ΠΟΥ: Πολύ νωρίς για συμπεράσματα σχετικά με την προέλευση του κορονοϊού - "Καλή η συνεργασία με τους Κινέζους"

Άνθρωποι με μάσκες σε δρόμο της Γουχάν
Άνθρωποι με μάσκες σε δρόμο της Γουχάν AP

Έναν χρόνο μετά το lockdown στη Γουχάν, ο ΠΟΥ γνωστοποίησε πως η ερευνητική ομάδα που βρίσκεται στη Γουχάν συνεχίζει την έρευνα για την προέλευση του ιού, ωστόσο η όποια εξαγωγή συμπερασμάτων θα καθυστερήσει.

Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να εξαχθεί οποιοδήποτε συμπέρασμα όσον αφορά το αν η COVID-19 προήλθε από την Κίνα, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ομάδα του οποίου έχει αποσταλεί στην χώρα αυτή.

"Όλες οι υποθέσεις βρίσκονται στο τραπέζι. Είναι σαφώς υπερβολικά νωρίς για να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα για τον τόπο στον οποίο γεννήθηκε ο ιός αυτός, αν ήταν στην Κίνα ή εκτός Κίνας", δήλωσε ο διευθυντής που είναι αρμόδιος για θέματα έκτακτης υγειονομικής ανάγκης στους κόλπους του ΠΟΥ Μάικλ Ράιαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη.

"Υπάρχουν διαφορετικές επιστημονικές παρατηρήσεις σε διαφορετικά μέρη του κόσμου", συνέχισε, "είναι ένα μεγάλο αίνιγμα και δεν μπορούμε να έχουμε μια συνολική εικόνα κοιτάζοντας ένα από τα 10.000 κομμάτια ενός παζλ".

Να θυμίσουμε πως, σαν σήμερα, στις 23 Ιανουαρίου του 2020, η Γουχάν ανακοίνωνε την εφαρμογή του lockdown, προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία. Από τα τέλη Ιανουαρίου έως τον Ιούνιο, η πόλη ουσιαστικά αποκόπηκε από την υπόλοιπη χώρα. Αλλά παρά το γεγονός ότι το κόστος ήταν τεράστιο, αποδείχθηκε μια πολύ επιτυχημένη μέθοδος αντιμετώπισης του ιού. Ένα χρόνο μετά, η Κίνα θεωρείται ως μία από τις ιστορίες επιτυχίας του ιού - κυρίως από το ίδιο το Πεκίνο. Πώς ακριβώς, όμως εξελίχθηκε η κατάσταση στην Κίνα από το lockdown μέχρι σήμερα και πώς το Πεκίνο έχει ελέγξει το δικό του θέμα;

Ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ έφτασε στις 14 Ιανουαρίου στη Γουχάν για να ερευνήσει για την πηγή προέλευσης του νέου κορονοϊού, τα πρώτα κρούσματα του οποίου εντοπίστηκαν στα τέλη του 2019 σε αυτήν την πόλη στην κεντρική Κίνα.

Τα μέλη της αποστολής αυτής του ΠΟΥ πήγαν αμέσως μετά την άφιξή τους σε ένα ξενοδοχείο για να τηρήσουν καραντίνα δύο εβδομάδων. Έκτοτε εργάζονται εξ αποστάσεως και μόλις ολοκληρωθεί η περίοδος της καραντίνας τους αναμένεται ότι θα μπορούν να επισκεφθούν μέρη και να συναντήσουν τις κινεζικές επαφές τους.

Η Κίνα έχει πολλές φορές αφήσει να εννοηθεί ότι ο νέος κορονοϊός εμφανίστηκε εκτός των συνόρων της.

Ο ιός αυτός έχει προκαλέσει μέχρι σήμερα τον θάνατο περισσότερων από δύο εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο και έχει προσβάλλει δεκάδες εκατομμύρια, ενώ έχει βαρύτατες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

"Η ομάδα μας βρίσκεται εκεί, η συνεργασία με τους Κινέζους συναδέλφους μας είναι καλή. Εξετάζουμε τα δεδομένα", πρόσθεσε ο Ράιαν. "Είναι πολύ νωρίς για να καταλήξουμε σε συμπεράσματα, όμως έχουμε την αίσθηση ότι προοδεύουμε λίγο και ελπίζουμε να συνεχίσουμε έτσι προς το συμφέρον της δημόσιας υγείας και του μέλλοντος".

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Πώς είναι σήμερα η ζωή στο Γουχάν

Ένα χρόνο μετά, η ζωή φαίνεται να είναι σχεδόν φυσιολογική στην πόλη. Ωστόσο, η λογοκρισία δυσκόλεψε να κατανοήσει ο κόσμος πλήρως πώς το Γουχάν και άλλα μέρη της χώρας αντιμετώπισαν τα αυστηρά μέτρα.

Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι το περασμένο έτος ήταν πολύ ψυχοφθόρο για τους κατοίκους της περιοχής. Ωστόσο, υπάρχει η αίσθηση μεταξύ ορισμένων Κινέζων - που βοηθιούνται από την κρατική προπαγάνδα - ότι η Κίνα αντιμετώπισε την πανδημία καλύτερα από τους περισσότερους. Και για άλλους, υπάρχει τώρα μεγαλύτερη αίσθηση ενότητας και σύνδεσης.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός, ΠΟΥ, Κίνα
SHARE:

24Media Network