Τραμπ παρά τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού: “Δεν θα ξανακλείσω τη χώρα”

Τραμπ παρά τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού: “Δεν θα ξανακλείσω τη χώρα”
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ AP

"Δεν πρόκειται να κλείσουμε τη χώρα ξανά", δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, παρότι πολλές πολιτείες καταγράφουν αύξηση των κρουσμάτων. Διογανώνει μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση το Σαββατοκύριακο.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τετάρτη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει σκοπό να ξανακλείσει επιχειρήσεις και δημόσιες υπηρεσίες, παρότι πολλές πολιτείες καταγράφουν αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

«Δεν πρόκειται να κλείσουμε τη χώρα ξανά. Δεν θα χρειαστεί να το κάνουμε αυτό», είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

Το σχόλιο του Τραμπ ακολουθεί πρόσφατες τοποθετήσεις του συμβούλου του Λευκού Οίκου για οικονομικά θέματα Λάρι Κάντλοου και του υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, που επίσης τόνισαν ότι αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει εκ νέου κλείσιμο της οικονομίας για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορονοϊού.  

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης με κυβερνήτες πολιτειών, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς τους παρότρυνε να επικαλούνται τον κυβερνητικό ισχυρισμό ότι η αύξηση των τεστ είναι ο λόγος που καταγράφονται περισσότερα κρούσματα μόλυνσης, έγραψε η εφημερίδα The New York Times.  

Εστιατόρια, γυμναστήρια και χώροι άθλησης, σχολεία και άλλοι χώροι δημόσιων συναθροίσεων έκλεισαν τον Μάρτιο, καθώς εξαπλωνόταν στη χώρα η πανδημία, η οποία έχει στοιχίσει μέχρι σήμερα τη ζωή σε σχεδόν 118.000 ανθρώπους από το σύνολο των 2,16 εκατομμυρίων που έχουν προσβληθεί.

Εκατομμύρια Αμερικανοί βρέθηκαν άνεργοι εξαιτίας της πανδημίας. 

Ο Τραμπ πρόβαλε ως τις αρχές της χρονιάς την καλή πορεία της αμερικανικής οικονομίας, ένα από τα κεντρικά του επιχειρήματα στην εκστρατεία του για να επανεκλεγεί στην προεδρία τον Νοέμβριο.  

Λιγότεροι από 1.000 θάνατοι ημερησίως την τελευταία εβδομάδα

Τις τελευταίες επτά συνεχόμενες ημέρες, στις ΗΠΑ καταγράφονται λιγότεροι από χίλιοι θάνατοι ημερησίως εξαιτίας της COVID-19, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Η χώρα κατέγραψε 840 θανάτους τις προηγούμενες 24 ώρες, σύμφωνα με την καταμέτρηση της σχολής αυτής ιατρικής της Βαλτιμόρης ως τις 20:30 χθες Τετάρτη (τοπική ώρα· 03:30 σήμερα Πέμπτη ώρα Ελλάδας).  

Μολαταύτα οι ΗΠΑ συνεχίζουν να είναι η χώρα που θρηνεί τα περισσότερα θύματα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού στον πλανήτη, με πάνω από 117.000 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 και πάνω από 2,1 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην επικράτειά τους.  

Παρά τους συγκριτικά ενθαρρυντικούς ημερήσιους απολογισμούς, το πρώτο κύμα της πανδημίας δεν έχει τερματιστεί, με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων που επιβεβαιώνονται να κυμαίνεται ακόμη γύρω στα 20.000 κάθε μέρα.  

Η επιδημία έχει μεταφερθεί από τη Νέα Υόρκη και το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας προς μια πλατιά ζώνη από τον αμερικανικό νότο προς τη δύση.

Πάνω από δώδεκα πολιτείες καταγράφουν τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων μόλυνσης από το ξέσπασμα της πανδημίας.  

Αυτό ισχύει ιδίως στην περίπτωση της Οκλαχόμας, όπου ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, επιμένοντας να αψηφά εκείνους που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, έχει σκοπό να ανέβει στη σκηνή σε μια μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων το Σαββατοκύριακο. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα