Βαλτική: Ανησυχία για το σχέδιο της Ρωσίας για αναθεώρηση των συνόρων

Διαβάζεται σε 2'
Βαλτική: Ανησυχία για το σχέδιο της Ρωσίας για αναθεώρηση των συνόρων
AP

Το σχέδιο της Ρωσίας για αναθεώρηση των θαλάσσιων συνόρων στην Βαλτική προκαλεί σύγχυση σε χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.

Πρόταση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας για αναθεώρηση των θαλάσσιων συνόρων της Ρωσίας στην ανατολική Βαλτική Θάλασσα, δημιούργησε σύγχυση και ανησυχία στη Φινλανδία, τη Σουηδία, τη Λιθουανία και την Εσθονία, χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Σε σχέδιο διατάγματος του υπουργείου Άμυνας με ημερομηνία 21 Μαΐου, το οποίο δημοσιοποιήθηκε από επίσημο ρωσικό ενημερωτικό ιστότοπο, προτείνεται να γίνει διευθέτηση συνόρων γύρω από ρωσικά νησιά στο ανατολικό τμήμα του Κόλπου της Φινλανδίας και γύρω από το Καλίνινγκραντ.

Τα τρία κύρια ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν αργότερα, πως δεν σχεδιάζουν τέτοια κίνηση σχετική με τα ρωσικά σύνορα. Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως δεν υπάρχει τίποτα πολιτικό στην πρόταση του υπουργείου Άμυνας, πρόσθεσε όμως πως η Ρωσία πρέπει να διασφαλίσει την ασφάλειά της.

Στην επίσημη ανακοίνωσή του, το υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι στην προηγούμενη σοβιετική μέτρηση του συνόρου το 1985 είχαν χρησιμοποιηθεί ναυτικοί χάρτες των μέσων του 20ου αιώνα και έτσι (η μέτρηση) δεν ανταποκρίνεται πλήρως σε πιο σύγχρονες χαρτογραφικές συντεταγμένες. «Δεν υπάρχει τίποτα πολιτικό εδώ, παρόλο που η πολιτική κατάσταση έχει αλλάξει σημαντικά από τότε (το 1985)», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Μπορεί κανείς να δει το επίπεδο της αντιπαράθεσης, ιδιαίτερα στην περιφέρεια της Βαλτικής», πρόσθεσε. Πρότεινε μάλιστα να υπάρξει επικοινωνία με το Υπ. Άμυνας, το οποίο όμως δεν απάντησε σε κάποιο αίτημα για σχόλιο.

Δεν καθίσταται αμέσως σαφές από το σχέδιο διατάγματος πώς ακριβώς θα διευθετηθούν τα σύνορα και ποιες διαβουλεύσεις έγιναν -αν έγιναν- με άλλα κράτη που βρέχονται από τη Βαλτική.

Οι δηλώσεις των χωρών:

  • Ο σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων TT: «Η Ρωσία δεν μπορεί μονομερώς να αποφασίζει για νέα σύνορα».
  • Ο φινλανδός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ δήλωσε πως η Ρωσία δεν επικοινώνησε με τη Φινλανδία και πρόσθεσε: «Η Φινλανδία ενεργεί όπως πάντα: ήρεμα και με βάση τα γεγονότα».
  • Ο λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Γκαμπρέλιους Λαντσμπέργκις χαρακτήρισε την πρόταση «προφανή κλιμάκωση» εναντίον του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόσθεσε πως «πρέπει να αντιμετωπισθεί με την κατάλληλη αυστηρή απάντηση».
  • Ο εσθονός υπουργός Εξωτερικών Μάργκους Τσάκνα δήλωσε: «Εκ πρώτης όψεως, φαίνεται πως είναι μια παράλογη ιδέα». Πρόσθεσε σε σχόλιο που έκανε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομίου στο Reuters, πως ενδεχομένως πρόκειται για μία πολιτική που στοχεύσει στην πρόκληση σύγχυσης.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα