Πυρκαγιές στην Πορτογαλία – “Συναγερμός” στην Ισπανία

Πυρκαγιές στην Πορτογαλία – “Συναγερμός” στην Ισπανία
Πυρκαγιά στην Πορτογαλία AP

Κόκκινος "συναγερμός" έχει σημάνει σε Πορτογαλία και Ισπανία, καθώς οι χώρες πλήττονται από έντονα κύματα καύσωνα.

Εδώ και τέσσερις μέρες, οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις πυρκαγιές στην Πορτογαλία, η οποία πλήττεται από ισχυρό κύμα καύσωνα, όπως η Ισπανία. Συναγερμός έχει σημάνει σε όλη την Ιβηρική Χερσόνησο.

Με 9 αεροσκάφη, η πυροσβεστική επιχειρεί στην Οντεμίρα, κοντά στο Αλγκάρβε, όπου δεκάδες χιλιάδες στρέμματα έχουν τυλιχθεί στις φλόγες.

Τουρίστες και κάτοικοι αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν απο την περιοχή, ενώ σχολείο μετατράπηκε σε κεντρό υποδοχής, το οποίο δέχθηκε αρκετά άτομα.

Πυρκαγιά που ξέσπασε στην Λέιρα, κεντρικά της Πορτογαλίας, είναι σε ύφεση. Κάηκαν 70.000 στρέμματα γης.

Σε όλη την πορτογαλική επικράτεια επιχειρούν 2.800 πυροσβέστες και 16 πυροσβεστικά αεροσκάφη, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Οι θερμοκρασίες αναμένεται να πέσουν ελαφρώς, όμως το θερμόμετρο θα φτάσει τους 40°C σε ορισμένες περιοχές.

Μαζί με την Πορτογαλία πλήττεται και η Ισπανία, η οποία βρίσκεται σε “πορτοκαλί” κατάσταση, με την επαρχία της Κόρδοβας στην Ανδαλουσία να έχει σημάνει κόκκινο συναγερμό, σύμφωνα με την ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία (Aemet).

Σήμερα και αύριο οι θερμοκρασίες πρόκειται να φτάσουν τους 44°C, στην κορύφωση του τρίτου για το καλοκαίρι κύματος καύσωνα.

Μέχρι την Πέμπτη υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει το κύμα καύσωνα, ενώ πολλές ισπανικές επαρχίες θα βρεθούν σε κόκκινο συναγερμό στην Ανδαλουσία, την περιφέρεια της Μαδρίτης, την Καστίγια-Λα Μάντσα, αλλά και στην Χώρα των Βάσκων.

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, πάνω από 10.000 στρέμματα κάηκαν στην Ισπανία. Την Δευτέρα (7/8) ξέσπασε η τέταρτη μεγάλη πυρκαγιά των ημερών στην Εστρεμαδούρα, στην κοινότητα Βαλένθια ντε Αλκάνταρα, με τους πυροσβέστες να μην μπορούν να ελέγξουν την φωτιά.

Σχεδόν 1.000.000 στρέμματα έχουν καεί φέτος στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα