ΟΗΕ: Να εξαλειφθεί ο ρατσισμός κατά των ανθρώπων με αφρικανική καταγωγή

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου AP PHOTO/ARNULFO FRANCO

Με αφορμή την 1η Διεθνή Ημέρα Ανθρώπων με Αφρικανική Καταγωγή, ο ΟΗΕ απευθύνει επείγουσα έκκληση για την εξάλειψη του ρατσισμού.

Η Διεθνής Ημέρα Ανθρώπων με Αφρικανική Καταγωγή, που εορτάστηκε χθες Τρίτη για πρώτη φορά, με την Κόστα Ρίκα να αποτελεί την "παγκόσμια έδρα" της, αποτελεί "επείγουσα έκκληση για να αναληφθεί δράση ώστε οι πάντες, παντού, να δεσμευτούν στην εξάλειψη του κακού που είναι ο ρατσισμός", τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες.

"Οι βαθιές αδικίες και οι συστηματικές διακρίσεις θύματα των οποίων υπήρξαν οι άνθρωποι με αφρικανική καταγωγή διαρκούν αιώνες τώρα και όφειλαν να έχουν αναγνωριστεί εδώ και πολύ καιρό", πρόσθεσε ο κ. Γκουτέρες.

ADVERTISING

"Ως μέρος της πανανθρώπινης οικογένειας, αναγνωρίζουμε πόσο επείγον είναι να εξαλειφθούν μια για πάντα οι στιγματισμοί και οι προκαταλήψεις που βασίζονται στην ανυπόστατη ιδέα περί φυλετικής υπεροχής και συνεχίζουν να προκαλούν δεινά σε εκατομμύρια ανθρώπους με αφρικανική καταγωγή", υπερθεμάτισε η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Μισέλ Μπατσελέτ.

"Αυτή την ημέρα, λέμε ‘φτάνει πια’ στον ρατσισμό και στις διακρίσεις ενάντια στους αδελφούς μας και στις αδελφές μας. Οι άνθρωποι με αφρικανική καταγωγή είναι δύναμη για την αλλαγή", υπογράμμισε η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ και πρόεδρος του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, η Νιγηριανή Αμίνα Μοχάμεντ.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε την 28η Δεκεμβρίου 2020 να οριστεί η διεθνής ημέρα προς τιμή των ανθρώπων με καταγωγή από την Αφρική κατόπιν εισήγησης που έκανε η Κόστα Ρίκα, χώρα που ορίστηκε παγκόσμια έδρα του πρώτου εορτασμού της.

Η διεθνής ημέρα σκοπό έχει να επαναβεβαιωθεί η δέσμευση στην "αναγνώριση, τη δικαιοσύνη και την ανάπτυξη υπέρ του πληθυσμού με καταγωγή από την Αφρική", τόνισε η Έψι Κάμπελ, η κοσταρικανή αντιπρόεδρος, που έχει κι η ίδια καταγωγή από την Αφρική.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΟΗΕ
SHARE:

24Media Network