Τουσκ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση να ανακτήσει τον επειγόντως τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της

Poland's Prime Minister Donald Tusk delivers a speech during the inauguration of the "Esplanade Solidarnosc 1980" and "Agora Simone Veil" at the EU Parliament in Brussels August 30, 2011.   REUTERS/Francois Lenoir  (BELGIUM - Tags: POLITICS) - RTR2QJTO
Poland's Prime Minister Donald Tusk delivers a speech during the inauguration of the "Esplanade Solidarnosc 1980" and "Agora Simone Veil" at the EU Parliament in Brussels August 30, 2011. REUTERS/Francois Lenoir (BELGIUM - Tags: POLITICS) - RTR2QJTO REUTERS

Δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, πριν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής για την προσφυγική κρίση

"Το πιο επείγον" ζήτημα που θα πρέπει να ρυθμίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι "να ανακτήσει τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της", δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, πριν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής που είναι αφιερωμένη στην προσφυγική κρίση.

"Το ερώτημα που θα πρέπει να θέσουμε απόψε είναι πώς θα ξαναβρούμε τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων μας. Διαφορετικά, δεν έχει νόημα να μιλάμε για μια κοινή μεταναστευτική πολιτική", σημείωσε.

Οι συγκρούσεις που ωθούν τους πρόσφυγες να εγκαταλείπουν τις χώρες τους, κυρίως στη Συρία, "δεν θα σταματήσουν σύντομα", προέβλεψε ο Τουσκ. "Αυτό σημαίνει ότι μιλάμε για εκατομμύρια δυνητικούς πρόσφυγες, όχι για χιλιάδες", συνέχισε.

"Οι εταίροι μας χρειάζονται τη βοήθειά μας", εξήγησε εξάλλου ο πρόεδρος αναφερόμενος στις χώρες που γειτονεύουν με τη Συρία, όπως είναι ο Λίβανος, η Ιορδανία και η Τουρκία, στις οποίες συρρέουν μαζικές πρόσφυγες.

Ο Τουσκ είπε ότι θα προτείνει στους ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ "βραχυπρόθεσμα μέτρα" στα οποία συμπεριλαμβάνεται η παροχή βοήθειας στην Τουρκία και στις ανθρωπιστικές οργανώσεις που εργάζονται σε προσφυγικούς καταυλισμούς. "Σήμερα πρέπει να προετοιμάσουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο" κατέληξε ο Πολωνός πρόεδρος του Συμβουλίου, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του προς τις χώρες-μέλη να σταματήσουν να επικρίνουν η μία την άλλη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μεταναστευτικό
SHARE:

24Media Network