Συμφωνία των Πρεσπών: Εμμένει στα περί “αυτοπροσδιορισμού” η Σιλιάνοφσκα

Διαβάζεται σε 2'
Η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας
Η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας (AP Photo/Boris Grdanoski)

Η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας με νέα δήλωσή της υποστήριξε το δικαίωμά της στην ελεύθερη έκφραση, τονίζοντας πως δεν παραβίασε τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Με νέα δήλωσή της η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφκσα, επέμεινε σήμερα, Δευτέρα (27/5), στα περί “αυτοπροσδιορισμού” μιλώντας σε εκδήλωση με αφορμή την 20η επέτειο του Center for Research and Policy Creation (CIKP),  τονίζοντας παράλληλα, ότι σέβεται απολύτως την Συμφωνία των Πρεσπών.

“Πιστεύω στην ελευθερία του αυτοπροσδιορισμού και της αυτοδιάθεσης” σημείωσε, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας πως αυτό μπορεί να μην αφορά μόνο έθνη αλλά και μεμονωμένους ανθρώπους.

Έτσι, επικαλούμενη το θεμελιώδες ατομικό δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης υποστήριξε πως “δεν παραβίασε τη Συμφωνία των Πρεσπών”. 

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Σιλιάνοφσκα προκάλεσε ομοβροντία αντιδράσεων τις προηγούμενες ημέρες, καθώς κατά την ορκωμοσία της δεν χρησιμοποίησε το Συνταγματικό όνομα της χώρας, αλλά σκέτο το «Μακεδονία» κόντρα σε ό,τι προβλέπεται στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ολόκληρη η δήλωση της κ. Σιλιάνοφσκα:

“Σεβάστηκα τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη σέβομαι και τώρα. Υπέγραψα τη δήλωση με το σημερινό όνομα, το όνομα από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ωστόσο, πιστεύω στην ελευθερία της έκφρασης της σκέψης, στην ελευθερία του αυτοπροσδιορισμού και στην ελευθερία της αυτοδιάθεσης, που μπορεί να μην είναι μόνο συλλογική και να αναφέρεται σε έθνη, αλλά μπορεί να είναι και ατομική.

Έτσι, για μένα, η ελευθερία της σκέψης ως μέρος της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ελευθεριών και Δικαιωμάτων, ως μέρος της Σύμβασης για την Προστασία των Ελευθεριών και Δικαιωμάτων, ως μέρος της Σύμβασης της ΕΕ για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα, επιτρέπει στους ανθρώπους να εκφράζονται κατά την κρίση τους και δεν βλέπω εδώ ότι παραβίασα τη Συμφωνία των Πρεσπών”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα