Ουκρανία – ΕΕ: Συστήνουν γραφείο ερευνών για τα “εγκλήματα” της Μόσχας – Ήχησαν ξανά σειρήνες στο Κίεβο

Ουκρανία – ΕΕ: Συστήνουν γραφείο ερευνών για τα “εγκλήματα” της Μόσχας – Ήχησαν ξανά σειρήνες στο Κίεβο
Συνάντηση κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ουκρανίας στο Κίεβο AP Photo/Efrem Lukatsky

Ο αντιαεροπορικός συναγερμός ήχησε ξανά στο Κίεβο, την ημέρα διεξαγωγής της συνάντησης κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης –Ουκρανίας. Χαιρετίζει τις "σημαντικές προσπάθειες" της Ουκρανίας για ένταξη η ΕΕ.

Σειρήνες του αντιαεροπορικού συναγερμού ήχησαν ξανά σήμερα στο Κίεβο και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας, καθώς ανώτατοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης επισκέπτονται τη χώρα.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στο Κίεβο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ο πρώτος αεροπορικός συναγερμός στο Κίεβο ήχησε σήμερα το πρωί.

Ο δεύτερος, ώρες αργότερα, μετά τη συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα που παραχώρησαν ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ζελένσκι: Οι κυρώσεις πρέπει να διασφαλίσουν ότι η Μόσχα δε θα ανασυγκροτηθεί στρατιωτικά

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να στοχεύουν στο να διασφαλίσουν ότι η Μόσχα δεν θα μπορεί να ανασυγκροτήσει τις στρατιωτικές της δυνατότητες.

Ο Ουκρανός ηγέτης έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Κίεβο έχοντας στο πλευρό του την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ που έφθασε στην ουκρανική πρωτεύουσα για να συμμετάσχει στην συνάντηση κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης –Ουκρανίας.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε επίσης η Ουκρανία θα παλέψει για να κρατήσει την ανατολική πόλη «οχυρό» Μπαχμούτ για όσο περισσότερο χρόνο μπορεί και κάλεσε τη Δύση να την προμηθεύσει με όπλα μεγάλου βεληνεκούς για να βοηθήσει το Κίεβο να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις από την περιοχή του Ντονμπάς.

«Κανείς δεν θα χαρίσει το Μπαχμούτ. Θα πολεμήσουμε όσο μπορούμε. Θεωρούμε το Μπαχμούτ το οχυρό μας», δήλωσε ο Ζελένσκι στη συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι «η Ουκρανία θα μπορέσει να κρατήσει το Μπαχμούτ και να απελευθερώσει το κατεχόμενο Ντονμπάς αν παραλάβει όπλα μεγάλου βεληνεκούς».

Η ΕΕ χαιρετίζει τις “σημαντικές προσπάθειες” της Ουκρανίας για ένταξη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρέτισε σήμερα τις “σημαντικές προσπάθειες” που καταβάλλει η Ουκρανία στο πλαίσιο της υποψηφιότητάς της για ένταξη στην ΕΕ, χωρίς ωστόσο να ανακοινώνει χρονοδιάγραμμα ενώ το Κίεβο θα ήθελε την επίσπευση της διαδικασίας.

“Η ΕΕ αναγνώρισε τις σημαντικές προσπάθειες που κατέβαλε η Ουκρανία τους τελευταίους μήνες προκειμένου να επιτύχει τους στόχους που αποτελούν τη βάση του καθεστώτος της υποψήφιας για ένταξη χώρας” ανέφεραν σε ανακοίνωση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έπειτα από τη συνάντηση που είχαν στο Κίεβο με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι η ΕΕ θέλει να βρει έναν τρόπο να χρησιμοποιήσει τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν δεσμευθεί προκειμένου να χρηματοδοτήσει την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, ένα μέτρο που ζητεί το Κίεβο αλλά είνα περίπλοκο νομικά για να εφαρμοστεί.

“Η ΕΕ θα εντείνει (…) τις προσπάθειές της ώστε να χρησιμοποιήσει τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας προκειμένου να στηρίξει την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και για σκοπούς επανορθώσεων, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο”, αναφέρεται στο κείμενο.

«Η Ουκρανία είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η Ουκρανία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σήμερα στο Κίεβο μετά τη σύνοδο κορυφής. «Το μέλλον της Ουκρανίας είναι με την ΕΕ», επέμεινε.

Ουκρανία-ΕΕ: Αποφασίζουν τη σύσταση γραφείου ερευνών για τα “εγκλήματα της επίθεσης” της Μόσχας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ουκρανία συμφώνησαν σήμερα στη σύσταση στη Χάγη ενός γραφείου ερευνών, ενός είδους προσωρινής εισαγγελίας, με σκοπό τον συντονισμό της συγκέντρωσης αποδείξεων για το “έγκλημα της επίθεσης” της Ρωσίας.

“Υποστηρίζουμε τη σύσταση ενός διεθνούς κέντρου για τη δίωξη του εγκλήματος της επίθεσης στην Ουκρανία (ICPA) στη Χάγη”, αναφέρουν η ΕΕ και η Ουκρανία σε μια κοινή δήλωση μετά τη συνάντηση κορυφής ΕΕ-Ουκρανίας στο Κίεβο.

Ο σκοπός του είναι “να συντονίσει την έρευνα για το έγκλημα της επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας, να διατηρήσει και να εφοδιάσει αποδείξεις για μελλοντικές δίκες”, διευκρινίζεται στο κείμενο.

Το κέντρο αυτό θεωρείται ένα προσωρινό στάδιο πριν από την ίδρυση ενός ειδικού δικαστηρίου για να δικάσει τους πιο υψηλόβαθμους Ρώσους αξιωματούχους, ένα αίτημα του Κιέβου.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (CPI) έχει δικαιοδοσία για τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία, αλλά όχι για τα “εγκλήματα της επίθεσης” της Ρωσίας, γιατί η Μόσχα και το Κίεβο δεν έχουν υπογράψει τη συνθήκη της Ρώμης με την οποία ιδρύθηκε το δικαστήριο.

Το έγκλημα της επίθεσης μπορεί να αποδοθεί στους πλέον υψηλόβαθμούς πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους μιας χώρας.

Η ΕΕ υποστηρίζει τη δημιουργία μιας δικαστικής αρχής που θα έχει δικαιοδοσία για τέτοια εγκλήματα, όμως η ακριβής μορφή της εγείρει νομικά θέματα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε δύο επιλογές: ένα ειδικό διεθνές δικαστήριο, στη βάση μιας πολυμερούς διεθνούς συνθήκης, ή μια υβριδική δικαστική αρχή, που θα αναφέρεται στην ουκρανική νομοθεσία αλλά θα αποτελείται από διεθνείς δικαστές.

Η Ουκρανία θα ήθελε ένα ειδικό δικαστήριο που να μπορεί να δικάσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν στη βάση ενός ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Όμως ορισμένες χώρες όπως η Γερμανία φοβούνται πως η σύσταση ενός τέτοιου δικαστηρίου δεν θα λάβει επαρκή υποστήριξη στον ΟΗΕ και ενθαρρύνουν τη δημιουργία ενός υβριδικού δικαστηρίου.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το κέντρο αυτό θα εγκατασταθεί στην έδρα της Eurojust, της υπηρεσίας της ΕΕ για τη συνεργασία στον τομέα της ποινικής δικαιοσύνης.

Θα ενσωματωθεί στην “κοινή ομάδα έρευνας” που έχει ήδη συσταθεί από έξι χώρες της ΕΕ (Λιθουανία, Πολωνία, Εσθονία, Λετονία, Σλοβακία, Ρουμανία) και από την Ουκρανία και στην οποία συμμετέχει επίσης το γραφείο του εισαγγελέα του CPI.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα