Σύνοδος Κορυφής: Στήριξη στην Κύπρο από τους “28”

Σύνοδος Κορυφής: Στήριξη στην Κύπρο από τους “28”
Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019. Eurokinissi

Αυστηρότερη ήταν η τελική διατύπωση για τις τουρκικές παραβιάσεις στο κείμενο των συμπερασμάτων που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και περιέχει πλέον την πρόβλεψη "στοχευμένων μέτρων", τα οποία διπλωματικές πηγές ερμηνεύουν ως "μέτρα έναντι προσώπων".

Πλήρη στήριξη στην Κύπρο προσέφερε η Ευρωπαϊκή Ενωση στη Σύνοδο Κορυφής των “28” που έλαβε χώρα την Πέμπτη και συνεχίζεται και την Παρασκευή.

H τελική διατύπωση για τις τουρκικές παραβιάσεις στο κείμενο των συμπερασμάτων που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, περιέχει πλέον τη νέα φράση για πρόβλεψη περί “στοχευμένων μέτρων”, κάτι το οποίο διπλωματικές πηγές εξηγούν ως “μέτρα έναντι προσώπων.”

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων που παρουσίασε το ΚΥΠΕ, οι “28” της ΕΕ αναφέρουν τα εξής: “Όσον αφορά τις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητες γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, όπως περιγράφεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 18ης Ιουνίου 2019, και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσορίζει την πρόσκληση προς την Κομισιόν και την ΕΥΕΔ να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα”.

Τσίπρας: Κυρώσεις αν η Τουρκία δεν τερματίσει τις παραβιάσεις

Νωρίτερα, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάλεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να πάρει δυο ξεκάθαρες αποφάσεις: «Να αποκλείσουμε την πιθανότητα να είναι για τα επόμενα 5 χρόνια επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ένας πολιτικός που δεν ενώνει αλλά διχάζει την Ευρώπη» είπε. Δεύτερον, τόνισε, πρέπει να δοθεί «ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει αμέσως την παραβίαση του διεθνούς δικαίου, τις παράνομες δραστηριότητες εντός της ΑΟΖ της Κύπρου».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «θα εξετάσουμε κάθε πιθανότητα ώστε στον βαθμό που δεν υπάρξει άμεσος τερματισμός αυτών των παραβιάσεων να υπάρξουν τα κατάλληλα μέτρα και κυρώσεις».

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση και με την κ. Μονγκερίνι και ζήτησε να υπάρξει σαφές μήνυμα στην Τουρκία και στοχευμένα μέτρα εάν δεν σταματήσουν άμεσα οι προκλήσεις και συζήτησαν ποια θα είναι τα πιο αποτελεσματικά μέτρα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η έκθεση για τα μέτρα κατά της Τουρκίας θα την επεξεργαστεί από την πλευρά της ΕΥΕΔ η ίδια η κ. Μονγκερίνι και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είτε ο κ. Χαν είτε η Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου. 

Ο πρωθυπουργός είχε επίσης συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και συζήτησαν για τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν την επόμενη περίοδο.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης Eurokinissi

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα