ΟΗΕ: Καταγγέλλει τις ΗΠΑ για απεριόριστη κράτηση παιδιών μεταναστών

Παιδί μεταναστών από το Μεξικό στις ΗΠΑ
Παιδί μεταναστών από το Μεξικό στις ΗΠΑ AP

Ανησυχία στον ΟΗΕ για την ανακοίνωση των ΗΠΑ να βάλουν τέλος σε δικαστική απόφαση του 1997, σύμφωνα με την οποία οι αρχές δεν μπορούν να κρατούν παιδιά περισσότερες από 20 μέρες.

Η πρόσφατη απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να αφαιρέσει τους περιορισμούς που διέπουν αυστηρά τον χρόνο που τα παιδιά μετανάστες περνούν στα κέντρα κράτησης είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Σε συνέντευξη Τύπου, η Μισέλ Μπατσελέτ είπε ότι την ανησυχεί η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας στα τέλη Αυγούστου ότι θέλει να θέσει τέλος σε μια δικαστική απόφαση του 1997, τη λεγόμενη "Flores" που επιβάλλει στις ομοσπονδιακές αρχές να μην κρατούν παιδιά περισσότερες από 20 ημέρες.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τραμπ εκτιμά ότι η απόφαση "Flores" είναι ξεπερασμένη στο παρόν μεταναστευτικό πλαίσιο και επιθυμεί αυτό το όριο των 20 ημερών να αρθεί εντός των δύο προσεχών μηνών. Διάφορες αμερικανικές πολιτείες ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να αντιταχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης στην απόφαση αυτή.

Το να καθίσταται απεριόριστη η κράτηση είναι κάτι που "αντιβαίνει σε όλες τις νομικές συμφωνίες, στο διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στους νόμους για τα παιδιά", εξήγησε η Μπατσελέτ, αναφέροντας τη σχετική Σύμβαση των δικαιωμάτων του παιδιού που ορίζει ότι τα παιδιά δεν μπορούν να παραμένουν υπό κράτηση παρά ως έσχατη λύση και για τη συντομότερη δυνατή διάρκεια.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης έναν από τους πυλώνες της προεδρίας του και της εκστρατείας για την επανεκλογή του για το 2020.

Είχε προκαλέσει πέρυσι μεγάλη αγανάκτηση, ακόμη και στο στρατόπεδο των ρεπουμπλικανών, με την πολιτική του διαχωρισμού των οικογενειών στα σύνορα, τη λεγόμενη "μηδενική ανοχή", πριν ανακαλέσει τον Ιούνιο του 2018.

Η Μπατσελέτ ωστόσο εξέφρασε σήμερα την ανησυχία της μαθαίνοντας πως παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Τραμπ είχε δηλώσει ότι θα έθετε τέλος σε αυτή την πολιτική του διαχωρισμού, "εκατοντάδες παιδιά επιπλέον έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους από τον Ιούνιο του 2018".

"Θεωρούμε ότι ο αυθαίρετος χωρισμός των οικογενειών συνιστά αυθαίρετη και παράνομη ανάμιξη στην οικογενειακή ζωή και σοβαρή παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών", δήλωσε.

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε επίσης αντίθετη στον νέο κανονισμό που ανακοίνωσε η ρεπουμπλικανική κυβέρνηση στις ΗΠΑ και έχει στόχο να αρνείται την αμερικανική υπηκοότητα στους μετανάστες που επωφελούνται από κοινωνικά επιδόματα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ, Μετανάστες, ανθρώπινα δικαιώματα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο απελευθερώνει 3,6 δισ. δολ. για τείχος 280 χιλιομέτρων στο Μεξικό

Μεξικό: "Ανησυχία" για την πρόθεση των ΗΠΑ να κρατούνται οι ανήλικοι μετανάστες επ' αόριστον

Ακόμα πιο σκληρός ο Τραμπ εναντίον των μεταναστών

SHARE:

24Media Network