Πορτογαλία: Η πόλη Κασκάις έτοιμη να κάνει διαγνωστικά τεστ στους 200.000 κατοίκους της

Πορτογαλία: Η πόλη Κασκάις έτοιμη να κάνει διαγνωστικά τεστ στους 200.000 κατοίκους της
Κάτοικοι της πόλης Φατιμά, στην Πορτογαλία AP

Ο δήμος, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, ελπίζει κυρίως να "αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη" στους ξένους επισκέπτες ώστε να επανεκκινήσει η οικονομία της περιοχής.

Η πορτογαλική πόλη Κασκάις, παραθαλάσσιο θέρετρο και εύπορο προάστιο δυτικά της Λισαβόνας, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προσφέρει δωρεάν διαγνωστικά τεστ για τον νέο κορονοϊό στους σχεδόν 214.000 κατοίκους της.

Ο δήμος, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, ελπίζει κυρίως να “αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη” στους ξένους επισκέπτες ώστε να επανεκκινήσει η οικονομία αυτής της περιοχής, δήλωσε ο δήμαρχος Κάρλος Καρέιρας κατά την παρουσίαση αυτής της πρωτοβουλίας.

Ο δήμος Κασκάις θα γίνει έτσι “ένας από τους πρώτους παγκοσμίως που θα εξετάσει ολόκληρο τον πληθυσμό του”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Αυτή η τεράστια επιχείρηση, που θα αρχίσει την προσεχή Τετάρτη, θα γίνει σε εθελοντική βάση με 18 εργαστήρια που ανήκουν σε δύο ιδιωτικές εταιρείες.

Με ρυθμό περίπου 20.000 διαγνωστικών τεστ τον μήνα και έναντι 5 ευρώ ανά ανάλυση, η επιχείρηση θα ολοκληρωθεί σε περίπου δέκα μήνες και θα κοστίσει λίγο πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, έναν προϋπολογισμό που χρηματοδοτεί ο δήμος ενώ ένα ιδιωτικό ίδρυμα συνεισφέρει με 150.000 ευρώ.

Η πόλη Κασκάις είχε ήδη πραγματοποιήσει μια πρώτη μελέτη τον περασμένο μήνα σε περίπου 400 κατοίκους που αποκάλυψε ότι το 0,7% του πληθυσμού είχε ήδη έρθει σε επαφή με τον ιό, επταπλάσιο ποσοστό από τον μέσο όρο που είχε υπολογιστεί από τις υγειονομικές αρχές σε εθνικό επίπεδο.

Η Πορτογαλία, η οποία δεν επλήγη τόσο σοβαρά από την πανδημία όσο άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η γειτονική της Ισπανία, μετρούσε σήμερα σχεδόν 1.200 θανάτους από την Covid-19 και περίπου 28.500 επίσημα καταγεγραμμένα κρούσματα.

Η εκστρατεία του διαγνωστικού ελέγχου που θα αρχίσει την προσεχή εβδομάδα στο Κασκάις θα χρησιμοποιήσει έναν τύπο τεστ που μόλις εγκρίθηκε από τις βρετανικές υγειονομικές αρχές.

Πρόκειται για ορολογικά τεστ που ανέπτυξε η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Roche, τα οποία επιτρέπουν, μετά την ανάλυση δείγματος αίματος, να διαπιστωθεί ή όχι η παρουσία αντισωμάτων στο αίμα και να καθοριστεί έτσι εάν ένα άτομο έχει προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό.

Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε χθες, Πέμπτη ότι θέλει να αποκτήσει γρήγορα μεγάλη ποσότητα αυτών των τεστ, με την ελπίδα να χαλαρώσει την καραντίνα που επέβαλε στα τέλη Μαρτίου για τον περιορισμό της διασποράς της Covid-19.

Ωστόσο, το θέμα της ανοσίας στον νέο κορονοϊό συζητείται, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτίμησε στα τέλη Απριλίου ότι δεν υπήρχε “καμιά απόδειξη” ότι οι άνθρωποι που έχουν ήδη μολυνθεί και θεραπευτεί προστατεύονται από μια νέα μόλυνση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα