“Παζάρια” Ερντογάν για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ – “Αφήστε μας να μπούμε στην ΕΕ”

“Παζάρια” Ερντογάν για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ – “Αφήστε μας να μπούμε στην ΕΕ”
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν 2023 Yves Herman/ap

Την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ -την οποία και παρεμποδίζει συνεχώς- φαίνεται να "παζαρεύει" ο Ερντογάν. Ζητά την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ για να το δεχτεί. Η απάντηση της Κομισιόν.

Λίγο πριν την αναχώρησή του για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, ο Ερντογάν προσπαθεί να επωφεληθεί με κάθε τρόπο για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Και ο τρόπος που επέλεξε να το κάνει είναι “παζαρεύοντας” την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, την οποία και μπλοκάρει επανειλημμένα.

“Ανοίξτε τον δρόμο της Τουρκίας στην ΕΕ και μετά εμείς θα ανοίξουμε το δρόμο της Σουηδίας” για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Και πρόσθεσε, επικαλούμενος σημεία από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Κυριακή με τον Τζο Μπάιντεν: “Σήμερα, υπάρχει μία Τουρκία που περιμένει στην πόρτα της ΕΕ πάνω από 50 χρόνια. Και σήμερα σχεδόν όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ είναι μέλη της ΕΕ. Απευθύνομαι από εδώ –και θα το κάνω και στο Βίλνιους– σε αυτές τις χώρες που κρατούν σε αναμονή την Τουρκία μπροστά στην πόρτα της ΕΕ.

Καταρχάς, ανοίξτε τον δρόμο της Τουρκίας στην ΕΕ και μετά εμείς να ανοίξουμε το δρόμο της Σουηδίας, όπως ανοίξαμε τον δρόμο της Φινλανδίας. Χθες βράδυ, είπα τα ίδια λόγια και στον κ. Μπάιντεν και βρίσκομαι στη θέση να κάνω την ίδια δήλωση στο Βίλνιους.

Γιατί και εγώ πιστεύω το εξής: Το έθνος μας έχει προσδοκίες από εμάς και δεν μπορούμε να σηκώσουμε άλλο το βάρος των προσδοκιών του έθνους μας. Πέρασαν 50 χρόνια. Είμαστε η Τουρκία. Δεν είμαστε μία παρακατιανή χώρα. Πρέπει να το γνωρίζουν αυτό”.

“Βάζει τάξη” η Κομισιόν

Στις παραπάνω δηλώσεις του Τούρκου προέδρου έσπευσε να απαντήσει η αναπληρώτρια της Κομισιόν, Ντάνα Σπίναντ, τονίζοντας ότι “διεύρυνση του ΝΑΤΟ και η ένταξη νέων μελών σε αυτό είναι διαφορετική διαδικασία από αυτή της διεύρυνσης της ΕΕ”.

Παράλληλα, επισήμανε ότι “η ΕΕ έχει μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία διεύρυνσης με πολύ πολύ ξεκάθαρο σύνολο βημάτων τα οποία πρέπει να ακολουθήσουν όλες οι υποψήφιες χώρες, ακόμα και όσες εύχονται να γίνουν υποψήφιες χώρες”.

Αντιδράσεις για τη στάση της Τουρκίας και από τη Γερμανία

“Η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη (στην ΕΕ), αλλά γνωρίζετε ότι στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων δεν έχει ανοίξει εδώ και καιρό κανένα νέο κεφάλαιο”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Σεμπάστιαν Φίσερ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Χόφμαν δήλωσε ότι κατανοεί το υπόβαθρο της ερώτησης, αλλά επισήμανε ότι η είδηση (ενν. σχετικά με τη διασύνδεση από τον Ερντογάν της συγκατάθεσής του για την για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του στην ΕΕ) έγινε γνωστή μόλις πριν από λίγο και περιορίστηκε να αναφέρει ότι “συντάσσεται με την απάντηση” από τον εκπρόσωπο του υπ. Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα