Ρωσία: Απειλεί με σοβαρές επιπτώσεις Φινλανδία και Σουηδία εάν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ

Ρωσία: Απειλεί με σοβαρές επιπτώσεις Φινλανδία και Σουηδία εάν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ
Μαρία Ζαχάροβα AP

Η Ρωσία ζήτησε διαβεβαιώσεις από Σουηδία και Φινλανδία σχετικά με το αν σκοπεύουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Τις απειλεί με σοβαρές "στρατιωτικές και πολιτικές επιπτώσεις".

Απειλές κατά της Σουηδίας και της Φινλανδίας εκτόξευσε σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, η οποία ζήτησε διαβεβαιώσεις από τις δύο χώρες προς τη Μόσχα σχετικά με το αν σκοπεύουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Η Μαρία Ζαχάροβα τοποθετήθηκε για το ζήτημα αυτό που έχει προκαλέσει ήδη σφοδρές αντιδράσεις σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή, όπου μίλησε σε υψηλούς τόνους, υπερασπιζόμενη την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ μίλησε για τις προθέσεις της Ρωσίας στο μέλλον.

Ανάμεσα στα όσα είπε, αίσθηση έχει προκαλέσει απόσπασμα της ομιλίας, το οποίο έχει αρχίσει να γίνεται viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σύμφωνα με το newsweek.com, όπου εμφανίζεται να εκτοξεύει απειλές με στόχο τη Σουηδία και τη Φινλανδία, λέγοντας ότι θα είχε “σοβαρές στρατιωτικές και πολιτικές επιπτώσεις”. Το βίντεο έχει συγκεντρώσει πάνω από 300.000 προβολές.

“Η Φινλανδία και η Σουηδία δεν πρέπει να βασίζουν την ασφάλειά τους βλάπτοντας την ασφάλεια άλλων χωρών”, είπε η Ζαχάροβα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

“Σαφώς η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, το οποίο είναι πρώτα και κύρια μια στρατιωτική συμμαχία, θα είχε σοβαρές στρατιωτικοπολιτικές επιπτώσεις που θα απαιτούσαν απάντηση από τη χώρα μας”, είπε.

Η δήλωση Ζελένσκι για την υποστήριξη των δύο χωρών

Η δήλωση αυτή ήρθε αφότου ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιβεβαίωσε ότι η χώρα λάμβανε υποστήριξη και από τα δύο έθνη.

Ο Ζελένσκι είπε ότι συζήτησε με τον Φινλανδό Πρόεδρο, Σάουλι Νιινίστο “για την αντιμετώπιση της επιτιθέμενης δύναμης”. “Ενημερώθηκε για την άμυνά μας, τον ύπουλο βομβαρδισμό του Κιέβου”, έγραψε σε tweet την Παρασκευή.

“Ευχαριστώ τη Φινλανδία για τη χορήγηση 50 εκατομμυρίων δολαρίων σε βοήθεια. Είναι μια αποτελεσματική συμβολή στον αντιπολεμικό συνασπισμό. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε. Πρέπει να αυξήσουμε τις κυρώσεις και την αμυντική μας υποστήριξη.”

Αργότερα έγραψε στο Twitter: “Η Σουηδία παρέχει στρατιωτική, τεχνική και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία. Ευχαριστώ τη Σουηδή πρωθυπουργό Μαγνταλένα Άντερσον για την αποτελεσματική της υποστήριξη. Χτίζουμε από κοινού έναν συνασπισμό κατά του Πούτιν”.

Φινλανδία και Σουηδία καταδίκασαν τη ρωσική εισβολή

Σε tweets τους, ο Φινλανδός πρόεδρος και η Σουηδή πρωθυπουργός καταδίκασαν τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

“Καταδικάζω έντονα τα στρατιωτικά μέτρα που έχει ξεκινήσει η Ρωσία στην Ουκρανία”, έγραψε ο Νινίστο σε tweet την Πέμπτη.

“Οι ενέργειες της Ρωσίας στοχεύουν την Ουκρανία, αλλά ταυτόχρονα αποτελούν επίθεση σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή τάξη ασφαλείας. Αισθανόμαστε βαθιά συμπόνια για την Ουκρανία και αναζητούμε τρόπους για να αυξήσουμε την υποστήριξή μας στην Ουκρανία”.

Την Πέμπτη, η Άντερσον έκανε παρόμοια δήλωση στο Twitter και τόνισε τη σημασία άλλων Ευρωπαίων ηγετών να αντιδράσουν σθεναρά.

“Η Σουηδία καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τη συνεχιζόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία”, ανέφερε σε tweet.

“Οι ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν επίσης επίθεση κατά της ευρωπαϊκής τάξης ασφάλειας. Θα αντιμετωπιστεί από μια ενωμένη και σθεναρή απάντηση σε αλληλεγγύη με την Ουκρανία. Η Ρωσία είναι η μόνη υπεύθυνη για τον ανθρώπινο πόνο.”

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ήδη απευθύνει έκκληση στους Ουκρανούς στρατιώτες να τον ακολοθήσουν, λιγότερο από 48 ώρες μετά την εισβολή στη χώρα.

Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής μετάδοσης την Παρασκευή, ο Πούτιν είπε ότι θα ήταν ευκολότερο να καταλήξουμε σε συμφωνία χωρίς μια «συμμορία τοξικομανών και νεοναζί». Αυτές οι προσβολές στόχευαν στην κυβέρνηση του Κιέβου, η οποία ισχυρίστηκε ότι είχε συλλάβει τον λαό της Ουκρανίας όμηρο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα