Όταν ο Ομπάμα προειδοποιούσε το 2014 για ενδεχόμενο πανδημίας

Όταν ο Ομπάμα προειδοποιούσε το 2014 για ενδεχόμενο πανδημίας
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα AP

Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε εξηγήσει νωρίς πώς ένα κράτος αντιμετωπίζει επιτυχώς μια πανδημία. Οι συγκρίσεις με την πολιτική Τραμπ είναι αναπόφευκτες.

Δεν είναι λίγοι οι πολίτες των ΗΠΑ, οι οποίοι δηλώνουν απογοητευμένοι από την πολιτική Τραμπ, όσον αφορά την αντιμετώπιση του κορονοϊού, η οποία εστιάζει σε γρήγορα “ξεμπερδέματα” και επιστροφή στην κανονικότητα, θέτοντας σε πολλές περιπτώσεις την υγεία των πολιτών σε δεύτερη μοίρα.

Σύμφωνα με τον Independent, τις τελευταίες ημέρες ένα βίντεο από το 2014 επανήλθε στο προσκήνιο. Ο Μπαράκ Ομπάμα μιλούσε τότε, με αφορμή την κρίση του Έμπολα, για το σωστό τρόπο αντιμετώπισης μιας πανδημίας. Επαινώντας την τότε ανταπόκριση των οργανισμών υγείας και την συμβολή τους στην αντιμετώπιση της κρίσης ανέφερε:

“Είναι πιθανό να έρθει μια περίοδος κατά την οποία θα φτάσει στις ΗΠΑ μια ασθένεια, η οποία θα μεταφέρεται με τον αέρα και θα είναι θανατηφόρα.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί σωστά θα πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές, οι οποίες θα επιτρέψουν την άμεση απομόνωση του ιού, όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και παγκοσμίως.

Έτσι, αν προκύψει κάποιος ιός, παρόμοιος με αυτόν της ισπανικής γρίπης, σε πέντε ή δέκα χρόνια από τώρα, θα έχουμε επενδύσει στις κατάλληλες υποδομές και θα είμαστε σε θέση να τον προλάβουμε.

Είναι μια έξυπνη επένδυση, ιδιαιτέρως τη στιγμή που γνωρίζουμε πως είναι πιθανό να ξανά προκύψουν πανδημίες, οι οποίες σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο μπορούν να μεταφερθούν σε κάθε μεριά της γης από την μια μέρα στην άλλη”, είχε πει τότε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα