Στο κόκκινο οι σχέσεις ΗΠΑ – Ιράν – Ο Τραμπ δεν σχεδιάζει να συναντήσει το Ροχανί

Στο κόκκινο οι σχέσεις ΗΠΑ – Ιράν – Ο Τραμπ δεν σχεδιάζει να συναντήσει το Ροχανί
Από τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας AP

Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα σε Αμερικανούς και Ιρανούς, με αφορμή τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας το περασμένο Σάββατο. Η αμερικανική πλευρά επιρρίπτει ευθέως την ευθύνη στην Τεχεράνη για τις επιθέσεις, η οποία με την σειρά της αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι δεν σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στα τέλη του Σεπτέμβρη, την ώρα που η ένταση μεταξύ των δύο χωρών αυξάνεται μετά τις κατηγορίες της Ουάσιγκτον ότι η Τεχεράνη βρίσκεται πίσω από την επίθεση εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι θα προτιμούσε να μην συναντηθεί με τον Ροχανί, όμως δεν το αποκλείει. “Δεν σχεδιάζω να τον συναντήσω. Δεν νομίζω ότι είναι ακόμη έτοιμοι, όμως θα ετοιμαστούν” είπε ο Τραμπ. “Δεν αποκλείω ποτέ τίποτα, όμως θα προτιμούσα να μην τον συναντήσω”. Σημειώνεται ότι χθες, ο πρόεδρος του Ιράν είπε ότι δεν θα συναντηθεί με τον Τραμπ στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν ευθέως το Ιράν

Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η επίθεση του Σαββάτου εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας προήλθε από το νοτιοδυτικό Ιράν, σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανού αξιωματούχου στο Reuters.

Τρεις αξιωματούχοι, που μίλησαν στο Reuters, υπό καθεστώς ανωνυμίας, ανέφεραν ότι στην επίθεση χρησιμοποιήθηκαν τόσο πύραυλοι Κρουζ όσο και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, επισημαίνοντας ότι η επίθεση ενείχε έναν υψηλότερο βαθμό περιπλοκότητας και επιτήδευσης σε σχέση με ό,τι πιστευόταν αρχικά.

Ιράν: Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε άρνηση

Οι ΗΠΑ «βρίσκονται σε άρνηση» της πραγματικότητας, όταν κατηγορούν την Τεχεράνη ότι είναι υπεύθυνη για τις επιθέσεις, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβαν οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης, εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας, έγραψε σήμερα σε μήνυμά του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

«Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε άρνηση εάν σκέφτονται ότι τα θύματα στην Υεμένη των χειρότερων εγκλημάτων πολέμου, τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια, δεν θα έκαναν τα πάντα για να ανταποδώσουν» αναφέρει στο tweet ο Ζαρίφ αναφερόμενος στα θύματα των πληγμάτων που εξαπολύει ο συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία εναντίον της Υεμένης. «Ίσως είναι ντροπιαστικό το ότι τα όπλα τους των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων δεν αναχαίτισαν τα πυρά της Υεμένης» συμπλήρωσε ο Ιρανός ΥΠΕΞ. «Όμως, το να κατηγορούν το Ιράν δεν θα το αλλάξει αυτό» κατέληξε.

«Οι ΗΠΑ δεν εξοργίζονται όταν οι σύμμαχοί τους ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΟΥΝ ανελέητα μωρά στην Υεμένη εδώ και τέσσερα χρόνια, με τα όπλα τους και τη στρατιωτική βοήθειά τους. Όμως εξοργίζονται, όταν τα θύματα αντιδρούν με τον μοναδικό τρόπο που μπορούν, εναντίον των διυλιστηρίων πετρελαίου των επιτιθέμενων» έγραψε επίσης σε ένα άλλο μήνυμα ο Ζαρίφ. «Το να τερματιστεί ο πόλεμος» είναι «η μοναδική λύση» υπογράμμισε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version