Τιμούν τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου

default image

Με ενός λεπτού σιγή στις εννέα παρά τέταρτο το πρωί ξεκίνησαν στην Νέα Υόρκη, οι εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου. Τελετή παρουσία του Τζορτζ Μπους Τζούνιορ

Στις εννέα παρά τέταρτο το πρωί άρχισαν στην Νέα Υόρκη οι εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα της φονικότερης επίθεσης στην ιστορία επί αμερικανικού εδάφους, εκείνης την 11η Σεπτεμβρίου του 2001.

Η τελετή στο Εθνικό Μνημείο της 11ης Σεπτεμβρίου, εκεί όπου κάποτε δέσποζε το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, πραγματοποιήθηκε παρουσία του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και του προκατόχου του Τζορτζ Ο. Μπους.

Μέλη των οικογενειών των θυμάτων προσήλθαν στο Εθνικό Μνημείο φορώντας μπλουζάκια μει τυπωμένα τα πρόσωπα των αγαπημένων τους ανθρώπων που χάθηκαν στις επιθέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Μνημείο καλύπτει μια έκταση περίπου 16 στρεμμάτων και περιλαμβάνει δυο τεράστια συστήματα από καταρράχτες που καταλήγουν σε δυο πισίνες, ακριβώς στις θέσεις των Δίδυμων Πύργων.

Στους μεγάλους τοίχους με τους καταρράχτες είναι χαραγμένα τα ονόματα των θυμάτων.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο προκάτοχός του Τζορτζ Μπους ο νεότερος, παρέστησαν σ ένα μεγάλο τμήμα της επίσημης τελετής, στο “Σημείο μηδέν”, αυτή διήρκεσε τέσσερις ώρες, 44 λεπτά…

Χάρη σε μια γιγαντοοθόνη, ένα πλήθος σ αυτήν την περιοχή της Νέας Υόρκης μπόρεσε να συμμετάσχει, επιπλέον των συγγενών των θυμάτων, στο γεγονός.

Φέτος, άφού παρήλθαν περίπου πέντε έτη, παραδόθηκε το “Μνημείο για την 11/9”.

Πολυάριθμοι συγγενείς μπόρεσαν να προσευχηθούν, εκεί, να εναποθέσουν μικρές σημαίες των ΗΠΑ και τριαντάφυλλα. Ο χώρος του Μνημείου καλύπτει περίπου 30 στρέμματα.

Συνυπάρχουν αρμονικά πολλοί αιωνόβιοι πλάτανοι, δύο πολύ μεγάλες λεκάνες από γρανίτη, κτισμένες ακριβώς στο χώρο των θεμελίων των Διδύμων Πύργων. Στα χείλη τους, είναι χαραγμένα, με χαλκό, τα ονοματεπώνυμα όλων των θυμάτων της “11/9” .

Μαζί με τα έξι θύματα της φονικής επίθεσης στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, στις αρχές του ’93, ο κατάλογος αυτός περιέχει συνολικά 2.983 ονοματεπώνυμα.

Στην περιοχή των Διδύμων Πύργων έχασαν τη ζωή τους απ το τρομοκρατικό πλήγμα την 11/9 συνολικά 2.753 άνθρωποι. Περισσοτέρων από χίλιους, ανάμεσά τους, δεν βρέθηκε ούτε ένα ίχνος, που να παρέχει κάποιο, έστω, στοιχείο του DNA τους.

Ετσι, η διαχρονική απώλειά αυτών των ανθρώπων είναι πιό δυσβάστακτη, σήμερα, για τους συγγενείς τους.

Οι εκδηλώσεις μνήμης γίνονται με τα μέτρα ασφαλείας σε Νέα Υόρκη και Ουάσινγκτον να είναι αυξημένα, ενώ ειδικά στο Μανχάταν, τα μέτρα ασφαλείας είναι εξαιρετικά ενισχυμένα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα