Ρωσία: Δεν θα δίνει αέριο σε όσους είναι στον κατάλογο κυρώσεων – Έκλεισε τον Πολωνικό διάδρομο

Ρωσία: Δεν θα δίνει αέριο σε όσους είναι στον κατάλογο κυρώσεων – Έκλεισε τον Πολωνικό διάδρομο
Σταθμός φυσικού αερίου της Gazprom AP Photo/ BTA Lubomira Filipova

Σταματά τον εφοδιασμό με αέριο σε οντότητες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των κυρώσεων η Ρωσία. Η Gazprom ανακοίνωσε πως σταματά τις εξαγωγές αερίου από την Πολωνία και τον αγωγό Yamal-Europe.

Οι ρωσικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην πρώην μονάδα της κρατικής εταιρίας φυσικού αερίου Gazprom στη Γερμανία και σε άλλες οντότητες σημαίνουν ότι αυτές δεν μπορούν να λαμβάνουν προμήθειες αερίου από τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

“Οι κυρώσεις εμποδίζουν, άρα δεν μπορούν να υπάρχουν σχέσεις με αυτές τις εταιρίες, ούτε μπορούν να λάβουν προμήθειες (αερίου)”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος αρνήθηκε να πει περισσότερα.

Η Μόσχα έχει επιβάλει κυρώσεις στον ιδιοκτήτη του πολωνικού τμήματος του αγωγού Γιαμάλ που μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη, καθώς και στην πρώην μονάδα της Gazprom στη Γερμανία, οι θυγατρικές της οποίας βοηθούν να καλυφθεί η κατανάλωση αερίου της Ευρώπης.

Οι οντότητες, που περιλαμβάνονταν σε έναν κατάλογο επηρεαζόμενων εταιριών σε ρωσικό κυβερνητικό ιστότοπο χθες, Τετάρτη, είχαν σε μεγάλο βαθμό τη βάση τους σε χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία και είναι οι περισσότερες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γερμανία: Θυγατρικές της Gazprom Germania δε λαμβάνουν αέριο εξαιτίας των κυρώσεων

Η Γερμανία, ο μεγαλύτερος πελάτης της Ρωσίας στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα πως ορισμένες θυγατρικές της Gazprom Germania, της πρώην μονάδας της Gazprom στη Γερμανία που μεταφέρθηκε στη γερμανική ρυθμιστική αρχή τον Απρίλιο, δεν λαμβάνουν καθόλου αέριο εξαιτίας των κυρώσεων.

Gazprom Germania AP Photo/Michael Sohn


Σήμερα τα ημερήσια αιτήματα για διανομή ρωσικού αερίου στη Σλοβακία μέσω Ουκρανίας έχουν μειωθεί σε αναλογία με τις χαμηλότερες διανομές μέσω Ουκρανίας, όπου μία διαδρομή παραμένει σε αναστολή.

Οι ροές μέσω του αγωγού Γιαμάλ-Ευρώπη εξακολουθούν να πραγματοποιούνται με αντίστροφη κατεύθυνση από τη Γερμανία στην Πολωνία.

Γερμανία: Διαχειρίσιμα για την ώρα τα αντίμετρα της Ρωσίας

«Δεν θα σημάνουμε σήμερα συναγερμό», δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία μπορεί για την ώρα να καλύψει τον περιορισμό παροχής φυσικού αερίου που επέβαλε σήμερα η Ρωσία.

Σύμφωνα με τον κ. Χάμπεκ, οι ρωσικές αντικυρώσεις κατά της Gazprom Germania σημαίνουν ότι παραδίδονται στη Γερμανία περίπου δέκα εκατομμύρια κυβικά μέτρα λιγότερο φυσικό αέριο την ημέρα. Αυτό το αέριο, τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μπορεί να εξασφαλιστεί από αλλού. «Δεν θα μπούμε σήμερα στο επίπεδο συναγερμού, παραμένουμε στο επίπεδο έγκαιρης προειδοποίησης», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομίας και διευκρίνισε ότι αυτό θα αλλάξει μόνον εφόσον δεν παραδίδονται πλέον στη Γερμανία σημαντικές ποσότητες αερίου.

Σε ό,τι αφορά την προοπτική της συνεργασίας της Gazprom Germania, η οποία πρόσφατα τέθηκε υπό κρατικό γερμανικό έλεγχο, με τις ρωσικές εταιρίες ενέργειας, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι «πρέπει να κλείσουν νέες συμφωνίες, πιθανότατα σε υψηλότερες τιμές και για αυτό χρειάζονται οικονομικές εγγυήσεις, τις οποίες και θα παρέχουμε».

Μιλώντας προηγουμένως στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, ο υπουργός Οικονομίας είχε εμφανιστεί καθησυχαστικός, λέγοντας ότι η κυβέρνηση ήταν προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο να επιβάλει αντίμετρα η ρωσική πλευρά. «Η ενέργεια χρησιμοποιείται πλέον ως όπλο» από τη Ρωσία, δήλωσε, αναφερόμενος στη διακοπή παροχής ενέργειας σε περισσότερες από 30 εταιρίες ενέργειας της Δύσης, αλλά και στον παρατηρούμενο περιορισμό της ροής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. «Η κατάσταση χειροτερεύει, επειδή η ενέργεια χρησιμοποιείται πλέον ως όπλο με διάφορους τρόπους», είπε χαρακτηριστικά ο πολιτικός των Πρασίνων.

«Οι αποθήκες μας πρέπει να γεμίσουν πριν από το καλοκαίρι, διαφορετικά κινδυνεύουμε να βρεθούμε σε κατάσταση στην οποία θα είναι εύκολο να μας εκβιάσουν», προειδοποίησε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ. Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, οι αποθήκες φυσικού αερίου θα πρέπει να βρίσκονται σε επίπεδο πληρότητας άνω του 90% έως την 1η Νοεμβρίου. Την περασμένη Δευτέρα η πληρότητα έφθανε το 39% με ανοδική τάση.

Gazprom: Ανακοίνωσε διακοπή εξαγωγών μέσω του αγωγού Yamal-Europe

Η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα είναι πλέον σε θέση να κάνει εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω της Πολωνίας και του αγωγού Yamal-Europe, αφότου η Μόσχα επέβαλε κυρώσεις κατά της εταιρείας που κατέχει το πολωνικό τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου.

«Εφαρμόσθηκε απαγόρευση συναλλαγών και πληρωμών σε οργανισμούς που τελούν υπό το κράτος κυρώσεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Gazprom. «Για την Gazprom αυτό σημαίνει απαγόρευση χρήσης του αγωγού φυσικού αερίου ιδιοκτησίας της EuRoPol GAZ για την μεταφορά ρωσικού αερίου μέσω της Πολωνίας».

Η ροή αερίου μέσω Ουκρανίας μειώθηκε στα 50,6 κυβικά μέτρα

Εξάλλου, η Gazprom ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί να μεταφέρει αέριο στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας στο σημείο εισόδου Σούντζα, με τους όγκους σήμερα να ανέρχονται σε 50,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) έναντι 72 mcm χθες, Τετάρτη.

Το αίτημα για προμήθεια αερίου μέσω του σημείου εισόδου Σοχρανίβκα απορρίφθηκε από την Ουκρανία, ανέφερε η Gazprom.

Η ροή ρωσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας μειώθηκε κατά ένα τέταρτο χθες αφότου το Κίεβο σταμάτησε να χρησιμοποιεί τη διαδρομή της Σοχρανίβκα.

Ο γερμανικός αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 AP Photo/Michael Sohn

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε σήμερα πως η απόφαση της Ουκρανίας την Τρίτη να αναστείλει τη ροή αερίου μέσω ενός σημείου μεταφοράς ρωσικών καυσίμων στην Ευρώπη δεν δημιουργεί θέμα για τον εφοδιασμό σε αέριο.

“Αν και αυτές οι εξελίξεις μπορεί να έχουν έναν αντίκτυπο σε ένα τμήμα της μεταφοράς αερίου στην Ευρώπη, δεν έχουν ως αποτέλεσμα ένα άμεσο θέμα ασφάλειας εφοδιασμού για την ΕΕ“, δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής που πρόσθεσε πως η αδυναμία της Ουκρανίας να λειτουργήσει τον σταθμό συμπίεσης αερίου Νοβοπσκόφ είναι αποτέλεσμα των ενεργειών της Ρωσίας.

“Η Ουκρανία είναι ένας αξιόπιστος εταίρος διαμετακόμισης αερίου επί πολλά χρόνια”, δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Ουκρανία: Δε θα ξανανοίξει η Σοχρανίφκα μέχρι το Κίεβο να έχει υπό τον έλεγχό του το σύστημα των αγωγών

Η Ουκρανία δε θα ξανανοίξει το διαμετακομιστικό σημείο της Σοχρανίφκα για τη ροή αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη μέχρις ότου το Κίεβο αποκτήσει πλήρη έλεγχο του συστήματος αγωγών του, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της εταιρίας διαχείρισης του ουκρανικού δικτύου μεταφοράς αερίου GTSOU σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο Reuters.

Ο αγωγός διέρχεται από την περιφέρεια Λουχάνσκ της Ουκρανίας, τμήμα της οποίας τελεί υπό τον έλεγχο υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών από το 2014.

“Δεν θα ανοίξουμε. Μέχρι τον πλήρη έλεγχο επί του περιουσιακού στοιχείου“, δήλωσε ο επικεφαλής της GTSOU Σέρχιι Μακόγκον σε γραπτά σχόλια.

Είπε πως η ρωσική κρατική εταιρία παραγωγής αερίου Gazprom δε γνώριζε ότι οι αυτονομιστές άρχισαν να κλέβουν αέριο που διέρχεται από την Ουκρανία.

“Δε νομίζω πως η Gazprom ήταν ενήμερη πως (οι αυτονομιστές) είχαν αρχίσει να κλέβουν διαμετακομιστικό αέριο από εμάς”.

Ο Μακόγκον είπε πως η Gazprom εξακολουθεί να είναι σε θέση να διανείμει όλες τις ποσότητες που προορίζονται για την Ευρώπη χρησιμοποιώντας το διαμετακομιστικό σημείο της Σούντζα, που παραμένει ανοικτό.

Η Gazprom δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλια.

Η εταιρία έχει πει πως δεν είναι τεχνολογικά δυνατό να αλλάξει τη διαδρομή όλων των προμηθειών της μέσω του σημείου της Σούντζα, ισχυρισμός που το Κίεβο έχει πει ότι δεν αληθεύει.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα