Τουρκική λίρα: Κύπρος, S-400 και Καύκασος την ρίχνουν σε νέα ιστορικά χαμηλά

Τουρκική λίρα: Κύπρος, S-400 και Καύκασος την ρίχνουν σε νέα ιστορικά χαμηλά
Χαρτονομίσματα τουρκικής λίρας Shutterstock

Νέος πονοκέφαλος για τον Ερντογάν ο οποίος δεν μπορεί να σταματήσει την αιμορραγία στην τουρκική λίρα. Ποια είναι τα νέα ιστορικά χαμηλά που έπεσε

Δεν έχει τελειωμό η κατρακύλα της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου ΗΠΑ και του ευρώ. Το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας συνεχίζει για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα να δέχεται ισχυρές πιέσεις δημιουργώντας νέους “πονοκεφάλους” στον πρόεδρο Ερντογάν. Το ένα ιστορικό χαμηλό απέναντι στα δύο ισχυρά νομίσματα διαδέχεται το άλλο με τις απώλειες από τις αρχές του έτους να έχουν ξεπεράσει το 25% παρά τις συνεχείς προσπάθειες στήριξης.

Σε απόσταση αναπνοής από τις 8 τουρκικές λίρες το δολάριο

Λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης η τουρκική λίρα υποχωρούσε κατά 0.72% έναντι του δολαρίου και πλέον χρειάζονται 7,94 λίρες για να αγοραστεί ένα αμερικανικό νόμισμα. Μεγαλύτερη είναι η πτώση απέναντι στο ευρώ (0,8%) καθώς απαιτούνται 9,34 τουρκικές λίρες για την αγορά του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

Σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές η νέα πτώση οφείλεται – πέρα από την αβεβαιότητα για την πορεία της τουρκικής οικονομίας – σε γεωπολιτικούς λόγους. Πέρα από την έμπρακτη εμπλοκή της Τουρκίας στις εχθροπραξίες μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας στο Ναγκρόρνο Καραμπάχ, η γειτονική χώρα ανοίγει ένα ακόμη μέτωπο στην Κύπρο αυτή την φορά με τις κινήσεις της στην Αμμόχωστο ενώ είναι το σημαντικότερο είναι ότι οι Αμερικάνοι είναι έτοιμοι να επιβάλλουν κυρώσεις με αφορμή τις δοκιμές που ετοιμάζει στους πυραύλους S-400.

Τόσο Δημοκρατικοί όσο και Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές πιέζουν τον πρόεδρο Τραμπ να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία για την για την ολοκληρωμένη δοκιμή, που έχει προαναγγείλει, του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος. Η χρονική συγκυρία των αμερικανικών εκλογών δεν αφήνει αρκετά περιθώρια στον Τραμπ ο οποίος θα πρέπει να αποδείξει έμπρακτα στους ψηφοφόρους ότι προασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα