Τζο Μπάιντεν: Ο Μαραθώνιος 100 ημερών, για να ακυρώσει την τετραετία Τραμπ

Τζο Μπάιντεν: Ο Μαραθώνιος 100 ημερών, για να ακυρώσει την τετραετία Τραμπ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν @2021 Evan Vucci / Associated Press

Μετά από την ισοπεδωτική τετραετία διακυβέρνησης Τραμπ, ο Μπάιντεν σπεύδει από την πρώτη κιόλας ημέρα της θητείας του να ανατρέψει μια σειρά από επιζήμιες αποφάσεις του προκατόχου του.

Η χθεσινή Τετάρτη (21/1) σηματοδότησε την έναρξη μιας νέας εποχής για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν ανέλαβε τα ηνία της χώρας σε μια περίοδο πολλαπλών και αλλεπάλληλων κρίσεων: Η πανδημία του κορονοϊού παραμένει σε έξαρση με τις συνεχείς μεταλλάξεις της νόσου να την καθιστούν πρώτη στη λίστα των ζητημάτων που χρήζουν της προσοχής του νέου προέδρου. Παράλληλα η οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, ενώ στο παρασκήνιο ελλοχεύει η περιβαλλοντική κρίση.

Μετά από την ισοπεδωτική τετραετία διακυβέρνησης Τραμπ, ο Μπάιντεν θέλει να ανατρέψει μια σειρά από αποφάσεις του προκατόχου του και να θέσει τις βάσεις για τη δική του πολιτική τροχιά. Σε αυτήν τη διαδικασία μεγάλη σημασία έχουν οι πρώτες 100 ημέρες. Ποια είναι τα πιο σημαντικά του σχέδια; Όπως αναφέρει το CNN, αν θελήσει κανείς να συνοψίσει την ατζέντα του Μπάιντεν μέχρι τις 30 Απριλίου, σε αυτή θα βρεί:

– Να ζητήσει από τους Αμερικανούς αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας για την Covid-19 (χρήση μάσκας, διατήρηση αποστάσεων, αποφυγή συγχρωτισμού κ.ά.)

– Να παραληφθούν και να διανεμηθούν 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου

– Να ανοίξουν τα σχολεία σε όσο γίνεται περισσότερες πολιτείες

– Να περάσει ένα σχέδιο οικονομικής ελάφρυνσης ύψους 1,9 τρισ. δολλαρίων

– Να εισαγάγει νέο νομοθετικό πλαίσιο για τους μετανάστες και να διευκολύνει την απόκτηση της αμερικανικής υπηκόοτητας.

Ήδη μάλιστα από τη σημερινή, πρώτη επίσημη ημέρα της διακυβέρνησής του, ο Μπάιντεν έχει ξεκινήσει να υπογράφει ένα πακέτο 17 εκτελεστικών διαταγμάτων που στόχο έχουν να αναιρέσουν κάποιες επιζήμιες πολιτικές αποφάσεις του προκατόχου του. Τα διατάγματα αυτά αφορούν μεταξύ άλλων:

– Στην επανένταξη των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού, ως μία από τις χώρες που παράγουν σχεδόν τις μισές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

– Στην ακύρωση της αποχώρησης των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

– Στην άρση της ταξιδιωτικής απαγόρευσης σε πολίτες που προέρχονται από μουσουλμανικές χώρες

– Στην ανάκληση της άδειας για την κατασκευή του αμφιλεγόμενου πετρελαιαγωγού Keystone XL

– Στην επιβολή αυστηρότερων μέτρων για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορονοϊού, όπως η χρήση μάσκας σε όλους τους ομοσπονδιακούς χώρους και κτίρια, στα τραίνα ή στα αεροπλάνα.

Σε αντίθεση με τις πρώτες 100 ημέρες άλλων αμερικανών προέδρων, το ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο του Μπάιντεν έχει τρεις κατευθύνσεις: να αντιστρέψει τις πολιτικές του Τραμπ, να ενώσει τους Αμερικανούς και να επιφέρει μια κοινωνική σταθαερότητα και να δώσει το πολιτικό του στίγμα.

Ο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί επίσης να προβάλλει και να υποστηρίξει τη διαφορετικότητα, κάτι που διαφαίνεται στο κυβερνητικό σχήμα του όπου συναντάμε μεταξύ άλλων την Κάμαλα Χάρις, πρώτη αντιπρόεδρο των ΗΠΑ στην ιστορία, και την transgender δρ. Ρέιτσελ Λεβίν στη θέση της υφυπουργού Υγείας και τον Πιτ Μπούτιτζετζ στη θέση του υπουργού Μεταφορών. Ο Μπούτιτζετζ είναι ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος υπουργός στις ΗΠΑ.

Ο Τζο Μπάιντεν και η Καμάλα Χάρις AP

 

Προς τι η βιασύνη;

«Ως βετεράνος της διπλωματίας, ο Μπάιντεν καταλαβαίνει ότι το πιο πολύτιμο αγαθό για οποιονδήποτε νέο πρόεδρο είναι ο χρόνος» γράφει ο ιστορικός Τζούλιαν Ζέλιζερ, και υπενθυμίζει το παράδειγμα του πρώην Αμερικανού προέδρου Λύντον Τζόνσον που επιχείρησε να αξιοποιήσει στο έπακρο τη θητεία του, από το 1965 μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 1966, προτού χάσει έδρες στο Κογκρέσου κατά τις ενδιάμεσες εκλογές.

Ο Μπάιντεν γνωρίζει ότι σε αυτήν την υπερκομματική εποχή ίσως να μην έχει όσο χρόνο θα ήθελε. Θυμάται τα νομικά εμπόδια που έθεταν οι Ρεπουμπλικάνοι καθόλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα, που ουσιαστικά μπλόκαραν τα σχέδιά του για το σύστημα υγείας και τη Wall Street. Σημειώνεται ότι ο Ομπάμα ξεκίνησε τη θητεία του με πλειοψηφία 60 ψήφων στη Γερουσία. Ο Μπάιντεν ξεκινάει με 50.

Ο Μπάιντεν θα πρέπει να κρατήσει όλους τους Δημοκρατικούς ενωμένους και να λάβει βοήθεια και από μερίδα Ρεπουμπλικανών, κάτι που απαιτεί εγρήγορση και πειθώ..

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στο Οβάλ Γραφείο @2021 Evan Vucci / Associated Press

Πανδημία και οικονομία

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μείζον θέμα είναι η καταπολέμηση του κορονοϊού. Στο πλαίσιο αυτό, όπως σημειώνει η Deutsche Welle, οι βασικοί στόχοι είναι τρεις: Μέχρι την εκπνοή των πρώτων 100 ημερών θα πρέπει να ανοίξουν τα περισσότερα σχολεία. Μέχρι τότε καλούνται όλοι οι Αμερικανοί να φορούν μάσκες. Ο Τζο Μπάιντεν σκοπεύει μάλιστα εκεί που του επιτρέπουν οι ομοσπονδιακοί νόμοι να το επιβάλει δεσμευτικά. Για παράδειγμα στα κυβερνητικά κτήρια, στα τραίνα ή στα αεροπλάνα.

Ο δεύτερος στόχος είναι τα εμβόλια. Μέσα σε 100 ημέρες θα πρέπει να υπάρχουν εκατό εκατομμύρια δόσεις. Μέχρι τώρα ο εμβολιασμός γίνεται με ρυθμό χελώνας. Ο νέος πρόεδρος θέλει να επιταχύνει. Η Υπηρεσία Προστασίας Καταστροφών θα πρέπει να βοηθήσει στο στήσιμο εμβολιαστικών κέντρων. Κινητά συνεργεία θα πρέπει να αναλαμβάνουν εμβολιασμούς σε απομακρυσμένες περιοχές και τα φαρμακεία της χώρας θα πρέπει να αναλάβουν κι αυτά εμβολιασμούς. Σε ό, τι αφορά στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και πολίτες άνω των 65 χρονών θα πρέπει να εμβολιάζονται ακόμη κι αν παραβιάζεται η προτεραιότητα. Ο Μπάιντεν με μια εκστρατεία ενημέρωσης θέλει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Αμερικανών στο εμβόλιο.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάνει τη δεύτερη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό σε νοσοκομείο του Ντέλαγουερ AP Photo/Susan Walsh

 

Τέλος ο νέος πρόεδρος θέλει να ξαναγίνει μέλος και τυπικά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Να θυμίσουμε ότι μεσούσης της πανδημίας ο Τραμπ απέσυρε επίσημα τις ΗΠΑ από τον ΠΟΕ.

Η οικονομία είναι ένα από τα θύματα της πανδημίας. Για να αντισταθεί ο νέος Αμερικανός πρόεδρος, μετά από τα ιλιγγιώδη ποσά στήριξής της που έχουν εγκριθεί μέχρι τώρα, θέλει να δρομολογήσει ένα ακόμη: Το ύψος του; 1,9 τρισ. δολάρια. Περιλαμβάνονται άμεση βοήθεια στους πολίτες ύψους 1.400 δολαρίων ανά κεφαλή και μεγαλύτερη στήριξη σε μικρές επιχειρήσεις και ανέργους.

Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνεται και το κόστος καταπολέμησης της πανδημίας, όπως κονδύλια για το εμβολιαιστικό πρόγραμμα, περισσότερα τεστ ή μέτρα προστασίας στα σχολεία. Κατά την παρουσίαση του οικονομικού του σχεδίου ο Μπάιντεν υπογράμμισε ότι οι δαπάνες είναι απαραίτητες για να αποφευχθούν μακροχρόνιες επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία. Σε ένα δεύτερο βήμα ο νέος Αμερικανός πρόεδρος θέλει μέσω ενός επενδυτικού προγράμματος να στηρίξει την οικονομία, κυρίως με επενδύσεις στις υποδομές της χώρας. Συγκεκριμένα σχέδια θέλει να αποκαλύψει κατά τη διάρκεια των πρώτων 100 ημερών διακυβέρνησής του, τον Φεβρουάριο. Η εφαρμογή τους θα επεκταθεί σε όλη την τετραετία.

Στιγμιότυπο από το Χρηματιστήριο της Βομβάης, όπου σε οθόνη προβάλλεται συνέντεξη του Τζο Μπάιντεν @2021 Rafiq Maqbool/ Associated Press

 

Εξωτερική πολιτική και κλίμα

Μετά την εκλογική του νίκη ο Μπάιντεν επαναλαμβάνει συνεχώς ότι η “Αμερική είναι και πάλι εδώ”. Ο νέος πρόεδρος θέλει να βάλει τέλος στην τακτική αιφνιδιασμού των εταίρων των ΗΠΑ που ακολούθησε ο προκάτοχός του προκαλώντας τουλάχιστον αμηχανία. Ο νέος πρόεδρος θέλει να αναζωογονήσει τις συμμαχίες της χώρας του και να ενισχύσει τη διπλωματία. Αλλά η επαφή με τους συμμάχους δεν θα είναι εύκολη υπόθεση σε σχέση με άλλες προκλήσεις στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής. Χρόνος δεν απομένει πολύς. Το Φεβρουάριο εκπνέει η προθεσμία ισχύος για τη συμφωνία New Start που ρυθμίζει τη μείωση του πυρηνικού οπλοστασίου ανάμεσα στη Ουάσιγκτον και τη Μόσχα. Ο Μπάιντεν θέλει να την παρατείνει και τη θεωρεί ως εφαλτήριο για μια νέα συμφωνία αφοπλισμού. Αμέσως με την ανάληψη των καθηκόντων του ο νέος πρόεδρος αναμένεται να δώσει δείγματα γραφής για τους Αμερικανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν. Όπως και ο Τραμπ θέλει να σταματήσει τους “ατέλειωτους” πολέμους στη χώρα και στην Εγγύς Ανατολή. Ανάμεσα στους πλέον μακρόπνοους στόχους ανήκει η αποπυρηνικοποίηση της Β. Κορέας και η δημιουργία βάσεων για την επιστροφή στην διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά της Τεχεράνης.

Στιγμιότυπο από ομιλία του Τζο Μπάιντεν AP

 

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί για τον Μπάιντεν όχι μόνο κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια αλλά και υπαρξιακή απειλή. Πρώτο βήμα η επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή. Η καταγγελία της συμφωνίας επί προεδρίας Τραμπ τέθηκε σε ισχύ αρχές του περασμένου Νοεμβρίου. Στις πρώτες 100 ημέρες ο Μπαίντεν θέλει να συγκαλέσει παγκόσμια σύνοδο κορυφής κατά της κλιματικής αλλαγής και να παροτρύνει για πιο φιλόδοξους στόχους. Στο πλευρό του έχει τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι. Αναλαμβάνει ειδικός εντεταλμένος για το κλίμα στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Εκείνο που θα επιχειρήσει επίσης ο νέος πρόεδρος είναι την ανάκληση προεδρικών διαταγμάτων που υπέγραψε ο Τραμπ και που εξασθενούν ή θέτουν εκτός ισχύος την προστασία του περιβάλλοντος. Μακροπρόθεσμα ο Μπάιντεν θέλει να δημιουργήσει σύγχρονες κλιματικά υποδομές, ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων και επέκταση της ηλεκτροκίνησης με τη δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας.

Μετανάστευση

Ο Τραμπ επέδειξε ιδιαίτερα σκληρή πολιτική στο μεταναστευτικό. Ο Μπάιντεν θέλει να ανακρούσει πρύμνη σε ορισμένα σημεία της πολιτικής του προκατόχου του. Όπως να ανακαλέσει την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ από χώρες με έντονο ισλαμικό στοιχείο. Εκτός αυτού θέλει να συστήσει Ομάδα Κρούσης για τη συνένωση οικογενειών παράτυπων μεταναστών που χωρίστηκαν από το τείχος του Τραμπ στα σύνορα με το Μεξικό και δεν μπόρεσαν να ξαναβρεθούν.

Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε να καταθέσει στο Κογκρέσο σχέδιο νόμου για τη διαρκή προστασία προστασία των περίπου 700.000 νέων μεταναστών από την απέλαση (Daca). Το πρόγραμμα ξεκίνησε όταν ήταν αντιπρόεδρος επί προεδρίας Ομπάμα. Ο Τραμπ επιχείρησε να το καταργήσει, αλλά σκόνταψε στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Επιπλέον ο νέος πρόεδρος εξήγγειλε ένα ευρύτερο σχέδιο νόμου που θα δρομολογεί την απόκτηση άδειας παραμονής σε 11 εκατ. ανθρώπους που δεν την διαθέτουν. Μεταρρυθμίσεις αναμένονται στο δίκαιο παροχής ασύλου και στην μεταναστευτική πολιτική στα σύνορα με το Μεξικό. Άγνωστο παραμένει το πότε.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η πρώτη κυρία Τζιλ Μπάιντεν παρακολουθούν τα πυροτεχνήματα, κατά την πρώτη μέρα διαμονής τους στον Λευκό Οίκο, 20 Ιανουαρίου 2021. Evan Vucci/AP

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα