Τραμπ: Κατατέθηκε η πρόταση μομφής – Κατηγορείται για υποκίνηση ανταρσίας

Τραμπ: Κατατέθηκε η πρόταση μομφής – Κατηγορείται για υποκίνηση ανταρσίας
Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συμμετέχει σε τηλεδιάσκεψη με μέλη του στρατού την ημέρα των Ευχαριστιών, 26 Νοεμβρίου 2020, στον Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον. AP

Κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων άρθρο για την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ με την κατηγορία "υποκίνησης ανταρσίας" - Για συνέργεια κατηγορεί η Νάνσι Πελόζι τους Ρεπουμπλικάνους.

Οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων κατέθεσαν τη Δευτέρα στην ολομέλεια του σώματος άρθρο για την παραπομπή του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με την κατηγορία της “υποκίνησης ανταρσίας” για τον ρόλο του στην επίθεση στο Καπιτώλιο την περασμένη εβδομάδα.

Στο άρθρο επίσης σημειώνεται πως ο Τραμπ απευθύνθηκε σε ένα πλήθος διαδηλωτών λίγο πριν οι υποστηρικτές του εξαπολύσουν την επίθεση και το κατηγορητήριο αναφέρει πως με τα όσα είπε στο πλήθος “ενθάρρυνε και προβλέψιμα οδήγησε” στις παράνομες πράξεις στο Καπιτώλιο.

Ποια η διαδικασία

Τι ακριβώς θα ακολουθήσει την πρόταση μομφής; Αν η Βουλή, με απλή πλειοψηφία, ψηφίσει υπέρ των ασκηθέντων κατηγοριών, τότε η Γερουσία θα πρέπει να τις εξετάσει σε δίκη. Συγκεκριμένα, η Βουλή είναι αυτή που ασκεί τη δίωξη, ορίζοντας ένα επιτελείο που επιχειρηματολογεί ενώπιον των γερουσιαστών οι οποίοι ενέχουν ρόλο ενόρκων, ενώ ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου επιβλέπει τη δίκη.

Η καταδίκη, σε επίπεδο Γερουσίας, απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία. Τα 2/3 των παρόντων γερουσιαστών ανά πάσα στιγμή πρέπει να συναινέσουν σε αυτή. Αυτό σημαίνει πως αν στη δίκη παραστούν όλοι οι 100 γερουσιαστές, τότε οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να έχουν στο πλευρό τους και 17 Ρεπουμπικάνους. Διαφορετικά, ο Τραμπ αθωώνεται.

Τι θα γίνει αν εκπνεύσει το 10ήμερο

Δεδομένου ότι το διάστημα μέχρι την αλλαγή προσώπου στην προεδρία της χώρας είναι πολύ περιορισμένο, είναι πολύ πιθανό η διαδικασία να μην έχει ολοκληρωθεί πριν τις 20 Ιανουαρίου. Αυτό, ωστόσο, δεν φρενάρει την ολοκλήρωση της δίκης, καθώς η ιστορία έχει δείξει ότι ένας πρώην πρόεδρος μπορεί επίσης να δικαστεί.

Αυτό είχε συμβεί το 1876 με τον 18ο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ulysses S. Grant, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για διαφθορά αφού είχε αποσυρθεί από το αξίωμά του. Τελικά, ο στρατηγός των Βορείων στον Αμερικανικό Εμφύλιο αθωώθηκε, ωστόσο, εκείνη η περίπτωση δημιουργεί δεδικασμένο στην περίπτωση Τραμπ, που επίσης μπορεί να δικαστεί, ακόμη και ως πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ.

Πυρά Πελόζι στους Ρεπουμπλικάνους

Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Νάνσι Πελόζι, δήλωσε πως το σώμα θα εξετάσει τον νόμο για προσφυγή στην 25η Τροπολογία, που προβλέπει την καθαίρεση ενός προέδρου ο οποίος δεν είναι ικανός να εκτελέσει τα επίσημα καθήκοντά του, αφού οι Ρεπουμπλικάνοι μπλόκαραν μια αρχική προσπάθεια προώθησης του νόμου στο σώμα.

Παράλληλα η Πελόζι ανέφερε πως έπειτα από αυτή τη διαδικασία, οι Δημοκρατικοί θα ψηφίσουν για την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ.

Λίγο νωρίτερα κατατέθηκε στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων άρθρο για την παραπομπή του Ρεπουμπλικάνου απερχόμενου προέδρου, με την κατηγορία της «υποκίνησης ανταρσίας» για τον ρόλο του στην επίθεση στο Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα.

Στο άρθρο σημειώνεται πως ο Τραμπ απευθύνθηκε σε ένα πλήθος διαδηλωτών λίγο πριν οι υποστηρικτές του εξαπολύσουν την επίθεση και το κατηγορητήριο αναφέρει πως με τα όσα είπε στο πλήθος «ενθάρρυνε και προβλέψιμα οδήγησε» στις παράνομες πράξεις στο Καπιτώλιο.

Η Πελόζι κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικάνους ότι «θέτουν σε κίνδυνο την Αμερική» «συνεργώντας» με τον Τραμπ, τον οποίο κατηγόρησε ότι «υποκίνησε μια δολοφονική ανταρσία εναντίον της Αμερικής» με τη βίαιη εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο.

Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι οι Ρεπουμπλικάνοι αντιτάχθηκαν στην έγκριση ψηφίσματος που καλούσε τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να απομακρύνει τον πρόεδρο από το αξίωμα, επικαλούμενος την 25η Τροπολογία. «Η συνενοχή τους θέτει σε κίνδυνο την Αμερική, υπονομεύει τη δημοκρατία μας και αυτό πρέπει να σταματήσει», τόνισε σε ανακοίνωσή της.

«Η απειλή που θέτει ο πρόεδρος στην Αμερική είναι άμεση, οπότε άμεσες θα είναι και οι ενέργειές μας», είπε.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα