Πόλεμος στην Ουκρανία: Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων – Τα αιτήματα των δύο πλευρών

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων – Τα αιτήματα των δύο πλευρών
Πόλεμος στην Ουκρανία AP

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ουκρανίας και της Ρωσίας ολοκληρώθηκαν. Θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος συνομιλιών σε δύο ημέρες.

Ολοκληρώθηκαν σήμερα το απόγευμα οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ουκρανίας και της Ρωσίας στη Λευκορωσία, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο ουκρανό αξιωματούχο.

Οι αντιπροσωπείες επιστρέφουν στις πρωτεύουσες των δύο χωρών, ενώ σύμφωνα με την ίδια πηγή θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος συνομιλιών εντός των προσεχών ημερών.

Σύμφωνα με το rtnews, μέχρι στιγμής πληροφορίες από τις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών αναφέρουν ότι υπήρξαν κάποια σημεία στα οποία θα μπορούσαν να βρεθούν λύσεις. Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες με την Ουκρανία λέει ότι η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε δύο ημέρες ημέρες στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας.

Αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων ζήτησε η αντιπροσωπεία του Κιέβου

Η αντιπροσωπεία του Κιέβου που μετέχει στις συνομιλίες φέρεται να ζήτησε την απόσυρση όλων των ρωσικών στρατευμάτων και δυνάμεων από το ουκρανικό έδαφος, συμπεριλαμβανομένων αυτών που βρίσκονται σε Κριμαία και Ντονμπάς, μετέδωσαν ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

Τα ΜΜΕ διευκρίνισαν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι τα αναφερόμενα σχόλια ήταν προσωπική δήλωση του προεδρικού συμβούλου Ολεξέι Αρεστόβιτς, ο οποίος δεν είναι μέλος της ουκρανικής αντιπροσωπείας, ενώ περισσότερες πληροφορίες δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα μετά το πέρας των συνομιλιών.

Σε δήλωσή του για τις συνομιλίες ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε:«Οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες. Ωστόσο δεν έχουν υπάρξει ακόμα υποχρεωτικά τελεσίγραφα. Δυστυχώς, η ρωσική πλευρά εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά προκατειλημμένη όσον αφορά στις καταστροφικές διαδικασίες που ξεκίνησε.»

Συζήτηση Πούτιν – Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία, διάρκειας μιάμισης ώρας, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε το Ελιζέ.

Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του να σταματήσουν τα πλήγματα εναντίον των αμάχων, να διαφυλαχθούν οι πολιτικές υποδομές και να διασφαλιστεί η πρόσβαση στους οδικούς άξονες στην Ουκρανία. Και στα τρία αυτά σημεία ο Πούτιν «επιβεβαίωσε ότι είναι πρόθυμος να δεσμευτεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Όπως μεταδίδει το RT ο Πούτιν επανέλαβε τους τέσσερις όρους που θέτει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να σταματήσει τον πόλεμο που μαίνεται για 5η μέρα.

Οι τέσσερις όροι του Πούτιν είναι οι εξής:

  • Αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία
  • Αποστρατιωτικοποίηση του ουκρανικού κράτους
  • Αποναζιστικοποίηση του ουκρανικού κράτους
  • Διασφάλιση ουδέτερου καθεστώτος της Ουκρανίας

Σημειώνεται πως ο ρώσος πρόεδρος αρχικά απαίτησε έναρξη διαπραγματεύσεων μόνο με την προϋπόθεση να παραδώσουν τα όπλα οι Ουκρανοί, ενώ σε πρόσφατη συνέντευξή του υποστήριξε πως δεν συνομιλεί με «ναζιστές και ναρκομανείς», αφήνοντας βεβαίως αιχμές για την κυβέρνηση της Ουκρανίας, την οποία μάλιστα κάλεσε τον ουκρανικό λαό και στρατό να ανατρέψουν.

Τα αιτήματα του Μακρόν

Για το διάστημα που διαρκούν οι συζητήσεις ανάμεσα στις αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε να εφαρμοστούν τα εξής:

  1. Άμεση διακοπή όλων των επιθέσεων κατά πολιτών,
  2. Προστασία των αστικών υποδομών
  3. Εξασφάλιση των οδικών αξόνων πρωτίστως δε εκείνων που βρίσκονται νοτίως του Κιέβου.

Ο Ζελένσκι υπέγραψε την αίτηση για ένταξη της χώρας στην ΕΕ

Παράλληλα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε την αίτηση για άμεση ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το rtnews. Ο ίδιος είχε προχωρήσει νωρίτερα σε ένα μήνυμα, πριν ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις με την Ρωσία, στο οποίο ζητούσε την άμεση ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, το πρωί της Δευτέρας, ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιτρέψει την άμεση ένταξη της Ουκρανίας με βάση μια ειδική διαδικασία fast track, καθώς υπερασπίζεται τον εαυτό της από την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε την αίτηση για ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. UKRAINIAN PRESIDENCY/ANADOLU AGENCY/AFP


 

Στο μήνυμά του ανέφερε ότι κατά τις τελευταίες τέσσερις ημέρες του πολέμου σκοτώθηκαν 16 παιδιά και 45 τραυματίστηκαν.

“Ο στόχος μας είναι να είμαστε μαζί με όλους τους Ευρωπαίους και κυρίως να είμαστε ίσοι. Είμαι βέβαιος ότι αυτό είναι δίκαιο. Είμαι βέβαιος ότι το δικαιούμαστε”, είπε σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα