Συνομιλίες Ομπάμα - Ποροσένκο για το νέο κύμα βίας που έχει ξεσπάσει στην Ουκρανία

U.S. President Barack Obama meets with Ukraine President-elect Petro Poroshenko in Warsaw June 4, 2014. Obama promised on Tuesday to beef up military support for eastern European members of the NATO alliance who fear they could be next in the firing line after the Kremlin's intervention in Ukraine.
 REUTERS/Kevin Lamarque  (POLAND - Tags: POLITICS)
U.S. President Barack Obama meets with Ukraine President-elect Petro Poroshenko in Warsaw June 4, 2014. Obama promised on Tuesday to beef up military support for eastern European members of the NATO alliance who fear they could be next in the firing line after the Kremlin's intervention in Ukraine. REUTERS/Kevin Lamarque (POLAND - Tags: POLITICS) REUTERS

Ο Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε χθες με τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο για την αναζωπύρωση της βίας στην Ουκρανία ενόψει της συνόδου G7. Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τη Ρωσία να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας του Μινσκ, την ώρα που ετοιμάζονται να λάβουν μέτρα για την εκτόνωση της κρίσης

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε χθες με τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο σχετικά με την αναζωπύρωση της βίας στην ανατολική Ουκρανία ενόψει της συνόδου της Ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7), όπου οι ηγέτες των χωρών που συμμετέχουν προγραμματίζεται να συζητήσουν για την κρίση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ο Ομπάμα και ο Ποροσένκο " κάλεσαν ακόμη μια φορά την Ρωσία και τους αυτονομιστές που υποστηρίζει να συμμορφωθούν αυστηρά προς τους όρους της συμφωνίας του Μινσκ του Φεβρουαρίου".

Οι ΗΠΑ διαμηνύουν ότι θα ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της ουκρανικής κρίσης

Οι ΗΠΑ πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ουκρανικής κρίσης, καθώς οι οικονομικές κυρώσεις και άλλα μέτρα που έλαβαν οι χώρες της Δύσης σε βάρος της Μόσχας προκειμένου να ασκήσουν πίεση στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν συνέβαλαν τελικά στην αλλαγή της στάσης του έναντι του θέματος αυτού, δήλωσε αργά χθες ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ας Κάρτερ.

Ο Κάρτερ, σε δηλώσεις του έπειτα από διαβουλεύσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους στην Ευρώπη, τόνισε πως το Πεντάγωνο παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Ουκρανία και εκφράζει ανησυχία για "περαιτέρω πράγματα που συμβαίνουν", μετά την χειρότερη κλιμάκωση των μαχών εδώ και μήνες.

Την Πέμπτη, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατηγόρησε την Μόσχα για αποστολή νέων εξελιγμένων όπλων στους φιλορώσους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, περιλαμβανομένων αντιαεροπορικών συστημάτων και πυροβολικού.

Ο Κάρτερ κάλεσε δεκάδες ανώτατους αμερικανούς αξιωματούχους που υπηρετούν στην Ευρώπη σε σύσκεψη στην Στουτγκάρδη της Γερμανίας για να συζητήσουν την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση στην Ρωσία και για το κατά πόσο οι στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ έχουν καθησυχάσει τους συμμάχους και εταίρους του ΝΑΤΟ.

"Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι πως οι κυρώσεις έχουν αποτέλεσμα στην ρωσική οικονομία", δήλωσε ο Κάρτερ στους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο επιστρέφοντας στην Ουάσινγκτον. "Αυτό που δεν είναι φανερό είναι ότι αυτές οι επιπτώσεις στην οικονομία αποτρέπουν τον Πούτιν από το να ακολουθεί την πορεία που υιοθέτησε στην Κριμαία πέρυσι", όταν προσαρτήθηκε η ουκρανική χερσόνησος από τη Ρωσία.

"Υπάρχουν άλλα πράγματα που χρειάζεται να κάνουμε σε αναγνώριση του γεγονότος ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν δείχνει να αλλάζει τη θέση του", δήλωσε ο Κάρτερ, σημειώνοντας πως η απάντηση πρέπει να είναι πολιτική και στρατιωτική.

Ο Κάρτερ συγκάλεσε την σύσκεψη ενόψει της σειράς συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν στην σύνοδο κορυφής G7 στην Γερμανία για το θέμα, όπου θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ και συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις οποίες θα εξεταστεί η ανανέωση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε πως θέματα που συζητήθηκαν ήταν η αύξηση του αριθμού των στρατιωτικών ασκήσεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, όπως και η επένδυση σε στρατιωτικές ικανότητες στην Ευρώπη οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν το ΝΑΤΟ να αντιμετωπίσει ένα είδος ασύμμετρου πολέμου στην Ουκρανία.

(Πηγή: ΑΠΕ)

SHARE: