Σουηδία: Εφικτή βάσει νόμου η αλλαγή φύλου από τα 16

Διαβάζεται σε 3'
Σημαία της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας
Σημαία της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας iStock

Ένα πρωτοποριακό νομοσχέδιο πέρασε το κοινοβούλιο της Σουηδίας, σύμφωνα με το οποίο θα επιτρέπεται πλέον η αλλαγή φύλου από τα 16. Αντιδράσεις από τους συντηρητικούς.

Νόμο που μειώνει το ελάχιστο όριο ηλικίας για νομική αλλαγή φύλου από 18 σε 16 και διευκολύνει την πρόσβαση σε χειρουργικές επεμβάσεις, ψήφισε το κοινοβούλιο της Σουηδίας.

Ο νόμος πέρασε με 234 ψήφους υπέρ και 94 κατά στο 349μελές κοινοβούλιο της χώρας. Αν και η Σουηδία ήταν η πρώτη χώρα που εισήγαγε τη νόμιμη αλλαγή φύλου το 1972, η νέα πρόταση, με στόχο να επιτρέψει τον αυτοπροσδιορισμό και να απλοποιήσει τη διαδικασία, πυροδότησε έντονη συζήτηση στη χώρα.

Ο κεντροδεξιός συνασπισμός του συντηρητικού πρωθυπουργού, Ulf Kristersson, έχει διχαστεί για το θέμα, με τους μετριοπαθείς και τους Φιλελεύθερους να υποστηρίζουν σε μεγάλο βαθμό τον νόμο, ενώ οι μικρότεροι Χριστιανοδημοκράτες στράφηκαν εναντίον του.

Οι Σουηδοί Δημοκράτες, το λαϊκιστικό κόμμα με ακροδεξιές ρίζες που υποστηρίζουν την κυβέρνηση στο κοινοβούλιο αλλά δεν αποτελούν μέρος της κυβέρνησης, αντιτάχθηκαν επίσης.

«Η μεγάλη πλειοψηφία των Σουηδών δεν θα παρατηρήσει ποτέ ότι ο νόμος έχει αλλάξει, αλλά για ορισμένα τρανς άτομα ο νέος νόμος κάνει μια μεγάλη και σημαντική διαφορά», δήλωσε στο κοινοβούλιο ο Γιόχαν Χούλτμπεργκ, βουλευτής που εκπροσωπεί το κυβερνών συντηρητικό κόμμα των Μετριών.

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Πέρα από τη μείωση της ηλικίας, όπως γράφει ο Guardian, η νέα νομοθεσία στοχεύει στο να διευκολύνει ένα άτομο να αλλάξει το νόμιμο φύλο του.

«Η διαδικασία σήμερα είναι πολύ μεγάλη, μπορεί να χρειαστούν έως και επτά χρόνια για να αλλάξετε το νόμιμο φύλο σας στη Σουηδία», δήλωσε ο Peter Sidlund Ponkala, πρόεδρος της Σουηδικής Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα των Λεσβιών, των Ομοφυλοφίλων, των Αμφιφυλόφιλων, των Τρανσέξουαλ, του Queer και του Intersex (RFSL). είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Δύο νέοι νόμοι θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2025: ένας που θα ρυθμίζει τις χειρουργικές επεμβάσεις για την αλλαγή φύλου και ένας που θα ρυθμίζει τη διοικητική διαδικασία για την αλλαγή νομικού φύλου στο επίσημο μητρώο.

Τα άτομα θα μπορούν να αλλάξουν το νόμιμο φύλο στα 16, αν και θα χρειαστούν την έγκριση των γονέων τους, ενός γιατρού και του Εθνικού Συμβουλίου Υγείας και Πρόνοιας.

Η διάγνωση της «δυσφορίας φύλου» –-όπου ένα άτομο μπορεί να βιώσει δυσφορία ως αποτέλεσμα αναντιστοιχίας μεταξύ του βιολογικού φύλου και του φύλου που προσδιορίζει- δεν θα απαιτείται πλέον.

Οι χειρουργικές επεμβάσεις στη μετάβαση θα επιτρέπονται από την ηλικία των 18 ετών, αλλά δεν θα απαιτούν πλέον την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου. Η αφαίρεση ωοθηκών ή όρχεων θα επιτρέπεται μόνο από την ηλικία των 23 ετών, αμετάβλητη από σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Δανία, η Νορβηγία, η Φινλανδία και η Ισπανία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν ήδη παρόμοιους νόμους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα