Στο έλεος των βομβαρδισμών η Γάζα – Το απόλυτο χάος στα νοσοκομεία

Διαβάζεται σε 5'
Στο έλεος των βομβαρδισμών η Γάζα – Το απόλυτο χάος στα νοσοκομεία
Δραματικές συνθήκες στα νοσοκομεία της Γάζας AP Photo Fatima Shbair

Δεν έχει τέλος η ανθρωπιστική κρίση που εκτυλίσσεται στη Γάζα, τη στιγμή που ο ισραηλινός στρατός επεκτείνει τις επιχειρήσεις του και στο νότιο κομμάτι του θύλακα. Μικρά παιδιά πεθαίνουν στα νοσοκομεία, κάνουν χειρουργεία χωρίς αναισθησία.

Απόλυτο χάος και θάνατος, είναι μόνο δύο από τις πολλές λέξεις που μπορούν να περιγράψουν τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στη Λωρίδα της Γάζας.

Η 59η ημέρα του πολέμου στη Μέση Ανατολή βρίσκει τον παλαιστινιακό θύλακα σε μια από τις κρισιμότερες στιγμές του, λίγα 24ωρα μετά την αποτυχία επίτευξης νέας εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, για την ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων.

Τις τελευταίες ώρες, το Χαν Γιούνις (στο νότιο τμήμα της Γάζας) είναι πλέον το επίκεντρο του πολέμου, όπου κι εκεί τα νοσοκομεία κατακλύζονται με θύματα. Τραυματισμένα παιδιά καταλήγουν στα τραύματά τους, μητέρες τα βλέπουν να φεύγουν από τη ζωή μπροστά στα μάτια τους.

Δραματικές συνθήκες στα νοσοκομεία της Γάζας AP Photo Fatima Shbair

Χαρακτηριστική της κατάστασης είναι ακόμη μια μαρτυρία της εταιρείας της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα “υποβλήθηκαν σε ακρωτηριασμούς χωρίς αναισθησία και άλλοι έχασαν τραγικά τη ζωή τους μετά τον ακρωτηριασμό”.

“Το 80% των περιπτώσεων σε παιδιά κάτω των 5 ετών καταλήγουν σε σοβαρά εγκαύματα, που συχνά οδηγούν σε ακρωτηριασμούς άκρων. Τα αυξανόμενα ποσοστά αναπηρίας συνδέονται με τους τύπους όπλων, τις προκλήσεις στη μεταφορά στα νοσοκομεία και τις ελλείψεις ζωτικών φαρμάκων και προμηθειών”, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Δραματικές συνθήκες στα νοσοκομεία της Γάζας AP Photo Fatima Shbair

Ο Τζέιμς Έλντερ, εκπρόσωπος της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά, Unicef, λέει ότι υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για τον αντίκτυπο της ισραηλινής στρατιωτικής δράσης στη νότια Γάζα.

“Υπήρξε ένα πραγματικά ισχυρό μήνυμα που ήρθε από τα υψηλότερα επίπεδα ότι αυτό που συνέβη στο Βορρά – η φρίκη που υπέμεινε ο κόσμος – δεν πρέπει να επιτραπεί να συμβεί στο νότο”, είπε ο Έλντερ.

Δραματικές συνθήκες στα νοσοκομεία της Γάζας AP Photo Hatem Moussa

Μάλιστα, σε δηλώσεις του στο BBC, εκτίμησε ότι πέφτουν βόμβες “κάθε 10 λεπτά”. Για τους ανθρώπους στη νότια Γάζα, ο κίνδυνος συνδυάζεται τώρα με την εξάντληση: “Όταν έχεις εκτοπιστεί τρεις ή τέσσερις φορές κάτω από βομβαρδισμούς [οι άνθρωποι είναι] κουρασμένοι, εξαντλημένοι, προσπαθούν να το κρατήσουν μαζί για τα παιδιά τους – δεν έχουν πού να πάνε”, δήλωσε.

Και πρόσθεσε: “Όταν βλέπω παιδιά να ουρλιάζουν, γονείς να ουρλιάζουν σε φορεία με φρικτές πληγές ο ένας μετά τον άλλον, δεν είναι ασφαλείς στα νοσοκομεία, δεν είναι ασφαλείς σε καταφύγια. Δεν υπάρχει περίπτωση να νιώσω ασφαλής, κανένας δεν αισθάνεται ασφαλής“.

Την ίδια ώρα, επεκτείνονται οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο απολογισμός των θυμάτων στις τάξεις των αμάχων Παλαιστινίων γίνεται ολοένα βαρύτερος.

“Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να επεκτείνει τη χερσαία επιχείρησή του εναντίον της Χαμάς στο σύνολο της Λωρίδας της Γάζας. Ο στρατός επιχειρεί παντού, όπου έχει οχυρά η Χαμάς“, είπε το βράδυ της Κυριακή ο εκπρόσωπός του Ντανιέλ Χαγκαρί.

Δραματικές συνθήκες στα νοσοκομεία της Γάζας AP Photo Adel Hana

Κατά τη διάρκεια της νύχτας πλήγμα σε είσοδο του νοσοκομείου Καμάλ Αντουάν, στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θυλάκου, είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πολλοί άμαχοι, μετέδωσε το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA. Η Χαμάς κατήγγειλε σε ανακοίνωσή της την “κατάφωρη παραβίαση” του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από τον ισραηλινό στρατό.

Όταν προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί του το Γαλλικό Πρακτορείο για να επιβεβαιώσει αν πράγματι βομβάρδισε την περίμετρο του νοσοκομείου αυτού, ο ισραηλινός στρατός δεν απάντησε αμέσως. Η στρατιωτικοπολιτική ηγεσία του Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς πως εγκαθιστά υποδομές της κάτω από νοσοκομεία και ότι χρησιμοποιεί άμαχους ως ανθρώπινες ασπίδες, κάτι που αρνείται το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε πως 15.523 άνθρωποι, εκ των οποίων το 70% ήταν γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν αφότου άρχισαν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για την άνευ προηγουμένου επίθεση μαχητών της εναντίον νότιων τομέων της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου.

“Τις τελευταίες ώρες, ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια 316 νεκροί και 664 τραυματίες και διακομίστηκαν σε νοσοκομεία, όμως πολλοί άλλοι βρίσκονται ακόμη κάτω από τα χαλάσματα”, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, ο Ασράφ αλ Κίντρα. Ο απολογισμός δεν σταματά να γίνεται βαρύτερος μετά το τέλος της ανακωχής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα