SpaceX: Επέστρεψαν μετά από 199 μέρες στο διάστημα οι 4 αστροναύτες – Εντυπωσιακές εικόνες

SpaceX: Επέστρεψαν μετά από 199 μέρες στο διάστημα οι 4 αστροναύτες – Εντυπωσιακές εικόνες
Πίσω στη Γη μετά από έξι μήνες οι αστροναύτες της SpaceX 2021 Aubrey Gemignani / Associated Press

Με επευφημίες, χειροκροτήματα και απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εξάμηνη αποστολή και η επιστροφή των τεσσάρων αστροναυτών των NASA και SpaceX που προσγειώθηκαν με ασφάλεια στον Κόλπο του Μεξικού.

Ήταν 23 Απριλίου του 2021, όταν η SpaceX εκτόξευε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της Φλόριντα την κάψουλα Dragon και τους τέσσερις αστροναύτες, με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό που “απογείωνε” μία αποστολή διάρκειας έξι μηνών.

Το βράδυ της Δευτέρας, μετά από 199 ημέρες στο διάστημα, το πλήρωμα των Shane Kimbrough (επικεφαλής αποστολής, 54 ετών), Megan McArthur (πιλότος, 50 ετών), μέλη της NASA και των αστροναυτών Akihiko Hoshide (52 ετών) και Thomas Pesquet (μηχανικός, 43 ετών) προσγειώθηκαν με ασφάλεια στον Κόλπο του Μεξικού, ανοιχτά της Φλόριντα, υπό τα χειροκροτήματα και τις επευφημίες των ανθρώπων που παρακολουθούσαν ζωντανά από το κέντρο ελέγχου.

Η διαστημική κάψουλα, που ονομάστηκε “Endeavour”, έπεσε με αλεξίπτωτο στη θάλασσα, αφού πρώτα πήρε την όψη φλεγόμενου μετεωρίτη με τη γνωστή διαδικασία της ανάφλεξης κατά την είσοδό της στην ατμόσφαιρα, όπως φαίνεται και στο εντυπωσιακό βίντεο που κατέγραψε την προσγείωση.

Χειροκροτήματα ακούστηκαν από το κέντρο ελέγχου πτήσης καθώς τα τέσσερα αλεξίπτωτα άνοιξαν πάνω από την κάψουλα, μειώνοντας την ταχύτητα στα 24 χιλιόμετρα την ώρα και ρίχνοντάς τα ήρεμα στη θάλασσα.

2021 Aubrey Gemignani / Associated Press

Μέσα σε μια ώρα, και οι τέσσερις αστροναύτες βγήκαν από την κάψουλα, μέσα σε πανηγυρικό κλίμα, για να “ακούσουν”
το θερμό καλωσόρισμα της SpaceX: “Εκ μέρους της SpaceX, καλώς ήρθατε στο σπίτι στον Πλανήτη Γη”.

“Είναι υπέροχο που επιστρέφω”, απάντησε ένας από τους αστροναύτες.

2021 Aubrey Gemignani / Associated Press

Αυτό ήταν το τρίτο πλήρωμα που εκτοξεύτηκε στο πλαίσιο της νέας συνεργασίας μεταξύ Nasa και SpaceX.

Χρειάστηκε να φορέσουν πάνες για να επιστρέψουν στη Γη

Υπενθυμίζεται πως, οι αστροναύτες που επέστρεψαν με το SpaceX χρειάστηκε να φορέσουν πάνες λόγω διαρροής στην τουαλέτα του διαστημικού οχήματος.

“Η διαστημική πτήση είναι γεμάτη από πολλές μικρές προκλήσεις”, είχε πει η McArthur σε συνέντευξη Τύπου από το διάστημα. “Αυτό είναι μόνο ένα ακόμη που θα συναντήσουμε και θα φροντίσουμε στην αποστολή μας. Οπότε δεν ανησυχούμε πολύ για αυτό”.

Μετά από μια σειρά συναντήσεων την Παρασκευή (05/11), οι διευθυντές της αποστολής αποφάσισαν να φέρουν την McArthur και το υπόλοιπο πλήρωμά στη Γη πριν ξεκινήσουν την αποστολή των αντικαταστατών τους.

Οι αστροναύτες πραγματοποίησαν μια σειρά από διαστημικούς περιπάτους για να αναβαθμίσουν το ηλεκτρικό δίκτυο του σταθμού, δέχτηκαν ακούσιες προωθητικές ριπές από ρωσικά οχήματα που ήταν συνδεδεμένα, κάνοντας τον σταθμό να κάνει απότομες περιστροφές και φιλοξένησαν ένα ιδιωτικό ρωσικό κινηματογραφικό συνεργείο – το πρώτο σε έναν διαστημικό σταθμό.

Έπρεπε επίσης να αντιμετωπίσουν τη διαρροή της τουαλέτας, τραβώντας τα πάνελ στην κάψουλα τους για να ανακαλύψουν λίμνες ούρων. Το πρόβλημα παρατηρήθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της ιδιωτικής πτήσης του SpaceX τον Σεπτέμβριο, όταν ένας σωλήνας αποκολλήθηκε και χύθηκαν ούρα κάτω από τις σανίδες δαπέδου. Η SpaceX στερέωσε την τουαλέτα στην κάψουλα εν αναμονή της απογείωσης, αλλά έκρινε ότι η τουαλέτα δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί όταν το όχημα ήταν σε τροχιά.

Οι μηχανικοί διαπίστωσαν ότι η κάψουλα δεν είχε υποστεί δομική βλάβη από τα ούρα και ήταν ασφαλής για την επιστροφή.

Οι αστροναύτες καλλιέργησαν τις πρώτες πιπεριές τσίλι στο διάστημα – “μια ωραία ηθική ώθηση”, σύμφωνα με την McArthur. “Έχουν μια ωραία πικάντικη γεύση, λίγο παρατεταμένο κάψιμο”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα