Πρόταση Πενταρόφσκι για έκτακτη σύνοδο κορυφής των χωρών των δυτικών Βαλκανίων

Πρόταση Πενταρόφσκι για έκτακτη σύνοδο κορυφής των χωρών των δυτικών Βαλκανίων
Ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκι AP

Ο πρόεδρος της Β. Μακεδονίας έκανε την πρόταση για σύνοδο των χωρών των δυτικών Βαλκανίων κατά την επίσκεψή του στην Αλβανία, για την οποία επίσης η ΕΕ δεν έδωσε το "πράσινο φως" για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Επίσημη επίσκεψη στα Τίρανα πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκι όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα.

Ο Στέφο Πενταρόφσκι αφού υπογράμμισε ότι η επίσκεψή του πραγματοποιείται σε μια περίοδο έκτακτων περιστάσεων στην περιοχή, μια εβδομάδα μετά την έκβαση της τελευταίας συνόδου κορυφής της ΕΕ, στην οποία απορρίφθηκε η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τις δύο χώρες, πρότεινε το αμέσως επόμενο διάστημα να διεξαχθεί μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην οποία θα συζητηθούν θέματα διεύρυνσης των σχέσεων καλής γειτονίας και ταυτόχρονα να απορριφθούν οι ιδέες των εναλλακτικών λύσεων για τη διεύρυνση. Ανέφερε ακόμη πως αν υπάρξει συμφωνία η Βόρεια Μακεδονία θα μπορούσε να φιλοξενήσει αυτήν την Σύνοδο.

Οι σχέσεις της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας είναι εξαιρετικές, σημειώνουν πρόοδο και υπάρχει μια εποικοδομητική και εντατική συνεργασία, ανέφερε ο Στέβο Πενταρόφσκι.

Επισήμανε ακόμη πως οι δύο χώρες έχουν πολλά κοινά ιστορικά στοιχεία, κοινή γεωγραφία, κοινό ευρωατλαντικό μέλλον και κοινές προκλήσεις όσον αφορά τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.

Ο Στέβο Πενταρόφσκι ενημέρωσε τον Ιλίρ Μέτα για την πρόσφατη σύσκεψη με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων στα Σκόπια στην οποία συμφωνήθηκε να συνεχίσει η χώρα την ευρωπαϊκή της πορεία και να διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

«Συμφωνήσαμε με τον Αλβανό πρόεδρο ότι είναι καθήκον μας ως αρχηγοί κρατών να συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε όλους τους πολιτικούς παράγοντες στις χώρες μας να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τις υποχρεώσεις της Ευρωπαϊκής Ατζέντας Μεταρρυθμίσεων προς όφελος των πολιτών μας, για να πείσουμε τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι οι διαπραγματεύσεις με τις χώρες της περιοχής είναι μια επένδυση στη σταθερότητα και την ευημερία» ανέφερε ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ιλίρ Μέτα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα