ΗΠΑ και Βρετανία κατηγορούν το Ιράν για την επίθεση στο ισραηλινό τάνκερ

ΗΠΑ και Βρετανία κατηγορούν το Ιράν για την επίθεση στο ισραηλινό τάνκερ
AP

Βεβαιότητα πως το Ιράν βρίσκεται πίσω από την επίθεση στο ισραηλινών συμφερόντων τάνκερ την Πέμπτη εκφράζουν ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία

Η Βρετανία πιστεύει ότι το Ιράν ευθύνεται για την επίθεση που σημειώθηκε στις 29 Ιουλίου εναντίον ενός υπό ισραηλινή διαχείριση τάνκερ Mercer Street στα ανοιχτά του Ομάν, κατά την οποία σκοτώθηκαν δύο μέλη του πληρώματος, ένας Βρετανός και ένας Ρουμάνος, και το Λονδίνο συνεργάζεται με τους εταίρους του για να δώσουν μια “συντονισμένη απάντηση”.

“Το Ηνωμένο Βασίλειο καταδικάζει την παράνομη και ανάλγητη επίθεση εναντίον ενός εμπορικού πλοίου στα ανοιχτά του Ομάν, από την οποία σκοτώθηκαν ένας Βρετανός και ένας Ρουμάνος πολίτης” ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ. “Πιστεύουμε ότι αυτή η επίθεση ήταν σκόπιμη, στοχευμένη και μια σαφής παραβίαση του διεθνούς δικαίου από το Ιράν”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Βρετανό ΥΠΕΞ, το Λονδίνο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι “πολύ πιθανόν” το Ιράν να επιτέθηκε στο τάνκερ χρησιμοποιώντας ένα ή περισσότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

“Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεργάζεται με τους διεθνείς εταίρους του για μια συντονισμένη απάντηση σε αυτήν την απαράδεκτη επίθεση”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ συζήτησε το θέμα με τον Βρετανό ομόλογό του. Ο αντιστράτηγος Αβίβ Κοχάβι και ο Βρετανός αρχηγός του γενικού επιτελείου Νικ Κάρτερ “συζήτησαν τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή και τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και οι δύο χώρες” ανέφερε η ανακοίνωση του στρατού, χωρίς να αναφέρεται συγκεκριμένα στο συμβάν με το δεξαμενόπλοιο MV Mercer Street.

ΗΠΑ: Βέβαιοι ότι το Ιράν πραγματοποίησε την επίθεση

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι βέβαιες ότι το Ιράν βρίσκεται πίσω από την επίθεση στο Mercer Street  διεμήνυσε το απόγευμα της Κυριακής ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

“Μετά από εξέταση των διαθέσιμων πληροφοριών, είμαστε βέβαιοι ότι το Ιράν πραγματοποίησε την επίθεση, σκοτώνοντας δύο αθώους ανθρώπους, με την χρήση μη επανδρωμένου αεροσκάφους, ένα μέσο που χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο στην περιοχή”.

“Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτήν την επίθεση, που ακολουθεί μια σειρά επιθέσεων και επιθετικών συμπεριφορών”, κατέληξε.

Η δήλωση Μπλίνκεν ακολούθησε τις αντίστοιχες δηλώσεις του βρετανού ομολόγου του και του πρωθυπουργού του Ισραήλ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα