Σουηδία-Φινλανδία ετοιμάζονται για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο Πούτιν νιώθει να απειλείται και απειλεί

Σουηδία-Φινλανδία ετοιμάζονται για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο Πούτιν νιώθει να απειλείται και απειλεί
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν παίρνει μέτρα βλέποντας τις Σουηδία-Φινλανδία έτοιμες να γίνουν μέλη της Συμμαχίας Evgeny Biyatov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Προειδοποιήσεις Κρεμλίνου για μέτρα ασφάλειας και στο βάθος... πυρηνικά αν γίνουν μέλη της Συμμαχίας δύο χώρες που μοιάζουν πιο αποφασισμένες από ποτέ.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα εξετάσει ένα φάσμα μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας της Ρωσίας, αν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία ή η Σουηδία, αφού το υπουργείο Άμυνας του παρουσιάσει τις προτάσεις του για το θέμα, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως το υπουργείο εξακολουθεί να χρειάζεται χρόνο για να προχωρήσει στις προτάσεις.

Ο Πεσκόφ έκανε τα σχόλια αυτά αφού ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ένας από τους στενότερους συμμάχους του Πούτιν, προειδοποίησε το ΝΑΤΟ ότι η Ρωσία θα πρέπει να ενισχύσει τις άμυνες της στην περιοχή, αν η Φινλανδία και η Σουηδία ενταχθούν στην υπό τις ΗΠΑ στρατιωτική συμμαχία.

Ο Μεντβέντεφ επαναφέρει τα πυρηνικά στη “λίστα” των απειλών

Την ίδια ώρα, ένας από τους στενότερους συμμάχους του Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε το ΝΑΤΟ πως, αν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στη στρατιωτική Συμμαχία, τότε η Ρωσία θα πρέπει να ενισχύσει τις άμυνές της στην περιοχή, κάτι που περιλαμβάνει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, δήλωσε πως, εάν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, τότε η Ρωσία θα πρέπει να ενισχύσει τις χερσαίες, τις ναυτικές και τις αεροπορικές δυνάμεις της στη θάλασσα της Βαλτικής για να αποκαταστήσει τη στρατιωτική ισορροπία.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ 2022 Yekaterina Shtukina, Sputnik, Government Pool Photo via AP

Ο Μεντβέντεφ έθεσε επίσης ρητά το ζήτημα της πυρηνικής απειλής λέγοντας πως δεν θα μπορεί πλέον να γίνεται λόγος για μια “αποπυρηνικοποιημένη” Βαλτική – όπου η Ρωσία διατηρεί το ρωσικό θύλακο του Καλίνινγκραντ ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία.

Δεν μπορεί να γίνεται πλέον λόγος για οποιοδήποτε αποπυρηνικοποιημένο καθεστώς για τη Βαλτική – η ισορροπία πρέπει να αποκατασταθεί”, δήλωσε ο Μεντβέντεφ, ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος της Ρωσίας από το 2008 ως το 2012.

Μέχρι σήμερα, η Ρωσία δεν έχει λάβει τέτοια μέτρα και δεν επρόκειτο να λάβει”, δήλωσε ο Μεντβέντεφ και πρόσθεσε: “Αν μας υποχρεώσουν, τότε… σημειώστε πως δεν ήμασταν εμείς που προτείναμε αυτό”.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντρ Γκρουτσκό, δήλωσε πως η Ρωσία θα αναγκασθεί να λάβει μέτρα ασφαλείας αν η Σουηδία και η Φιλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Η συμμετοχή στη στρατιωτική συμμαχία θα οδηγήσει «στις πιο ανεπιθύμητες συνέπειες» δήλωσε ο Γκρουτσκό, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Αυτές βέβαια δεν ήταν οι πρώτες προειδοποιήσεις προς τη Συμμαχία και τις δύο χώρες από πλευράς Κρεμλίνου. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι “η συμμαχία παραμένει ένα εργαλείο προσανατολισμένο προς την αντιπαράθεση”, καλώντας ουσιαστικά τις δύο χώρες να το ξανασκεφτούν.

Πιο κοντά από ποτέ η ένταξη Φινλανδίας – Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η Φινλανδία, η οποία έχει σύνορα με τη Ρωσία μήκους 1.300 χιλιομέτρων, και η Σουηδία εξετάζουν αν θα ενταχθούν ή όχι στη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Η Φινλανδία θα λάβει απόφαση μέσα στις λίγες επόμενες εβδομάδες, δήλωσε χθες, Τετάρτη, η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν, ενώ η πρωθυπουργός και ηγέτιδα των Σοσιαλδημοκρατών στη Σουηδία, Μαγκνταλένα Άντερσον φαίνεται πως έχει πάρει την απόφασή της κι αυτή είναι η άμεση ένταξη της χώρας της στη Συμμαχία.

Όπως ανέφερε χθες, Τετάρτη η καθημερινή εφημερίδα της Στοκχόλμης “Svenska Dagbladet,” στόχος της Σουηδίας είναι να έχει ολοκληρώσει την ένταξή της μέχρι τον Ιούνιο.

Η πρωθυπουργός της Σουηδίας με τον Γερμανό καγκελάριο AP Photo/Markus Schreiber

Οι πληροφορίες ήρθαν την ίδια μέρα που η Φινλανδία ξεκίνησε δημόσιο διάλογο για την πιθανή υποψηφιότητα της χώρας να ενταχθεί στο NATO, επίσης το καλοκαίρι.

Στο φινλανδικό κοινοβούλιο επιδόθηκε χθες η «λευκή βίβλος» για τη στρατηγική κατάσταση, που καταρτιζόταν από τις αρχές Μαρτίου. Η πρωθυπουργός της χώρας, Σάνα Μαρίν, το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της οποίας ιστορικά αντιτασσόταν στην ένταξη στο NATO, εκτίμησε την περασμένη εβδομάδα ότι ο διάλογος θα έχει αποπερατωθεί μέσα στο καλοκαίρι. Με άλλα λόγια, ίσως έχει τελειώσει πριν από τη σύνοδο του NATO την 29η και 30η Ιουνίου στη Μαδρίτη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα