Σύνοδος Κορυφής: Η ΕΕ απαιτεί από τη Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει τα εξοπλιστικά της προγράμματα

Σύνοδος Κορυφής: Η ΕΕ απαιτεί από τη Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει τα εξοπλιστικά της προγράμματα
FILE - In this Thursday, Sept. 21, 2017, file photo distributed by the North Korean government, North Korean leader Kim Jong Un delivers a statement in response to U.S. President Donald Trump's speech to the United Nations, in Pyongyang, North Korea. North Korean Foreign Minister Ri Yong Ho said his country may conduct a "historic" hydrogen bomb test in the Pacific Ocean. Many experts think North Korea wouldn't do something so risky, but it's hard to rule out given North Korea's steadily expanding nuclear and missile tests. Independent journalists were not given access to cover the event depicted in this image distributed by the Korean Central News Agency via Korea News Service. The content of this image is as provided and cannot be independently verified. (Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File) (Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File)

Τι αποκαλύπτει το προσχέδιο ανακοίνωσης της Συνόδου Κορυφής για το "μήνυμα" της ΕΕ προς την Πιονγκγιανγκ

Οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα απαιτήσουν από τη Βόρεια Κορέα να τερματίσει τα προγράμματά της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, σύμφωνα με το προσχέδιο ανακοίνωσης της συνόδου κορυφής.

Η ανακοίνωση, η οποία θα δημοσιοποιηθεί το απόγευμα της Πέμπτης, αφού οι ηγέτες συζητήσουν σχετικά, θα ακολουθήσει τις νέες κυρώσεις που αποφάσισαν οι ΥΠΕΞ των χωρών μελών της ΕΕ να επιβληθούν στο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων της Δευτέρας. Οι κυρώσεις αυτές είναι ακόμη πιο αυστηρές από εκείνες που επέβαλε ο ΟΗΕ.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα προτρέψει την Πιονγκγιάνγκ να «εγκαταλείψει τα προγράμματά της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων κατά τρόπο πλήρη, επαληθεύσιμο και αμετάκλητο».

Ακόμη, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα σημειώσουν ότι είναι έτοιμοι να εξετάσουν τη λήψη περαιτέρω μέτρων, χωρίς να διευκρινίσουν ποια θα είναι αυτά. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ενδέχεται να πρόκειται για την επιβολή κυρώσεων σε κράτη εκτός ΕΕ τα οποία συνεχίζονται να συναλλάσσονται με την Πιονγκγιάνγκ.

Μεταξύ άλλων κυρώσεων, η ΕΕ αποφάσισε πλέον να απαγορεύσει τις πωλήσεις πετρελαίου και υποπροϊόντων του στη Βόρεια Κορέα, μολονότι το μέτρο αυτό έχει κυρίως συμβολική σημασία και σκοπός είναι να ενθαρρυνθούν κράτη που έχουν εκτενέστερες εμπορικές σχέσεις με τη χώρα αυτή να μιμηθούν το παράδειγμα των ευρωπαίων.

Η Κίνα και η Ρωσία προβάλλουν αντίσταση στην επιβολή πλήρους απαγόρευσης των εξαγωγών αργού στη Βόρεια Κορέα.

Η ΕΕ έχει αποφασίσει την επιβολή πλήρους απαγόρευσης κάθε επιχειρηματικής συναλλαγής με τη Βόρεια Κορέα.

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version