Ο Ρώσοι “καίνε” φυσικό αέριο αξίας 10 εκατ. ευρώ την ημέρα, ενώ η Ευρώπη υποφέρει

Ο Ρώσοι “καίνε” φυσικό αέριο αξίας 10 εκατ. ευρώ την ημέρα, ενώ η Ευρώπη υποφέρει
Φυσικό αέριο ISTOCK

Φινλανδοί αποκάλυψαν πως νέα εγκατάσταση υγροποιημένου αερίου στη Ρωσία καίει κάθε μέρα 4.34 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, τα οποία μέχρι πρότινος έστελνε στη Γερμανία.

Η Ρωσία καίει φυσικό αέριο αξίας 10 εκατομμυρίων ευρώ την ημέρα, καθώς η Ευρώπη παλεύει με την ενεργειακή κρίση. Η καύση έγινε αντιληπτή πριν λίγες εβδομάδες από Φινλανδούς που είδαν τη φλόγα στον ορίζοντα -στα σύνορα με τη Ρωσία.

Η ανάλυση που ακολούθησε έδειξε ότι από τις 11 του περασμένου Ιουλίου, οι Ρώσοι καίνε καθημερινά 4.34 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα -αξίας 10.000.000 ευρώ.

Είναι η ποσότητα που μέχρι πρότινος έστελνε στη Γερμανία, μέσω του Nord Stream 1, όπως αναφέρεται στην έκθεση της Rystad Energy (ανεξάρτητη εταιρία έρευνας).

Τα στοιχεία για τις καθημερινές καύσεις προέκυψαν από δορυφορική παρακολούθηση των επιπέδων ακτινοβολούμενης θερμότητας, σε μια νέα εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που κατασκευάζεται κοντά στα σύνορα της Φινλανδίας, στην Portovaya.

Δορυφορική εικόνα του εργοστασίου υγροποιημένου αερίου στην Portovaya. Copernicus Sentinel

Γιατί καίει τεράστιες ποσότητες αερίου η Ρωσία

Ο πρέσβης της Γερμανίας στη Μεγάλη Βρετανία, Miguel Berger δήλωσε στο BBC ότι οι Ρώσοι ‘πετάνε’ το φυσικό αέριο, γιατί δεν μπορούν να το πουλήσουν πουθενά, με την οικονομία τους να έχει πληγεί.

Το δεδομένο είναι πως η καύση αερίου είναι συνηθισμένη πρακτική των μονάδων επεξεργασίας. Γίνεται συνήθως για τεχνικούς λόγους ή λόγους ασφαλείας.

Όπως όμως, διευκρινίζει η Rystad Energy η κλίμακα της καύσης των Ρώσων (είναι διακρώς στο πικ) έχει προκαλέσει σύγχυση στους ειδικούς.

Εξπέρ της βιομηχανίας εξεύρεσης λύσεων για την καύση αερίου εξηγεί ότι πιθανότατα η Ρωσία κάνει ό,τι κάνει για λειτουργικούς λόγους “με τους φορείς εκμετάλλευσης να διστάζουν να κλείσουν τις εγκαταστάσεις, φοβούμενοι ότι θα είναι τεχνικά δύσκολο ή εξαιρετικά δαπανηρό να τα θέσουν εκ νέου σε λειτουργία“.

Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να πρόκειται για τεχνικό θέμα “με τη μακροχρόνια καύση να σημαίνει πως λείπει κάποιος εξοπλισμός. Λόγω του εμπάργκο, οι Ρώσοι δεν μπορούν να κατασκευάσουν τις υψηλής ποιότητας βαλβίδες που απαιτούνται στην επεξεργασία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αν λοιπόν, κάποιες έχουν σπάσει, δεν μπορούν να τις αντικαταστήσουν“.

Το Sky News μετέδωσε πως “αν και η καύση μπορεί να αποτελεί μέρος των διαδικασιών δοκιμών στο εργοστάσιο LNG της Portovaya ή να οφείλεται σε έλλειψη συντονισμού μεταξύ των διαφορετικών λειτουργικών τμημάτων, οι ειδικοί εκτιμούν ότι το ιθανό μέγεθος και η διάρκεια αυτής της συνεχούς περιόδου καύσης είναι αρκετά ακραία”.

Ανησυχούν οι οικολογικές συνέπειες

Το εργοστάσιο της Portovaya, που βρίσκεται βορειοδυτικά της Αγίας Πετρούπολης, αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του προς το τέλος του 2022. Βρίσκεται κοντά σε έναν σταθμό συμπίεσης, στην αρχή του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 από τη Ρωσία στη Γερμανία.

Ο ανεφοδιασμός του Nord Stream 1 διακόπηκε για 10 ημέρες τον Ιούλιο, ενώ ο μεγάλος αγωγός τελούσε υπό ετήσια συντήρηση. Έκτοτε η ροή έχει ξαναρχίσει, αλλά στο 1/5 της συνήθους ποσότητας, με την Gazprom να επικαλείται την καθυστέρηση των Γερμανών να επιστρέψουν μια τουρμπίνα που είχε πάει για συντήρηση.

Η Γερμανία έχει αμφισβητήσει την πληροφορία, χαρακτηρίζοντας την ως πρόσχημα της Μόσχας “που χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο, για να κάμψει την πίεση της Δύσης για την εισβολή της στην Ουκρανία”, με συνέπεια τις διαρκώς αυξανόμενες τιμές και την επιδείνωση της κρίσης του κόστους ζωής, εν όψει του χειμώνα.

Αυτό διαψεύστηκε από τη Ρωσία που πρόσθεσε ότι οι δυτικές κυρώσεις είναι ο λόγος για τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου.

Σε ό,τι αφορά αυτό που συμβαίνει στην Portovaya, οι επιστήμονες ανησυχούν για τις ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και αιθάλης που δημιουργεί το εργοστάσιο LNG.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η μεταφορά του εκπεμπόμενου μαύρου άνθρακα προς τα βόρεια, όπου εναποτίθεται στο χιόνι και τον πάγο της Αρκτικής και επιταχύνει σημαντικά την τήξη” δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Matthew Johnson του Carleton University, του Καναδά.

Κατέληξε στο ότι “ορισμένες εκτιμήσεις θέτουν ήδη την καύση αυτή ως την κυρίαρχη πηγή εναπόθεσης μαύρου άνθρακα στην Αρκτική. Οποιεσδήποτε αυξήσεις στην έκρηξη σε αυτή την περιοχή είναι ιδιαίτερα ανεπιθύμητες”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα