Πόλεμος στην Ουκρανία: Αλλεπάλληλες εκρήξεις στο Κίεβο, “έπεσε” η Χερσώνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αλλεπάλληλες εκρήξεις στο Κίεβο,  “έπεσε” η Χερσώνα
Όγδοη μέρα πολέμου στην Ουκρανία AP Photo/Serhii Nuzhnenko

Συνεχίζεται το ανελέητο σφυροκόπημα της Ουκρανίας από τα ρωσικά στρατεύματα. Εφιαλτική βραδιά στην πρωτεύουσα πριν από τον δεύτερο γύρο των συνομιλιών.

Ακόμα μια δύσκολη νύχτα για την Ουκρανία και δη το Κίεβο, με τη Ρωσία να συνεχίζει το σφυροκόπημα της πρωτεύουσας και πολλών ακόμη πόλεων, εντείνοντας τις επιθέσεις της το τελευταίο 24ωρο, την ώρα που για σήμερα, Πέμπτη (03/03), είναι προγραμματισμένος ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών στα σύνορα Λευκορωσίας – Πολωνίας.

Μετά τους χθεσινούς βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο και την απόβαση Ρώσων αλεξιπτωτιστών στην πόλη, πολλές ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στο Κίεβο, όπου ηχούν σειρήνες, ενώ οι κάτοικοι κλήθηκαν να πάνε αμέσως σε καταφύγια, όπως μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Το Κίεβο βομβαρδίζεται

Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης καταγράφουν εκρήξεις, αλλά δεν δίνονται λεπτομέρειες. Δεν είναι ξεκάθαρο αν βρίσκεται σε εξέλιξη αεροπορική επιδρομή ή ποιοι είναι οι στόχοι.

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε μάχες στα όρια του Κιέβου και σε πιθανή κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους. Δεν είναι δυνατή η επαλήθευση των πληροφοριών αυτών ανεξάρτητα.

«Ο εχθρός προσπαθεί να εισβάλει στην πρωτεύουσα», προειδοποίησε ο δήμαρχος Κιέβου, ο Βιτάλι Κλίτσκο, μέσω Telegram.

Η Χερσώνα σε ρωσικά χέρια

Ουκρανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν σήμερα την παρουσία του ρωσικού στρατού στη Χερσώνα, μεγαλούπολη της νότιας Ουκρανίας που η Μόσχα ανακοίνωσε χθες το πρωί ότι καταλήφθηκε έπειτα από σφοδρές μάχες.

Ο επικεφαλής των περιφερειακών αρχών Γκενάντι Λαχούτα ανέφερε μέσω Telegram ότι «οι δυνάμεις κατοχής (ο ρωσικός στρατός) βρίσκονται σε όλες τις συνοικίες της πόλης και είναι πολύ επικίνδυνες». Ο δήμαρχος της πόλης των 290.000 κατοίκων Ιγκόρ Κολιχάγεφ ανέφερε ότι συνομίλησε με τους «ένοπλους επισκέπτες», υπονοώντας, χωρίς να κατονομάσει, τους ρώσους στρατιωτικούς.

Ζελένσκι: “Έχουμε σκοτώσει 9.000 Ρώσους”

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε σήμερα ικανοποίηση του διότι ματαιώθηκαν τα «ύπουλα» σχέδια της Ρωσίας, που εισέβαλε στη χώρα του, και την υπερηφάνειά του για την «ηρωική» αντίσταση των Ουκρανών. «Το έθνος μας ματαίωσε τα σχέδια του εχθρού μέσα σε μια εβδομάδα. Σχέδια γραμμένα εδώ και χρόνια: ύπουλα, γεμάτα μίσος για τη χώρα μας, για τον λαό μας», ανέφερε ο κ. Ζελένσκι σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα Telegram.

Είπε ακόμη ότι «θαυμάζει ειλικρινά τους ηρωικούς κατοίκους» πόλεων που αντιστέκονται στις ρωσικές δυνάμεις και εμποδίζουν την προέλασή τους καθώς η εισβολή μπαίνει στην όγδοη ημέρα της.

Διαβεβαίωσε ότι κάπου 9.000 ρώσοι στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί μέσα σε μία εβδομάδα. Ο αριθμός αυτός είναι αδύνατο να επιβεβαιωθεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Η Μόσχα από τη δική της πλευρά ανακοίνωσε χθες Τετάρτη τον πρώτο απολογισμό των απωλειών που υπέστη ο ρωσικός στρατός κατά τη διάρκεια της επίθεσής του στην Ουκρανία. Έκανε λόγο για 498 νεκρούς στρατιωτικούς και άλλους 1.597 τραυματίες.

Μέσω Twitter, ο κ. Ζελένσκι ανέφερε επίσης ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό και τον ευχαρίστησε για τις κυρώσεις που επέβαλε η Οτάβα σε βάρος της Μόσχας, παροτρύνοντάς τον να προχωρήσει και σε άλλες. Ακόμη, γνωστοποίησε πως συζήτησε με τον πρόεδρο του Καζακστάν, τον Κάσιμ Γιομάρτ Τοκάγεφ, σύμμαχο της Μόσχας, και ότι συμφώνησαν να «συνεργαστούν σε ανθρωπιστικά ζητήματα».

Ξεκινά η έρευνα για εγκλήματα πολέμου από το Διεθνές Δικαστήριο

Ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) ανακοίνωσε χθες Τετάρτη το βράδυ την «άμεση έναρξη» της διενέργειας έρευνας για την κατάσταση στην Ουκρανία, όπου καταγγέλλεται ότι διαπράττονται εγκλήματα πολέμου, αφού έλαβε το πράσινο φως 39 κρατών μελών του διεθνούς θεσμού.

«Ειδοποιώ το προεδρείο του ΔΠΔ για την απόφασή μου να αρχίσω αμέσως να διενεργώ έρευνα για την κατάσταση» στην Ουκρανία, ανέφερε ο γενικός εισαγγελέας, ο Βρετανός Καρίμ Καν, σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του. «Το έργο μας για τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων άρχισε», πρόσθεσε.

Ανάμεσα στις χώρες που συγκατένευσαν να διενεργηθεί έρευνα είναι όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελβετία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία, καθώς και χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως η Κολομβία και η Κόστα Ρίκα. Σύμφωνα με τον κ. Καν, υπάρχουν «εύλογες αιτίες» – κριτήριο για να αρχίσει να διενεργείται έρευνα από το ΔΠΔ – για να θεωρηθεί ότι διαπράχθηκαν εγκλήματα που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του στην επικράτεια της Ουκρανίας.

Η έρευνα αφορά όλα τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία «από την 21η Νοεμβρίου 2013», διευκρίνισε ο εισαγγελέας. Θα συμπεριλάβει «όλες τις καταγγελίες, παρελθούσες και παρούσες, για εγκλήματα πολέμου, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία από όλα τα μέρη στην επικράτεια της Ουκρανίας, από τον οποιονδήποτε», πρόσθεσε.

Εφιαλτική η απομάκρυνση των Ελλήνων από τη Μαριούπολη

Η πομπή αυτοκινήτων, με προσωπικό του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης, τους δημοσιογράφους που στεγάζονταν στους χώρους του, καθώς και Έλληνες πολίτες που επιθυμούσαν να φύγουν, έφτασε στη Ζαπορίζια, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Ειδικότερα, η πομπή, υπό τον πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο, αποτελείται από 21 αυτοκίνητα και 82 άτομα, όπως είχαν αναφέρει νωρίτερα οι ίδιες πηγές. Σημειώνεται πως αναχώρησαν οδικώς, με ίδια μέσα, από τη Μαριούπολη σήμερα το πρωί μέσα από τον ανθρωπιστικό διάδρομο για έξοδο προς τα Δυτικά της Ουκρανίας.

Η απομάκρυνση των Ελλήνων ήταν δραματική, με τους δημοσιογράφους να κάνουν συγκλονιστικές περιγραφές, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως ήρθαν αντιμέτωποι με ρώσους στρατιώτες και αυτονομιστές, οι οποίοι γύρισαν τα πυροβόλα των αρμάτων και τους σημάδευαν σε απόσταση 20 μέτρων, έως ότου καταφέρουν να περάσουν.

Χιλιάδες Ουκρανοί πρόσφυγες στην Κρακοβία

Παράλληλα, χιλιάδες Ουκρανοί πρόσφυγες συρρέουν τα τελευταία 24ωρα στο σιδηροδρομικό σταθμό της Κρακοβίας στην Πολωνία, όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του ΝEWS 24/7 Μάνος Φραγκιουδάκης που βρίσκεται στο σημείο, προκειμένου να γλιτώσουν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στη χώρα τους και την φρίκη του πολέμου.

Αρκετοί από τους χώρους του σιδηροδρομικού σταθμού έχουν μετατραπεί σε περίπτερα, καθώς και η ουκρανική κυβέρνηση και μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν δημιουργήσει χώρους πληροφοριών, όπου μοιράζονται στους πολίτες από κάρτες sim μέχρι διευθύνσεις σπιτιών που έχουν δεχτεί να τους φιλοξενήσουν.

Οι Ουκρανοί πολίτες μοιράζονται στα σπίτια αυτά και σε προσωρινά καταλύματα έως ότου να βρεθεί μια λύση, ενώ ακόμη και μέσα στον σιδηροδρομικό σταθμό έχουν τοποθετηθεί ράντζα για όσους δεν έχουν βρει ακόμη κάποια στέγη για να μείνουν.

Αγωνία για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας-Ρωσίας

Το πρωί της Πέμπτης (03/03) αναμένεται τελικά η ουκρανική αντιπροσωπεία στη Λευκορωσία για τον δεύτερο γύρο των ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία, με σκοπό τις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο δηλώσεις του ρώσου διαπραγματευτή Βλαντίμιρ Μεντίνσκι στο TASS.

Ο ρωσικός στρατός δημιουργεί έναν διάδρομο ασφαλείας για την μετακίνηση της ουκρανικής αντιπροσωπείας.

Νωρίτερα, το Reuters είχε μεταδώσει πως η ρωσική αντιπροσωπεία βρισκόταν καθ’ οδόν για το σημείο συνάντησης με τους ουκρανούς, επικαλούμενο το πρακτορείο ειδήσεων Belta της Λευκορωσίας.

Υπενθυμίζεται πως ο νέος γύρος συνομιλιών αναμενόταν για την Τετάρτη (02/03).

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα