Βενεζουέλα: Στον “αέρα” η αναγνώριση Γκουαϊδό από Μέρκελ

Βενεζουέλα: Στον “αέρα” η αναγνώριση Γκουαϊδό από Μέρκελ

Στην αναγνώριση του αυτοανακηρυχθέντος προέδρου αναμένεται να προχωρήσει την Δευτέρα η Ισπανία, ενώ το ίδιο αναμένεται να πράξουν και Αγγλία, Γαλλία.

Διαλλακτικός και ανοικτός στο ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών, εντός του 2019, εμφανίστηκε ο Νικολάς Μαδούρο, στη χθεσινή εντυπωσιακά μεγάλη συγκέντρωση των Τσαβίστας στη λεωφόρο Μπολίβαρ, στο κέντρο του Καράκας, επ’ευκαιρία της 20ης επετείου ανάληψης της προεδρίας από τον Τσάβες και της έναρξης της μπολιβαριανής επανάστασης.

 Πρόκειται για  υποχώρηση και κίνηση καλής θελήσεως, που ωστόσο δεν αποτελεί το ζητούμενο των ΗΠΑ και της Ε.Ε, οι οποίοι ζητάνε ρητά προεδρικές εκλογές ώστε να απαλλαγούν από την παρουσία του.

Αν διεξαχθούν  βουλευτικές εκλογές, θα είναι πρόωρες, καθώς η θητεία των βουλευτών, που εκλέχθηκαν στα τέλη του 2015, λήγει τον Ιανουάριο του 2021.

 

Την ίδια ώρα, με την συγκέντρωση των Τσαβίστας, στην καρδιά του Καράκας, πραγματοποιήθηκε χτες, χωρίς εντάσεις, σε ήρεμο κλίμα, και η συγκέντρωση του αυτοανακαηρυσσόμενου προέδρου Χουάν Γουαϊδό, για την οποία η Αντιπολίτευση κάνει λόγο για 100.000 συγκεντρωμένους, ενώ η κυβέρνηση μιλά για 20.000 άτομα.

 

Με νέα παρέμβαση του, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Τζον Ρ. Μπόλτον διεμήνυσε στον Νικολάς Μαδούρο να εγκαταλείψει την προεδρία και να αποσυρθεί σε μια παραλία εκτός Βενεζουέλας, εκμεταλλευόμενος την αμνηστία που θα του δώσει ο Γκουαϊδό. Σε αντίθετο ενδεχόμενο, άφησε να εννοηθεί, θα καταλήξει στο Γκουαντάναμο.

Ένας βασικός παράγων για τις εξελίξεις στη χώρα είναι  ο  στρατός, που παραμένει για την ώρα πιστός στο Νικολάς Μαδούρο, παρόλο που εν ενεργεία στρατηγός της αεροροπίας  κάλεσε μέσω tweet  τον στρατό σε λιποταξία, αναγνωρίζοντας ως πρόεδρο τον Χ.Γκουαϊδό.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο Δευτέρα, η ‘Ανγκελα Μέρκελ, θα αποφύγει να αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο, όπως ήταν η αρχική της πρόθεση. Άγνωστη παραμένει  η στάση της Αγγλίας και της  Γαλλίας.

Η Ισπανία αναμένεται να προχωρήσει κανονικά στην αναγνώριση  του Γκουαϊδό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα