ΟΗΕ: Έκκληση για άμεση αποκλιμάκωση της έντασης στα σύνορα Λευκορωσίας -Πολωνίας

ΟΗΕ: Έκκληση για άμεση αποκλιμάκωση της έντασης στα σύνορα Λευκορωσίας -Πολωνίας
Στα σύνορα Πολωνιας - Λευκορωσίας. AP

Ανησυχία από Υπατη Αρμοστεία και Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης για όσα συμβαίνουν στα σύνορα Λευκορωσίας- Πολωνίας με τους πρόσφυγες.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ)  εκφράζουν την ανησυχία τους σχετικά με τις τελευταίες αναφορές από τα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας και καλούν τα κράτη να διασφαλίσουν ότι τηρούνται η ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων.

Στις 8 Νοεμβρίου, ήρθαν στην επιφάνεια αναφορές σχετικά με μια μεγάλη ομάδα μεταναστών και προσφύγων, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, στη Λευκορωσική πλευρά των συνόρων με την Πολωνία που κινούνταν προς τη διεθνή συνοριακή διέλευση «Bruzgi» και φαίνεται να εγκαταστάθηκαν σε έναν πρόχειρο καταυλισμό κοντά στα σύνορα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η Ύπατη Αρμοστεία και ο ΔΟΜ έχουν έρθει σε επαφή και με τις δύο κυβερνήσεις και ζητούν επείγουσα επίλυση της κατάστασης και άμεση και απρόσκοπτη πρόσβαση στον πληθυσμό για να διασφαλιστεί ότι παρέχεται ανθρωπιστική βοήθεια και εντοπίζονται όσοι χρειάζονται διεθνή ή άλλες μορφές προστασίας, καθώς και ότι όσοι επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση για άσυλο μπορούν να το κάνουν όπου βρίσκονται.

Με αρκετούς τραγικούς θανάτους να έχουν καταγραφεί στη συνοριακή περιοχή τις τελευταίες εβδομάδες, η Ύπατη Αρμοστεία και ο ΔΟΜ υπενθυμίζουν στα κράτη την επιτακτική ανάγκη να αποτραπούν περαιτέρω απώλειες ανθρώπινων ζωών και να διασφαλιστεί η ανθρώπινη μεταχείριση των μεταναστών και των προσφύγων ως ύψιστη προτεραιότητα.

Οι δύο οργανώσεις έχουν δηλώσει δημόσια σε πολλές περιπτώσεις ότι η εργαλειοποίηση των μεταναστών και των προσφύγων για την επίτευξη πολιτικών σκοπών δεν είναι αποδεκτή και πρέπει να σταματήσει. Η εκμετάλλευση της απόγνωσης και της ευαλωτότητας των μεταναστών και των προσφύγων προσφέροντάς τους μη ρεαλιστικές και παραπλανητικές υποσχέσεις είναι απαράδεκτη και έχει σοβαρές ανθρώπινες συνέπειες.

Οι δύο οργανώσεις έχουν επανειλημμένα επαναλάβει στις αρχές της Λευκορωσίας την ανάγκη διατήρησης της ευημερίας των ανθρώπων και αποφυγής δημιουργίας δύσκολων ανθρωπιστικών καταστάσεων.

Η Ύπατη Αρμοστεία και ο ΔΟΜ είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν τις αρχές της Λευκορωσίας για την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης και την αξιολόγηση της προσωπικής κατάστασης αυτών των ανθρώπων, σε κατάλληλες τοποθεσίες, μακριά από τις παραμεθόριες περιοχές.

Ενόψει της ανησυχητικής κατάστασης στα σύνορα, και οι δύο πλευρές πρέπει να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου και να εγγυηθούν την ασφάλεια, την αξιοπρέπεια και την προστασία των δικαιωμάτων των ανθρώπων που είναι αποκλεισμένοι στα σύνορα.

Ο ΔΟΜ και η Ύπατη Αρμοστεία προέτρεψαν επίσης τις αρμόδιες αρχές να διερευνήσουν όλες τις ανθρωπιστικές επιλογές για να ανταποκριθούν σε αυτήν την κατάσταση, προσαρμοσμένες στις ατομικές συνθήκες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ανάγκες διεθνούς προστασίας των ατόμων αυτής της ομάδας, συμπεριλαμβανομένων των οικειοθελών επιστροφών.

Η Ύπατη Αρμοστεία και ο ΔΟΜ είναι επίσης έτοιμοι να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια σε μετανάστες και πρόσφυγες και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα