Σένγκεν, Τουρκία και βοήθεια προς την Ελλάδα, επί τάπητος στη Σύνοδο Κορυφής

default image

Αισιόδοξος ότι για πρώτη φορά από την έναρξη της μεταναστευτικής κρίσης, μπορεί να υπάρξει ευρωπαϊκή συναίνεση, εμφανίζεται ο Ντόναλντ Τουσκ. Κοντά σε συμφωνία ΕΕ - Τουρκία για επιστροφή προσφύγων

Τις τρεις προτεραιότητες της ΕΕ για τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας, στην οποία θα συμμετέχει και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, έθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στην πρόσκληση που απέστειλε την Παρασκευή στους 28 Ευρωπαίους ηγέτες.

Πρώτο σημείο, αφορά την «επιστροφή στη Σένγκεν». Όπως αναφέρει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τουσκ το οριστικό τέλος της πολιτικής «προώθησης των μεταναστευτικών ροών» και των ανοιχτών συνόρων πρέπει να επαναβεβαιωθεί απ’ όλους. «Με αυτόν τον τρόπο θα κλείσουμε τη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία αποτελούσε είσοδο για 880.000 μετανάστες το 2015 και 128.000 το 2016», σημειώνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την «ευρωπαϊκή συναίνεση».

Δεύτερο σημείο, σύμφωνα με τον Τουσκ, είναι η συνεργασία με την Τουρκία, καθώς, παρ’ όλα τα βήματα προόδου, ο αριθμός των αφίξεων παραμένει υψηλός. Αναφερόμενος στις επαφές που είχε με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, σημειώνει πως υπάρχει «πολιτική βούληση» για μείωση των ροών μέσω «μεγάλης κλίμακας και ταχείας επιστροφής από την Ελλάδα όλων των μεταναστών που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας». «Ο Τούρκος πρωθυπουργός επιβεβαίωσε επίσης, την ετοιμότητα της Τουρκίας να πάρει πίσω όλα τα μετανάστες που συλλαμβάνονται στα τουρκικά ύδατα», προσθέτει.

Τρίτο σημείο, αφορά κυρίως την ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα, αλλά και την ενδυνάμωση του σχήματος μετεγκατάστασης, έτσι ώστε να μειωθεί η πίεση στην χώρα. «Όπως ο συνάδελφός μας, ο Αλέξης Τσίπρας, είπε, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα ″μια αποθήκη ψυχών″. Την Δευτέρα, θα ήθελα να συμφωνήσουμε ότι όλα τα διαθέσιμα εργαλεία της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ταχείας μετεγκατάστασης, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών συνεπειών για τους πρόσφυγες, κυρίως στην Ελλάδα, με ταχύ και αποτελεσματικό τρόπο», αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα της Συνόδου, ο Ντόναλντ Τουσκ σημειώνει πως στις 13:30 ώρα Ελλάδας, οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ θα γευματίσουν με τον Τούρκο πρωθυπουργό, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι εργασίες της Συνόδου των 28.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κλείνει με αισιόδοξο τόνο την επιστολή του, λέγοντας πως «για πρώτη φορά από την έναρξη της μεταναστευτικής κρίσης», μπορεί να δει μια «ευρωπαϊκή συναίνεση». «Πρόκειται για μια συναίνεση γύρω από μια ολοκληρωμένη στρατηγική που, εάν εφαρμοστεί πιστά, μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό των ροών και στην αντιμετώπιση της κρίσης», καταλήγει ο Ντόναλντ Τουσκ.

Κοντά σε συμφωνία για επιστροφή προσφύγων, ΕΕ – Τουρκία

Η ΕΕ και η Άγκυρα βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία επιστροφής προσφύγων στην Τουρκία, αναφέρει η ιστοσελίδα Politico, επισημαίνοντας πως θα είναι μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας στην οποία οι Ευρωπαίοι ηγέτες ελπίζουν να καταλήξουν με την Τουρκία κατά τη Σύνοδο Κορυφής τη Δευτέρα, 7 Μαρτίου .

Πηγή κοντά στις συνομιλίες ανέφερε στην Politico ότι η συμφωνία θα προβλέπει επιστροφή στην Τουρκία όλων των Σύρων προσφύγων που διασώζονται από τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ σε διεθνή ύδατα. Άλλα, όπως αναφέρεται, και οι μη-Σύροι που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα θα μπορούσαν επίσης να επιστραφούν στην Τουρκία, βάσει της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας, την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να θέσει σε ισχύ από τον Ιούνιο.

Κατά την ιστοσελίδα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξακολουθούν να πιέζουν για πρόοδο στο θέμα της επιστροφής στην Τουρκία Σύρων προσφύγων που βρίσκονται ήδη στην ΕΕ. Ωστόσο, σύμφωνα με διπλωματική πηγή που επικαλείται η Politico, η Άγκυρα αντιστέκεται σε αυτή την επιλογή. «Η Άγκυρα θέλει πρώτα να δει μια συμφωνία για την επανεγκατάσταση – τότε είναι πιθανό να αλλάξει τη θέση της σε αυτό το σημείο», σημείωσε η πηγή.

“Να στείλουμε μήνυμα ενότητας και συνεργασίας”

“Η Σύνοδος Κορυφής της Δευτέρας είναι πολύ σημαντική για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα ενότητας και συνεργασίας. Οι εθνικοί εγωισμοί υπονομεύουν τις προσπάθειες για εξεύρεση κοινής λύσης”.

Αυτά υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην ευρωβουλή Μάνφρεντ Βέρνερ, σημειώνοντας ταυτόχρονα τα εξής:

“Η Τουρκία είναι πράγματι ένας σημαντικός εταίρος, αλλά πρέπει να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Όλοι βλέπουμε τις εικόνες από το Χαλέπι και από τα σύνορα Ελλάδας – πΓΔΜ. Η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει την ικανότητά της για δράση και να συμφωνήσει στη δίκαιη κατανομή των βαρών. Αν θέλουμε μια Ευρώπη της ελευθερίας και των ανοικτών συνόρων τότε πρέπει να αγωνιστούμε για μια κοινή ευρωπαϊκή λύση για το μεταναστευτικό ζήτημα. Αν τους επόμενους μήνες δεν αντιμετωπίσουμε με επιτυχία την προσφυγική κρίση, θα καταστρέψουμε όσα έχουμε δημιουργήσει τις τελευταίες δεκαετίες. Δεν αρκούν πια οι συζητήσεις. Η Ευρώπη πρέπει τώρα να δράσει”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα