Όταν ο Πούτιν ζητούσε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ – Γιατί δεν μπήκε

Όταν ο Πούτιν ζητούσε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ – Γιατί δεν μπήκε
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν 2021 Alexander Zemlianichenko/AP

Η αποκάλυψη πρώην γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, πριν από τέσσερις μήνες, ότι ο Ρώσος πρόεδρος ήθελε εδώ και χρόνια να ενταχθεί η χώρα του στο ΝΑΤΟ και η... αναμονή στην ουρά.

Μια αποκάλυψη που έκανε πρώην επικεφαλής του ΝΑΤΟ τον Νοέμβριο του 2021 σχετικά με την επιθυμία του Βλάντιμιρ Πούτιν να ενταχθεί η Ρωσία στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, γίνεται τέσσερις μήνες μετά και με την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία να είναι σε εξέλιξη, πιο επίκαιρη από ποτέ.

Ο Ρώσος πρόεδρος ήθελε η Ρωσία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά δεν ήθελε η χώρα του να περάσει από τη συνήθη διαδικασία αιτήσεων και να σταθεί στην ουρά “με πολλές χώρες που δεν έχουν σημασία»” σύμφωνα με πρώην γενικό γραμματέα της διατλαντικής συμμαχίας, όπως είχε δημοσιεύσει τότε ο Guardian.

Ο Τζορτζ Ρόμπερτσον, πρώην υπουργός Άμυνας της Βρετανίας που ηγήθηκε του ΝΑΤΟ μεταξύ 1999 και 2003, είχε είπε ότι ο Πούτιν κατέστησε σαφές στην πρώτη τους συνάντηση ότι ήθελε η Ρωσία να είναι μέρος της δυτικής Ευρώπης. “Ήθελαν να είναι μέρος αυτής της ασφαλούς, σταθερής ευημερούσας Δύσης από την οποία η Ρωσία ήταν εκτός εκείνη την εποχή”, είπε.

Ο Ρόμπερτσον θυμήθηκε μια πρώιμη συνάντηση με τον Πούτιν, ο οποίος έγινε πρόεδρος της Ρωσίας το 2000. “Ο Πούτιν είπε: «Πότε θα μας προσκαλέσετε να γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ;” Και ο Ρόμπερτσον απάντησε: “Λοιπόν, δεν προσκαλούμε τους ανθρώπους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, κάνουν αίτηση για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ”. Και είπε: “Λοιπόν, δεν στεκόμαστε στη γραμμή με πολλές χώρες που δεν έχουν σημασία”.

“Δεν μπορώ να φανταστώ τη Ρωσία απομονωμένη από την Ευρώπη”

Η στάση αυτή συμβαδίζει με όσα είχε είπε ο Πούτιν σε συνέντευξη στο BBC λίγο πριν ορκιστεί για πρώτη φορά πρόεδρος πριν από 21 και πλέον χρόνια. Ο Πούτιν είχε υποστηρίξει ότι δεν θα απέκλειε την ένταξη στο ΝΑΤΟ “εάν και εφόσον ληφθούν υπόψη οι απόψεις της Ρωσίας ως ισότιμη εταίρος”.

Είχε δηλώσει ότι του ήταν δύσκολο να φανταστεί το ΝΑΤΟ ως εχθρό. “Η Ρωσία είναι μέρος του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Και δεν μπορώ να φανταστώ τη χώρα μου απομονωμένη από την Ευρώπη και από αυτό που συχνά αποκαλούμε πολιτισμένο κόσμο”.

Μετά τις διαδηλώσεις στους δρόμους της Πορτοκαλί Επανάστασης στην Ουκρανία το 2004, ο Πούτιν έγινε όλο και πιο καχύποπτος προς τη Δύση, την οποία κατηγόρησε ότι χρηματοδοτούσε φιλοδημοκρατικές ΜΚΟ. Εξοργίστηκε περαιτέρω από τη συνεχιζόμενη επέκταση του ΝΑΤΟ στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη: η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Λετονία, η Εσθονία και η Λιθουανία επέλεξαν να ενταχθούν στη συμμαχία το 2004. Ακολούθησαν η Κροατία και η Αλβανία το 2009. Η Γεωργία και η Ουκρανία πήραν υποσχέσεις για ένταξη το 2008, αλλά παρέμειναν εκτός.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα