Το Ιράν απαντά σε Τραμπ - Μακρόν για τη συμφωνία με τα πυρηνικά

Ο Πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί
Ο Πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί AP

Η Τεχεράνη δεν θα αποδεχτεί τροποποιήσεις στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμά της

Η Τεχεράνη δεν θα αποδεχτεί οποιαδήποτε αλλαγή στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμά του, προειδοποίησε σήμερα ο Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί, υψηλόβαθμος σύμβουλος του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν, την ώρα που οι χώρες της Δύσης ετοιμάζουν ένα νέο πακέτο προτάσεων με την ελπίδα ότι θα πείσουν τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να μην αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία.

Καθώς πλησιάζει η διορία της 12ης Μαΐου που έχει θέσει ο Τραμπ για να αποφασίσει αν η Ουάσινγκτον θα θέσει εκ νέου οικονομικές κυρώσεις στο Ιράν, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την Τρίτη ότι συζήτησε μια "νέα συμφωνία" με τον Αμερικανό ομόλογό του.

"Οποιαδήποτε αλλαγή ή τροποποίηση της υπάρχουσας συμφωνίας δεν θα γίνει αποδεκτή από το Ιράν", είπε ο Βελαγιατί, υψηλόβαθμος σύμβουλος του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, όπως μετέδωσε το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο Fars.

"Αν ο Τραμπ αποσυρθεί από τη συμφωνία, το Ιράν σίγουρα θα αποσυρθεί... Το Ιράν δεν θα δεχτεί μια πυρηνική συμφωνία χωρίς οφέλη για εμάς" είπε ο Βελαγιατί μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Με βάση την πρόταση της Γαλλίας, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα συμφωνήσουν να μπλοκάρουν οποιαδήποε πυρηνική δραστηριότητα εκ μέρους της Τεχεράνης και μετά το 2025, θα χειριστούν το ζήτημα του πυραυλικού προγράμματος του Ιράν και θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μια πολιτική λύση ώστε να περιοριστεί η ανάμιξη του Ιράν στην Υεμένη, τη Συρία, το Ιράκ και τον Λίβανο.

Ο Τραμπ έχει προειδοποιήσει ότι αν οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί του δεν διορθώσουν τα "τρομερά ελαττώματα" της συμφωνίας μέχρι την 12η Μαΐου εκείνος θα αρνηθεί να παρατείνει την άρση των κυρώσεων στο Ιράν.

Ο Βελαγιατί απέρριψε κάθε πιθανότητα να περιορίσει η Τεχεράνη την επιρροή της στη Μέση Ανατολή, όπως ζητούν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους. "Αυτή είναι η περιοχή μας. Βρισκόμαστε στη δική μας περιοχή και αυτό είναι νόμιμο", υπογράμμισε. Το Ιράν στηρίζει τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ στον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα τους, τους σιίτες του Ιράκ, τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης και την οργάνωση Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

"Η διατήρηση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, υπό οποιοδήποτε πρόσχημα, είναι απαράδεκτη για την Τεχεράνη", πρόσθεσε λέγοντας ότι οι αλλαγές που προτείνονται ώστε να πειστεί ο Τραμπ να παραμείνει στη συμφωνία θα την καταστήσουν "αναποτελεσματική". Η κατάρρευση της συμφωνίας θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια κούρσα εξοπλισμών στη Μέση Ανατολή.


Πηγή: 

ΑΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τραμπ, Εμανούελ Μακρόν
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τραμπ - Μακρόν: Απειλές στο Ιράν και "παράθυρο" σε νέα συμφωνία για τα πυρηνικά

Ο Μακρόν στο Κογκρέσο: Δεν υπάρχει "πλανήτης Β" - "Καρφί" στους Αμερικανούς για το κλίμα

Ιράν: Ο Χαμενεΐ καλεί τις μουσουλμανικές χώρες να ενωθούν κατά των ΗΠΑ

SHARE:

24Media Network