίνει ότι θα εκνευρίσει την ακροδεξιά και την ακροαριστερά, ισόποσα”.

Υπήρχαν και ποσταρίσματα που θα έλεγες ότι ήταν κάπως… (συμπλήρωσε ό,τι θες). Όπως;

Θέλει να πάρει την Coca Cola, για πολύ συγκεκριμένο λόγο

Η αυθεντική Coca Cola είχε φύλλα κόκας και ξηρούς καρπούς kola που ήταν καλή πηγή καφεΐνης. Τα φύλλα κόκας, είναι η βάση από την οποία εξάγεται το ψυχοδραστικό φάρμακο κοκαΐνη. Τότε η ουσία θεωρούνταν φαρμακευτική. Όταν στιγματίστηκε, αφαιρέθηκε από τη μυστική φόρμουλα του γνωστού αναψυκτικού.

Ο Μασκ έκανε retweet και σε παλαιότερη τοποθέτηση (“θα πάρω τα McDonalds για να φτιάξω όλες τις μηχανές του παγωτού”), με το σχόλιο “ακούστε, δεν μπορώ να κάνω θαύματα”, πριν καλέσει τους 87.2 εκατομμύρια ακολούθους του (αυξάνονται καθημερινά) να κάνουν -όλοι μαζί- το Twitter εξαιρετικά διασκεδαστικό.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα